Ce citim in mai

0
ce citim in mai 2018

Fie ca va aflati pe plaja, intr-un parc sau, pur si simplu, acasa, profitati de acest weekend prelungit pentru a lectura unul dintre romanele nou aparute!

INTOARCEREA, de Hisham Matar

In 2012, dupa rasturnarea regimului Gaddafi, Hisham Matar se intoarce in Libia. Cu mult timp in urma, pe cand avea 12 ani, fusese fortat sa plece in exil impreuna cu familia. Ulterior, tatal lui, disident politic, este rapit de guvernul libian si inchis la Abu Salim. Cand cei cativa supravietuitori parasesc temnitele dupa multi ani, sperantele lui Hisham de a-si vedea tatal in viata se spulbera. Dar intoarcerea sa in Libia e o dovada a persistentei memoriei. La acordarea Premiului Pulitzer, in 2017, autobiografia a fost descrisa ca „o elegie pentru tara natala si memoria tatalui”.

Ed. Polirom

ULTIMUL DINTRE NOI, de Adélaide de Clermont-Tonnerre

Distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze in 2016, romanul penduleaza intre Germania nazista, Manhattanul anilor ’70 si lagarele naziste si sovietice. Cand Werner se indragosteste de frumoasa Rebecca, incepe o poveste de dragoste imposibila. Desi stie ca a fost adoptat, Werner are cosmaruri legate de copilaria lui, iar chipurile care ii populeaza visele par sa fie ale parintilor pe care nu i-a cunoscut niciodata. Originile sale germanice duc insa in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu ororile din lagarele de concentrare. La randul ei, Rebecca traieste alaturi de o mama care fusese torturata de nazisti si nu reuseste sa faca pace cu trecutul.

Ed. Pandora M

CUM SA OPRESTI TIMPUL, de Matt Haig

Tom Hazard are un secret periculos: desi arata de 41 de ani, traieste de cateva secole. Din Anglia elisabetana pana in Parisul din epoca jazzului, de la New York si pana la insulele din Oceanul Pacific, Tom a vazut destule si nu-si doreste decat o viata normala. Pentru ca trebuie sa isi schimbe mereu identitatea ca sa ramana in viata, acum are acoperirea perfecta: este profesor de istorie la o scoala din Londra, unde ii invata pe copii despre evenimente istorice de parca nu le-ar fi fost martor. Singurul lucru pe care nu trebuie sa-l faca e sa se indragosteasca.

Ed. Nemira

CASA DE LA MARGINEA NOPTII, de Catherine Banner

Pe Castellamare, o insula fictiva in largul coastelor Siciliei, Casa de la Marginea Noptii este un bar situate intr-una dintre cele mai vechi cladiri de piatra. Acesta-i locul in care Amedeo Esposito, un copil abandonat din Florenta ajuns medic, isi gaseste un camin. Romanul urmareste destinele membrilor familiei Esposito si ale celorlalti locuitori ai insulei, printre care o contesa provocatoare, o pescarita neinfricata si un soldat englez care iese din apele marii pentru a-si intalni destinul.

Ed. Humanitas Fiction

Articol aparut in numarul de aprilie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Ce carti ne-au facut fericiti? – Partea I”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor; Colaj: Tudor Smalenic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here