Ce isi doreste cu adevarat o femeie puternica de la locul de munca

0
136
1120001

1120001

Marile companii s-au confruntat in ultimii ani cu o situatie fara precedent: cele mai multe demisii din partea femeilor aflate la jumatatea traseului lor profesional. Au inceput imediat dezbaterile si studiile pentru a afla ce le face pe acestea sa isi paraseasca locul de munca si ce masuri se pot lua pentru ca astfel de situatii sa fie evitate.

Femeile vor mai mult decat salarii egale cu ale barbatilor si au aceleasi aspiratii cu cele ale colegilor de sex opus: vor sa avanseze, sa aiba un echilibru intre munca si viata profesionala, sa lucreze la proiecte in care sa creada si carora sa fie motivate sa se dedice, vor flexibilitate in ceea ce priveste programul, dar si sa poata pleca in concediu de maternitate fara teama ca pozitia lor in companie va avea de suferit. Iata ce le motiveaza sa ramana intr-o companie:

Ce face compania pentru a le proteja de sindromul de burnout

Femeile sunt mai predispuse sindromului de burnout, acea epuizare fizica si psihica intalnita adeseori printre angajatii suprasolicitati ai corporatiilor. Pe langa presiunea jobului in sine, femeile sunt puse adeseori in situatia de a-si face vocea auzita si de a-si impune deciziile, lucru care nu este tocmai simplu. De aceea, ele au parte de mai mult stres si simt mai acut nevoia de a-si echilibra slujba cu viata personala. Companiile de succes care au inteles importanta acestui lucru, au gasit o metoda placuta si inteligenta de a-i ajuta pe angajati sa se relaxeze chiar la locul de munca, sa invete si sa se distreze impreuna. Pe langa efectul benefic impotriva stresului, acest tip de activitati sunt perfecte si pentru a ajuta echipele sa lucreze mai eficient si sa se cunoasca mai bine.

Cat de flexibila este firma in acordarea concediului de maternitate

Un studiu realizat de Fairygodboss, o comunitate online de femei care impartasesc pareri despre locurile de munca disponibile pe piata, a concluzionat, pe baza raspunsurilor date de peste 5.000 de participante, ca este important pentru femei sa nu se simta presate sa se intoarca la serviciu dupa ce au nascut. Astfel, doua treimi dintre femei au spus ca se simt multumite sau foarte multumite cand pot sta in concediu cel putin 12 saptamani. Companiile care se asteapta ca angajatele sa revina la locul de munca dupa 6 saptamani nu sunt vazute cu ochi buni, iar satisfactia angajatelor fata de acest mediu de lucru este scazuta.

Romania sta bine in ceea ce priveste perioada maxima de concediu acordata proaspetelor mamici, insa salariile mult mai mici comparativ cu restul tarilor din vestul Europei, precum si teama ca vor fi marginalizate cand revin la lucru le fac pe multe femei sa revina mult mai devreme la job.

Egalitatea de sanse, un subiect controversat

Diferentele de remunerare intre femei şi barbaţi reflecta discriminarea şi inegalitaţile de pe piaţa muncii, in ciuda faptului ca multe femei au calificari egale sau superioare barbatilor, arata un raport al Comisiei Europene. De aceea, femeile castiga cu aproximativ 16% mai putin decat barbatii, iar diferenta se pastreaza inclusiv la calcularea pensiei.

Subiectul salariilor egale este un subiect fierbinte care a ajuns in dezbatere publica abia in ultimii ani. Controversele au aparut pe marginea declaratiilor sexiste aparute in acest context, dar si a ripostelor din partea femeilor. Problema persista si in tari precum SUA, unde salariile egale reprezinta o tema de dezbatere pentru alegerile prezidentiale.

Flexibilitatea programului, la fel de importanta ca succesul

Angajatii tineri, cei care fac parte din generatia Millennials, isi doresc un program de lucru flexibil. Un sondaj arata ca, indiferent ca au sau nu copii, femeile si-ar dori sa aiba mai multa libertate in a-si organiza programul. „Flexibilitatea va deveni norma pentru companiile care vor sa-si pastreze angajatii inteligenti si talentati”, sustine Joanna Barsh, director la compania de consultanta McKinsey.

La fel de important este succesul companiei. Atat femeile, cat si barbatii vor sa lucreze intr-un mediu cu oportunitati de promovare si cu valori cu care se identifica si ei. Succesul pe piata al companiei, dar si buna reputatie a acesteia sunt egal importante atunci cand iau in calcul o pozitie in cadrul unei firme.

Pentru tine ce conteaza cel mai mult la locul ce munca? Ti se ofera toate aceste avantaje?

 

Sursa foto: Thinkstock 

(P) Articol realizat împreună cu corporate-wellbeing.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here