Ceasuri de la A la Z: un ghid printre ceasuri de ultimă oră

0

 

A – Automatic

Ceasul automatic este acel mecanism al cărui arc principal este strâns de mișcarea naturală a încheieturii purtătorului, nemaifiind necesară întoarcerea manuală. În interiorul carcasei, un rotor transformă gesturile mâinii într-o mișcare circulară care, prin intermediul angrenajului, strânge arcul principal al mecanismului.

Acest Zenith înmagazinează o rezervă de energie generoasă, putând funcționa fără oprire minimum 100 de ore atunci când nu este purtat. În plus, mecanismul Elite 6150 are doar 3,92 mm grosime și este adăpostit într-o carcasă din oțel de 42 mm.
Elite 6150, Zenith, Orologeria Galt.

B – Basm

În limba italiană, „fiaba“ înseamnă „basm“. Prin cele mai noi modele din colecția Fiaba Date, Maurice Lacroix spune o poveste încântătoare despre stil, seducție și naturalețe. Echipat cu afișaj al datei, o funcție mereu utilă, acest ceas din oțel cu cadran din sidef și mecanism quartz devine un partener loial pentru femeia modernă. Fiaba Date, Maurice Lacroix, Kultho.

C – Curcubeu

În zilele relaxate, nu vă temeți de culoare. Ceasul Swatch Touch Season’s Delight din colecția acestui sezon, seria Sport Mixer, atrage privirile cu display-ul neobișnuit și elemente în culorile curcubeului. Piesa are un afișaj albastru cu cifre moderne argintii, iar carcasa din plastic și bezelul de un alb mat se continuă cu o curea albă din silicon decorată cu secțiuni multicolore, bride roșii și albastre și o cataramă din aluminiu în roz și portocaliu. Chiar dacă nu are butoane vizibile, ceasul are funcții de alarmă, cronograf, dată și fus orar, ce pot fi activate prin atingerea ecranului.
Touch Season’s Delight, Swatch, Cellini.

D – Deco

Creată în cel mai pur stil art déco, carcasa rectangulară a acestui ceas formează o combinație de linii armonioase ce converg în curbe line. Forma anselor carcasei, hașura orizontală de pe punțile mecanismului și coroana înglobată în rama carcasei subliniază eleganța modelului. Cadranul transparent dezvăluie complexitatea calibrului din interior, astfel că veți putea observa roțile, punțile, discurile, șuruburile și levierele într-o mișcare perfect orchestrată. Construcția ceasului amintește de arhitectura unei catedrale, cu transparențe, spații și volume coordonate subtil.
Vintage 1945 Large Date, Moon-Phases, Girard-Perregaux, Orologeria Galt.

E – Eleganță

Purtat larg la încheietură, acest ceas pare o brățară elegantă, compusă din cercuri de oțel de mai multe dimensiuni, care adaugă interes vizual, și o carcasă rotundă turnată în metal. Secvența de zale se regăsește și pe modelul imprimat pe cadran, iar catarama deghizată se integrează perfect piesei și accentuează impresia de brățară. Cu un mecanism quartz și apertură pentru dată, modelul este disponibil și în alte variante de cadran și brățară.
Pinky Lady T084.210.11.017.01, Tissot, Cellini.

F – Floral

Din povestea de dragoste a orologeriei Zenith cu ceasurile feminine, anul acesta s-au născut trei noi modele din seria Star, unul pentru zi, altul pentru seară și al treilea dedicat evenimentelor de gală. La cel de-al doilea, care decorează încheietura cu un model primăvăratic, cadranul a fost supus unui tratament special: pe un fundal de sidef alb, mai multe straturi de culoare au fost imprimate pentru a produce diferite nuanțe de roșu și un efect de umbră, iar o structură metalică a fost apoi aplicată deasupra, pentru a obține forma petalelor.
Star 33mm 16.1970.681/34.C756, Zenith, Orologeria Galt.

G – Grație

Funcționalitate și fashion statement într-un ceas sculptural. Delight de la Calvin Klein, disponibil în variantele oțel inoxidabil sau placare PVD auriu, cu cadran alb, negru sau argintiu, se așază grațios pe încheietură, cu două ramuri metalice delicate ce susțin o carcasă ovală, acoperită cu un cristal de calitate. În varianta argintie, cadranul devine o minusculă oglindă.
Delight K1A23708, Calvin Klein, Cellini.

