Ce expoziții vizităm la NAG – Noaptea Albă a Galeriilor, vineri, 11 octombrie

0
Afiș NAG 2019

69 de spații culturale bucureștene – galerii, spații alternative, ateliere de artist – ți-au pregătit un program special de noapte ca să bântui vinerea asta în căutare de artă contemporană la Noaptea Albă a Galeriilor 2019. Am listat mai jos pentru tine câteva dintre evenimentele cărora poți să le treci pragul pe 11 octombrie, de la ora 19:00 până în creierii nopții. Harta o găsești aici

Vernisaj și live painting „Istorii pe din afară / Outside Histories” la Rezidența BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale nr. 32)

interval 19:00 – 03:00

Începe traseul Noaptea Albă a Galeriilor – NAG la Rezidența BRD Scena9 unde poți găsi harta și programul evenimentului! Noaptea Albă a Galeriilor – NAG continuă seria de proiecte Focus la Rezidența BRD Scena9 cu „Istorii pe din afară / Outside Histories”, un proiect care transformă pereții din curtea Rezidenței și adaugă un nou strat al unei noi istorii peste ceea ce probabil va rămâne cea mai „pe din afară” istorie din multele suprapuse. NAG invită primii patru artiști într-un prim episod al „Istoriilor pe din afară”, patru nume bine cunoscute publicului: Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. Între orele 19:00 – 03:00 are loc o sesiune de “live painting” în prezența publicului a acestei prime părți din „Istorii pe din afară”.

foto: Pisica Pătrată @ Outside Histories, copyright: Asociația Ephemair

Live audio performance STORMY NIGHT cu Anamaria Pravicencu & Simina Oprescu la Rezidența BRD Scena9

 interval orar: 23:00 – 23:30

Seara se încheiase cu blândețe. Păsările se retrăseseră la somn în timp ce mareea deplasa cu discreție valuri interne masive. Bucăți de lemn spălate de apa mării se izbeau de țărmul calcaros. La început abia atins, cu mișcări ușoare ale ochilor și extrem de rare episoade de activitate ce sugerau o vitalitate latentă. Ochiul începe să urmărească cu intensitate crescândă tulburarea submarină. Vântul mișcă copacii cu forță și trezește straturi de vis ce-și pierd încet transluciditatea. Teribilă, urlătoare, o furtună uriașă înghite aerul…

Live act SMOOTH LIMINAL la Rezidența BRD Scena9

interval: 00:00 – 00:35
live act
ego trip hop
pj.lo & the accidentals // componență:
Jean-Lorin Sterian, Alexandra Mihaela Dancs, Mugur Grosu
interval orar: 00:00 – 00:30
„Nu sunt niciodată doar aici. si nici cu totul în altă parte. sunt între două proiecte, între două relații, între două întîlniri, între două job-uri, între două texte. m-am născut pe o săgeată deja pornită. îmi găuresc buzunarele ca să las în urmă litere, gesturi, cuvinte, obiecte ca să pot găsi cîndva drumul înapoi. drumul spre aici și acum. cred că cel mai ușor mi-e pe scenă cînd mă joc pe mine.”

Expoziție MATTIS TEUTSCH / AVANGARDĂ ȘI REALISM CONSTRUCTIV la Rezidența BRD Scena9

un proiect de Szilard Miklos
curator:
Mircea Nicolae
interval orar: 19:00 – 03:00
Proiectul „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv” se fundamentează pe expunerea conținutului cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch, un nume important din avangarda istorică europeană. Expoziția e curatoriată de Mircea Nicolae. Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch desfășurată în România aflată sub regimul comunist. De asemenea, cercetarea urmărește și percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până astăzi. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch. Născut în Transilvania multietnică, Mattis Teutsch (1884-1960) este pictor, grafician, sculptor şi teoretician al artei. Numele lui este asociat cu arta abstractă interbelică, pentru care este recunoscut internațional. Incepând cu anii 1930 creația sa se continuă într-un constructivism utopic, poziție de avangardă pe care încearcă să se păstreze, în pofida neînțelegerii, până la sfârșitul vieții, ca apoi să fie perceput ca prea aproape de realismul socialist. Recuperarea acestei ultime perioade de creație este miza centrală a expozitiei.

