Ce să vedeți la Festivalul Anonimul

0
The Dead Don't Die

Dacă aveați nevoie de un motiv în plus pentru o vacanță la Sfântu Gheorghe, pe lângă plaja neaglomerată și natura fantastică din Delta Dunării, Festivalul Anonimul rezolvă problema.

Ediția de anul acesta (5-11 august) se va deschide cu premiera în România a lui The Dead Don’t Die, prezentat recent în competiția de la Cannes. Noul film al lui Jim Jarmusch, o comedie cu zombie, are în distribuție nume ca Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Tom Waits şi Iggy Pop.

Donbass

Invitatul special al ediției este Sergei Loznitsa, autorul documetarului-cult Maidan (o cronică a protestelor din Ucraina 2013-2014) și, mai recent, al filmului Donbass (Premiul pentru regie Un Certain Regard la Cannes 2018).

Ambele filme se vor vedea la Anonimul, alături de alte cinci titluri incluse în retrospectiva Sergei Loznitsa: My Joy, In the Fog, A Gentle Creature, Austerlitz și The Trial.

Sergei Loznitsa în timpul filmărilor pentru Maidan

My Joy (selectat în competiție la Cannes 2010) și In the Fog (care a și câștigat Premiul FIPRESCI 2012), îl au în distribuție pe Vlad Ivanov, de asemenea invitat special al  festivalului. Pentru A Gentle Creature și Donbass, regizorul ucrainean a lucrat cu actorul Valeriu Andriuță. Un alt colaborator constant este Oleg Mutu, care a semnat imaginea celor patru filme de ficțiune ale lui Loznitsa.

Un must-see în competiția de lungmetraj, Monștri. (regia Marius Olteanu, cu Judith State și Cristian Popa în rolurile principale) este povestea unui cuplu în criză, desfășurată într-un interval scurt de timp, de doar 24 de ore. Filmul a câștigat deja Premiul publicului în secțiunea Forum a Berlinalei 2019.

Karpov not Kasparov

Pe lângă filme, rezervați-vă timp și pentru concertele din campingul Green Dolphin: Muse Quartet, Karpov not Kasparov, “Sinicika”- Grupul Vocal al Comunității Rușilor Lipoveni din Mila 23, și Gojira cu Planet H.

foto: Festivalul Anonimul, Festivalul de Film de la Cannes

Citiți și: Viața mea culturală: Judith State

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here