H – Helvetica

De la logourile unor branduri până la ecranul iPhone-ului, fontul Helvetica este „în acelaşi timp omniprezent și un fel de cult“, spune jurnalistul și scriitorul britanic Simon Garfield în cartea sa despre fonturi, Just My Type. Creat în 1957, la turnătoria Haas Type de lângă Basel, de către artistul grafic elvețian Max Miedinger și Eduard Hoffman, managerul Haas, fontul s-a vrut a fi discret, moderat, neutru. Acum, Helvetica a devenit și inspirația unei noi colecții de ceasuri de la brandul Mondaine, care și-a dorit ceva tipic elvețian, care să reziste trecerii timpului.
Helvetica No1 Bold/Light, Mondaine, Orologeria Galt.

I – Italia

Casa Longines s-a lăsat inspirată de La Dolce Vita și a creat o colecție de ceasuri destinate femeilor care știu să se bucure de plăcerile simple ale vieții. Anul acesta, un nou capitol din povestea Dolce Vita propune modele care îmbină subtil linii drepte și curbe, cu o carcasă rectangulară ale cărei contururi au fost alungite și arcuite. Acest ceas cu carcasă din oțel, pus în mișcare de un mecanism quartz, are cadranul din sidef decorat cu diamante și este montat pe o brățară din oțel.
Dolce Vita L5.255.4.87.6, Longines, Cellini.

J – James Bond

În așteptarea celui de-al 24-lea film din seria James Bond, Spectre, care-l aduce pe Daniel Craig pentru a patra oară în rolul celebrului spion britanic 007, Omega a lansat modelul Seamaster Aqua Terra 150 m, în ediție limitată. Printre elementele distinctive ale acestui ceas de 41,5 mm diametru se numără greutatea oscilantă decupată pentru a aminti de țeava unui pistol, care este vizibilă prin capacul carcasei. De asemenea, cadranul albastru este decorat cu blazonului familiei Bond, care se regăsește și pe secundarul galben. Noul calibru automatic Omega Master Co-Axial 8507 este proiectat să reziste la câmpuri magnetice de peste 15.007 gauss, acesta fiind și numărul exemplarelor din ediția limitată.
Seamaster AquaTerra 150 m, ediție limitată James Bond, Omega, Orologeria Galt.

K – Kilometru

Pe un ceas, scala tahimetrică permite afișarea vitezei medii a unui obiect aflat în mișcare, ce parcurge o distanță cunoscută. De exemplu, puteți apăsa butonul cronografului la două borne kilometrice succesive, atunci când vă aflați pe o șosea, iar indicatorul va arăta viteza medie de deplasare. La acest ceas Breitling de 38 mm diametru, scala tahimetrică este amplasată la limita exterioară a cadranului. Funcțiile de cronograf permit și măsurarea intervalelor de timp, cu o acuratețe de o pătrime de secundă.
Transocean Chronograph 38 225, Breitling, Cellini.

L – Luna

Pe măsură ce se rotește în jurul Pământului, Luna reflectă lumina Soarelui. Ceasul Ulysse Nardin Classico Luna indică unghiul de iluminare al astrului pe măsură ce Luna de pe cadran se rotește în jurul centrului acestuia, care reprezintă Pământul, realizând o rotație completă la 12 ore. Avansând în ciclul fazelor Lunii, culoarea discului de pe cadran se schimbă, pe măsură ce Luna crește sau scade. Un ceas elegant și clasic, cu mecanism automatic, Classico Luna onorează simbolistica feminină a Lunii printr-o estetică fermecătoare, unele variante fiind decorate cu diamante pe discul central și pe bezel.
Classico Lady Luna 8296-123BC-2/91, Ulysse Nardin, Orologeria Galt.

M – Masculin

Uneori, un ceas bărbătesc robust sporește delicatețea unei încheieturi feminine. Cel ales de noi se remarcă mai întâi prin carcasa rezistentă Oyster de 39 mm, în care mecanismul e închis ermetic, ca o stridie. Brățara lată cu zale din trei piese este unul dintre elementele distinctive ale unui Rolex, iar materialul – oțel inoxidabil 904L – este folosit și în industria aerospațială și chimică, unde rezistența maximă la coroziune este esențială. Nu în ultimul rând, Oyster Perpetual este dotat cu un mecanism automatic rezistent la șocuri.
Oyster Perpetual 39, Dark Rhodium, Rolex.

