Cel mai frumos loc din lume: Vlad Ioan Tăușance

0
View of Bokor National Park/ Preah Monivong National Park from the river, Kampot, Cambodia

Șase autori împărtășesc locurile sublime către care pașii – și mintea – i-au purtat. Primul episod îi aparține lui Vlad Ioan Tăușance!

Când pleci în Asia, toată lumea-bună-ziua îți recomandă vaccinuri. Dengue, tifoidă, polio, tetanos. Utile contra bolilor, dar mai ales împotriva fricii de necunoscut. Se uită, însă, de cel mai important vaccin, cel care să te împiedice să revii.

Este al patrulea an în care tânjesc după Cambodgia, numărându-mi banii de bilet și zilele până la plecare. Este al treilea an când mă visez la Kampot, un orășel adormit și politicos, la juma’ de oră de mare și la poalele unei rezervații montane. De anul trecut particip simbolic la viața comunității de expați, pe două grupuri de Facebook. Mă uit după apartamente de închiriat și restaurante de vânzare. Cu fiecare like, mă îndepărtez din ce în ce mai tare de București.

Kampot n-are nimic din raiul de carte poștală pe care-l căutăm cu încăpățânare în Phi Phi sau Maldive. Paradisurile în cauză sunt, la fel ca paradisul de drept, foarte aglomerate de persoane cărora li se cuvine tot și se comportă în consecință. Kampot este locul perfect pentru cei care nu știu exact ce caută, umple discret goluri pe care nu le bănuiai. Este loc pentru toți și pentru toate. Pentru hippioții bătrâni prăjiți cu iarbă la douăzeci de dolari punga. Pentru familii de australieni blonzi care prăjesc cafea într-un garaj enorm. Pentru italieni comuniști și francezi mic-burghezi. Pentru curry de pește, crabi pitici la grătar, șaorma libaneză sau gnochi proaspeți, bere din Laos și gin infuzat cu piper de la fermele vecine. Pentru o galerie de artă improbabilă și un post de radio cu douăzeci de ascultători. Pentru backpackerii care insistă să-și rupă capul și să-și piardă actele seară de seară căutând petreceri pe râu. Pentru nunți și înmormântări colorate, ținute la cort, la șosea, cu poliția dirijând traficul pentru cinci dolari. Pentru anul nou al albilor, sârbilor, al chinezilor și al khmerilor. Și Crăciun. Și ziua lui Buddha. Și Ziua Regelui. Și a Apei. Și Ziua de Azi.

Mă grăbesc, și anul ăsta, să ajung în locul unde nu se grăbește nimeni. Unde nu alergi să prinzi apusul, pentru că nu ai cum să-l ratezi. Unde te saluți, după o săptămână, cu lumea pe stradă. Unde scuterele poartă adolescenții și tăntițele cu cincisprezece kilometri la oră ca să poată și pălăvrăgi în drum spre casă. Unde te oprești între două vize și ajungi să ți-o prelungești. Unde oricum ai întoarce-o, tot te întorci.

Vlad Ioan Tăușance este consultant în comunicare și designer la Creative Fitness Studio.

Articol aparut in numarul de mai al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Destinatii de vacanta in Asia cu plaje spectaculoase si nu numai”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here