MY FIRST ANIMATION / un proiect de Mirela Vlad la Rezidența BRD Scena9

My first animation” – Augmented Reality – este un proiect de apropiere a copiilor (6-10 ani) și a părinților lor de animație folosind desenul, animația clasică stop-motion și tehnologia. Cu ajutorul Realității Augmentate, lucrarea devine mobilă, purtată oriunde și accesibilă instantaneu prin intermediul unui postcard și al telefonului mobil.

Expoziție și tururi ghidate „Frumusețe conștientă” de Yvonne Hassan la Galeria Sector 1 (str. Băiculești nr. 29)

După expoziția Yvonne Hasan de la MNAC, în care am orchestrat lucrările într-un efect retrospectiv, simt nevoia unei noi simeze, epurată și fluidă, în care rezultatul procesului de creație al artistei să fie mai bine înțeles. Vreau ca procesul de creație să imite devenirea vieții în sine: viața Yvonnei Hasan cu toate detaliile vremurilor în care a trăit și pe care le-a cronicat vizual în opera sa artistică, în scrierile sale, în imaginile țesute, în reliefurile colorate, în colajele și acuarelele sale. FB event 

Propun să urmărim, în prima expunere a sa într-un spațiu privat al Galeriei Sector 1, cum Yvonne Hasan încapsulează viața proprie într-un jurnal vizual, plin de parfumul epocii. Dacă contextualizăm perioada anilor în care și-a construit laboratorul artistic, ne este mai ușor să ne poziționăm corect față de planul complet al operei sale. Buna prietenă, Nina Cassian, scrie despre lucrările artistei: „dincolo de ramele și de limitele lor, aceste obiecte visează și respiră, tinzând să se restituie, să se adaoge naturii din care s-au născut, ceea ce reprezintă unul din rolurile fundamentale ale artei: acela de a îmbogăți preajma existenței noastre cu frumusețe conștientă, valoare și semnificație.” (Adrian Buga, curator)

Vernisaj expoziție Lilian Theil la Alert Studio (str. Mircea Vulcănescu nr. 2-4)

Lilian Theil artista în afara normelor, la 87 de ani este la debutul său artistic. Născută în Brașov în 1932, exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Național de Artă Nicolae Grigorescu din București, pe motiv de „origine nesănătoasă” se va (re)apuca de artă într-un exercițiu eliberator, după Revoluția din decembrie 1989. Din acel moment, Lilian Theil va iniția un parcurs creativ personal, de revelație; artista va gândi, filosofa și…coase un număr impresionant de lucrări pe suport textil cu puternică încărcătură de catharsis. Locuiește și lucrează în Sighișoara. FB event 

Vernisaj „Good Dogs” la A5 Studio Space (Piața Amzei nr.5)

Museum of Dog, un proiect realizat de artista Suzana Dan în 2007, în cadrul unui rezidențiat artistic la Sinaia, a fost descoperit întâmplător, într-un restaurant abandonat, de colectivul Emilian Croitoru, Dragoș Dogioiu, Anastasia Lungu, Raluca Oancea, Liviu Ralea, Ștefan Simion, în timp ce căutau o locație de filmare. Fără să știe că Suzana, coordonatoarea NAG, este și autoarea desenelor, aceștia au întrebat-o dacă pot participa cu ele la NAG. Povestea a căpătat un nou sens și suntem foarte curioși să vedem ce s-a filmat la restaurantul Vânătorul în acea vară.

Organizator NAG București: Asociația Ephemair
Partener principal NAG București:
BRD Groupe Societe Generale
Parteneri: Primăria Capitalei prin
Centrul Cultural EXPO ARTE, Fundația 9, Rezidența BRD Scena9, Wolf-e Rides
Partener juridic:
Tuca Zbarcea & Asociatii

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here