N – Noapte

Fazele Lunii reprezentate pe cerul înstelat al nopții sunt complicația-vedetă a acestui ceas feminin și elegant. Ocupând un loc generos pe cadran, bolta acoperită de constelații din mici diamante include o Lună din sidef, care trece de la primul la ultimul pătrar cu o precizie remarcabilă. Un indicator de „rendez-vous“ în formă de soare, care se deplasează prin rotirea unei a doua coroane, arată ora unei întâlniri ce poate rămâne secretul purtătoarei acestui ceas.
Rendez-Vous Moon, Jaeger-LeCoultre, Orologeria Galt.

O – Oțel

Un material durabil inspiră putere și eleganță. Carcasa rotundă de 35 mm diametru, din oțel, a ceasului Pasha C de Cartier este rezistentă la apă până la adâncimi de circa 100 de metri. Cadranul este inscripționat cu patru cifre arabe rotunjite, indicatoarele delicate au formă de săgeți și sunt vizibile în întuneric, iar coroana înșurubată este atașată de carcasă printr-un mic lanț. Mecanismul automatic permite și citirea datei între orele 4 și 5. Ceasul atrage privirile și onorează în același timp tradiția orologeră a casei Cartier.
Pasha C de Cartier W31074M7, Cartier, Cellini.

P – Picături de rouă

Cadranul din sidef alb, decorat cu fluturi din aur de 18 carate și indecși din diamante, cu bezel încrustat de asemenea cu diamante, face din acest model Omega un adevărat ceas-bijuterie. Boabe de aur de forma unor picături de rouă formează o brățară grațioasă. La versiunea din imagine, carcasa de 27,4 mm adăpostește un calibru quartz Omega 4061 cu funcție de maximizare a duratei de viață a bateriei.
DeVille Prestige Dewdrop 27,4 mm, aur galben, Omega, Cellini.

Q – Quartz

Spre deosebire de ceasurile mecanice, puse în mişcare prin strângerea unui arc din oţel, care la destindere acţionează angrenajul, punând în mişcare indicatoarele, un ceas quartz funcţionează în baza unui oscilator quartz, a unui motor pas cu pas şi a unui circuit integrat de câțiva milimetri pătrați. Oscilatorul emite un semnal la fiecare frecvenţă precisă, care este apoi transformat de motorul în mişcarea indicatoarelor. Dincolo de detaliile tehnice, mecanismele quartz sunt adesea folosite la piese elegante, precum acest Louis Erard cu o carcasă din oțel, cadran din sidef cu 11 diamante și brățară bicoloră.
Romance, Louis Erard, Kultho.

R – Rezistență

Ultrasubțiri, durabile și uimitor de ușoare, ceasurile ceramice Rado True Thinline sunt unele dintre cele mai confortabile din lume. O capodoperă de eleganță și tehnologie, această piesă cu un cadran din sidef cu diamante, carcasă din ceramică albă high-tech, ce nu depășește 5 mm grosime, și mecanism quartz va trece cu brio testul timpului, fiind versatilă și extrem de rezistentă la zgârieturi.
True Thinline Diamonds, Rado, Kultho.

S – Simplitate

Ceasurile cu briliante și cadrane bogat ornamentate sau cronografele cu funcții complexe au avantajele și atracția lor, dar orice femeie are nevoie de un ceas simplu și elegant. Acest model Daniel Wellington, cu o carcasă subțire de numai 6 mm, cadran rotund alb cu indecși metalici, fără cifre, și curele interșanjabile, se așază perfect pe mână și e potrivit pentru aproape orice ocazie, de la o cină la restaurant la o partidă de tenis.
Classic St Mawes Rose Gold 36 mm, Daniel Wellington, Cellini.

T – Tușe

Atunci când creează o colecție dedicată unui pictor, artiștii FREYWILLE încearcă să retrăiască emoțiile pe care le-a simțit acesta și să le intensifice într-un decor din email strălucitor. În colecția „Hommage à Claude Monet“, ei s-au inspirat din plantele şi culorile grădinii de la Giverny, unde picta artistul. Setul intitulat chiar „Giverny“, din care face parte și acest model Helena, reflectă varietatea grădinii în tușe colorate şi puternice. În carcasa din metal placat cu rodiu și paladiu, cadranul din sidef este înconjurat de un model din email și încadrat de silueta florală a brățării.
Helena Giverny, FREYWILLE.

