Ce este ploggingul?

0
Y3

Dacă sunteți amatoare de jogging, dar și pasionate de ecologie, ploggingul este o activitate care vă va aduce numeroase beneficii. Termenul vine din fuziunea între jogging și picking up litter (strângerea deșeurilor), o activitate sportivă initiată de suedezi în 2016.

În contextul preocupării internaționale față de reziduurile din plastic, ploggingul a devenit rapid popular în întreaga lume, fiind adoptat de oameni pasionaţi de menţinerea sănătăţii şi a unui mediu curat. Alergătorii iau cu ei saci sau pungi de gunoi și, pe un traseu de jogging, adună deşeurile găsite. Dincolo de efectul de bună dispoziție conferit de alergat, prin producerea de endorfine, veți simți o reală satisfacție lăsând în urmă un spațiu curat.

Prima cursă de plogging în România a avut loc la începutul lunii octombrie a acestui an în pădurea Băneasa. Peste 85 de voluntari, cu vârste între 3 și 70 ani, au luat parte la prima ediție „Clean&Run”, iar în cadrul cursei alergătorii au adunat peste 200 kg de deşeuri, de pe un traseu de 25 de kilometri de alei și poteci din pădure.

Impactul asupra sănătății

Ploggingul are un impact vizibil nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra sănătății fizice și psihice a practicanților. În timpul activităţii, corpul realizează mișcări variate și mai complexe față de alergarea clasică, prin efectuarea de genoflexiuni, ghemuiri şi întinderi. Astfel, în timp ce în 30 de minute de jogging organismul arde aproximativ 270 de calorii, în timpul unei curse de plogging cu aceeaşi durată se consumă circa 330 de calorii.

România produce anual 270 de milioane de tone de deșeuri municipale, din care se reciclează doar 13%. Conform obiectivelor stabilite de către Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile, până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla). Gunoaiele aruncate în natură poluează mediul înconjurător, deoarece sunt foarte greu degradabile. O pungă de plastic se descompune în 10 – 20 de ani, dozele de aluminiu se degradează în 200 de ani, în timp ce recipientele din plastic au o durată de până la 500 de ani. În tot acest timp chimicalele lor contaminează solul, afectând calitatea florei, a faunei și sănătatea populației.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here