Ceaiuri permise și ceaiuri interzise pe perioada sarcinii

0
Ceaiuri permise și ceaiuri interzise pe perioada sarcinii

Ritualul de a bea ceai este practicat de mii de ani, având motive cât se poate de întemeiate. Ceaiul conține polifenoli care protejează inima, antioxidanți care pot reduce riscul de cancer și alți nutrienți care stimulează sistemul imunitar. Când ești în așteptarea unui copil, beneficiile devin și mai numeroase. O ceașcă reconfortantă de ceai poate reduce greața de dimineață și chiar poate îmbunătăți procesul travaliului. Însă, în timp ce multe ceaiuri sunt sigure pentru sarcină, unele pot fi periculoase pentru viitoarele mămici, acestea trebuind a fi evitate.

Cele mai bune ceaiuri în timpul sarcinii

„Ceaiurile din plante pot ajuta la hidratarea organismului atunci când femeile nu doresc să bea apă simplă”, spune Dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrico-ginecologie. În plus, unele dintre ceaiuri furnizează substanțe nutritive importante pentru sarcină, inclusiv calciu, magneziu și fier.

Ceaiul Rooibos este indicat în această perioadă delicată datorită proprietăților sale antioxidante, fără a conține cafeină. Alte ceaiuri de plante pot ajuta la ameliorarea greții de dimineață (ghimbir și mentă), la prevenirea insomniei (mușețel) și la apariția contracțiilor mai eficiente în timpul travaliului (frunzele de zmeură roșie). Se consideră că ceaiul din frunze de zmeură roșie consumat în timpul sarcinii tonifică mușchiul uterin, ceea ce poate contribui la eficientizarea contracțiilor.

„De asemenea, urzica reprezintă un ingredient frecvent întâlnit în ceaiurile pentru femeile însărcinate, fiind recomandată de mulți specialiști. „Este o sursă foarte bună de vitamine și minerale, inclusiv fier, vitaminele A, C și K și potasiu. Cu toate acestea, asigură-te că ceaiul de urzică pe care îl bei conține frunze uscate, și nu rădăcină (eticheta ar trebui să enumere frunza de urzică). În plus, nu-l consuma în cantități mari, mai ales în primul trimestru, din cauza efectului său stimulant asupra uterului” adaugă dr. Silviu Iștoc. Cu toate acestea, ceaiul de urzică este sigur pentru sarcină pe parcursul celui de-al doilea și al treilea trimestru.

Ceaiuri nerecomandate în timpul sarcinii

„Conform cercetărilor, consumul de cofeină în timpul sarcinii (în special peste 200 mg) a fost direct legat de greutatea redusă a fătului la naștere. Cofeina este rapid absorbită și traversează placenta ajungând la făt. De aceea, este important să acorzi o mare atenție consumului de cafeină, incluzând ceaiurile care conțin acest ingredient.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Ceaiul verde conține cantități mari de cofeină și poate reduce absorbția de folați. Astfel, dacă ești o mare fană a acestui ceai, limitează-te la maximum o cană pe zi. De asemenea, poți înlocui ceașca de cafea de dimineață cu acest ceai pentru a nu depăși doza recomandată de cafeină. Mai mult decât atât, există pe piață ceai verde fără cofeină, fiind cea mai bună soluție în acest caz.

Ceaiul de Hibiscus, mai precis extractul din rădăcină, poate interfera cu nivelul de estrogen și poate îngreuna implantarea embrionului. Trebuie evitat în primul trimestru, datorită impactului său asupra activității hormonale.

Conținutul de cafeină nu este singura problemă potențială cu ceaiul negru consumat în sarcină. Acesta este un diuretic natural și crește astfel producția de urină. Astfel, că dacă ai ajuns în stadiul sarcinii în care trebuie să mergi frecvent la toaletă, ar trebui să stai departe de acest ceai.

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată în care fiecare viitoare mămică ar trebui să acorde o atenție sporită atât tuturor alimentelor pe care le consumă indiferent dacă vorbim de ceai sau alt aliment, cât și activităților pe care le efectuează.

Citiți și: „Ceaiul matcha și beneficiile sale”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here