U – Unghiuri

Un cadran cu linii precise și unghiuri drepte a fost de la începuturi semnul distinctiv al ceasului Tank, pe care Louis Cartier l-a creat în 1917 și l-a dăruit ca prototip Generalului Pershing, cel care a condus armata americană spre victoria asupra Germaniei în Primul Răboi Mondial. De altfel, liniile rafinate ale piesei evocau desenul unui vehicul militar de asalt. Reinventat de atunci în zeci de formule, Tank se prezintă acum și într-o variantă Solo, ce păstrează spiritul modelului inițial și unghiurile precise formate de cifrele romane de pe cadran, dar introduce unele linii curbe, pentru un design mai feminin.
Tank Solo W5310022Q, Cartier, Cellini.

V – Violet

Cadranul este interfața dintre purtător și mecanismul ceasului. El trebuie să permită citirea informațiilor date de indicatoare și aperturile pentru dată sau alte elemente pe un spațiu foarte mic, respectând, totodată, cerințele estetice. Realizarea de cadrane este o adevărată formă de artă –necesită pricepere artistică, dar și folosirea tehnologiei de ultimă generație. Rolex este una dintre puținele companii orologere în care toate aspectele creației de cadrane sunt realizate in house, de la design la producție. Acest model Pearlmaster este caracterizat de un cadran bogat ornamentat, în nuanța Red Grape, și o carcasă din aur alb înconjurată de 48 de safire ce merg de la albastru la fuchsia.
Oyster Pearlmaster 39, Red Grape, Rolex.

W – Waterproof

Rezistența sporită la apă este o calitate a ceasurilor construite pentru activități acvative, de la înot și navigație la surfing și scufundări. Dacă majoritatea modelelor au o rezistentă de 3 până la 5 bari (30-50 de metri), putând fi purtate la activitățile de zi cu zi sau, respectiv, la duș și înotul de suprafață, Noul Aquaracer 300 m este creat pentru a rămâne etanș până la o adâncime de 300 de metri sub apă. Destinat sportivilor, ceasul are și un bezel unidirecțional cu care se poate măsura timpul de scufundare.
Aquaracer 300 m Ceramic WAY211C.BA0928, TAG Heuer, Orologeria Galt.

X – Xenomorf

Unele minerale au proprietatea de a se cristaliza sub forme diferite de cele obișnuite. În designul de ceasuri, xenomorfismul se traduce în reinterpretarea indicatoarelor, subcadranelor, scalelor și aperturilor și rearanjarea lor pe cadran într-o formă surprinzătoare. LANGE1, celebrul ceas al casei saxone A. Lange & Söhne, care a fost realizat anul acesta într-o nouă versiune, indică timpul pe două cadrane secundare descentrate, iar data într-o apertură supradimensionată. În partea dreaptă a cadranului, o scală indică timpul de funcționare rămas. Efectul este de eleganță și lizibilitate, pentru că nici unul dintre indicatori nu se suprapune cu celelalte, ca în cazul ceasurilor cu arhitectură obișnuită.
LANGE1 191.032, A. Lange & Söhne, Orologeria Galt.

Y – Yachting

Un bezel rotativ bidirecțional permite purtătorului acestui ceas să măsoare cu exactitate timpii în competiții de navigație. Cu un cadran distinctiv cu indicatoare și markeri orari de dimensiuni mari, care asigură lizibilitate maximă, și o carcasă din aur roz de 18 carate, ce rezistă în apă până la adâncimi de 100 de metri, Rolex Oyster Yacht-Master este un ceas de încredere atât pe mare, cât și pe uscat.
Oyster Yacht-Master 37, Everose Gold, Rolex.

A- 

Varietatea brățărilor metalice pentru ceasuri este practic infinită, mergând de la succesiuni de elemente late fixe sau mobile până la țesături mărunte. La acest ceas Stately de la Calvin Klein, brățara cu zale deschise și cataramă tip deploaiant pune în valoare feminitatea carcasei delicate și a cadranului din sidef roz sau bleu. Modelul este pus în mișcare de un mecanism quartz elvețian.
Stately K3G2312E, Calvin Klein White Label, Cellini.

Text: Maria Bercea

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here