Cesare Casadei stie ce pantofi vor femeile

0

Directorul de creatie CESARE CASADEI sta de vorba cu BAZAAR cu ocazia inaugurarii Casadei Boutique din Bucuresti si a celei de-a 60-a aniversari a brandului.

Despre familia Casadei

„Cand eram mic, mama era cea care coordona colectiile, alegea culorile si combinatiile de materiale [Casadei a fost fondat in 1958 intr-un mic atelier din San Mauro Pascoli, unde Quinto si Flora Casadei au creat prima lor colectie de sandale destinate turistilor care isi petreceau vacanta pe Riviera italiana]. Mi-aduc aminte ca mergeam s-o caut pe mama si aproape intotdeauna o gaseam in incaperea unde tinea pielea. Vara, dupa-amiaza, adormeam pe acesti baloti de piele – era locul cel mai racoros din atelier.

Am crescut in acest mediu si am intalnit o multime de persoane care lucrau in acelasi domeniu si care vorbeau numai despre pantofi. Uneori, mi se parea chiar exagerat. In adolescenta eram convins ca voi face altceva, prea auzisem vorbindu-se numai despre pantofi in jurul meu. Cand mergeam cu parintii la Paris, Londra sau Florenta, intai ne uitam la vitrinele magazinelor si abia dupa aceea vizitam muzeele. Intr-un fel, azi sunt ca ei. Pasionat de pantofi. Dar fata de ei, merg mai mult in muzee decat prin magazine. Ma consider norocos ca sunt indragostit de meseria mea si ca o practic alaturi de familia mea.”

Cesare Casadei in copilarie, impreuna cu tatal lui, Quinto

Despre tocul Blade, semnatura Casadei

„Povestea acestui toc e o poveste despre frumusete, dar si despre suferinta. Eram impreuna cu sotia mea la Los Angeles, unde urma sa ne intalnim cu stilistii vedetelor inaintea sezonului de premii. La acea vreme, toate celebritatile purtau platforme. Mergeam pe strada si la un moment dat m-am intors catre sotia mea: «E nevoie de un nou stiletto. Un stiletto la care sa nu fie nevoie sa te uiti la logo pentru a afla brandul.»

Inapoi acasa, ideea imi dadea in continuare tarcoale. Am inceput sa facem schite si una dintre ele a fost tocul Blade. Dar cum sa-l punem in aplicare? Timp de doua luni am avut numai esecuri – tocul se tot rupea. Tatal meu, un tehnician foarte bun, mi-a spus: «Cesare, de ce-ti pierzi timpul cu acest toc? E clar ca nu se poate face. Si chiar daca l-ai face, crezi ca vei vinde mai mult de 60 de perechi?»

Impreuna cu un furnizor, un nebun la fel ca mine, am continuat sa incercam diferite materiale. Devenise o obsesie. In cele din urma, am ajuns la otel inoxidabil. Am facut un prototip. Arata foarte bine. Am chemat-o pe fata care lucreaza cu noi in departamentul de creatie si care probeaza tot timpul prototipurile. A pus pantofii in picioare. A facut un pas, doi pasi, trei pasi. Dupa cateva secunde, mergea cu usurinta in ei. Asa s-a nascut Blade, dupa sapte luni de munca.

Pentru mine, tocul Blade e intruchiparea frumusetii din fotografiile lui Helmut Newton.”

Pantofii Blade cu toc din otel inoxidabil au devenit cel mai recognoscibil model Casadei.

Despre colectia de primavara-vara 2018

„In aceasta colectie e cate ceva din toata istoria Casadei. Din anii ’60 am pastrat formele rectangulare si tocurile groase, din anii ’70 – platformele, iar din perioada disco – decolteul si sandalele single sole cu tocuri conice. Maximalismul anilor ’80 a inspirat broderiile si celelalte elemente decorative somptuoase de pe unele modele, in timp ce minimalismul urmatoarei decade se vede in pantofii si sandalele sleek, din piele foarte fina, placuta la atingere. Iar Blade are acum o noua versiune, Plexi Blade – tocul din otel este imbracat intr-o carcasa transparenta din plexiglas, ca o sculptura.”

„In opinia mea, femeile s-au eliberat de dogme si norme. Aceeasi femeie vrea sa poarte forme rotunde si tocuri groase o data si o pereche seducatoare de stilettos alta data. E o femeie matura, care isi cunoaste forta si isi exprima feminitatea abordand stiluri diverse.” – CESARE CASADEI

Catena decorativa de pe toc este un laitmotiv al brandului, simbol al pasiunii ce leaga familia Casadei de productia de pantofi.

Despre pantofii celei de-a 60 aniversari

„Blade e o familie mare. Pentru cea de-a 60-a aniversare, pe care o sarbatorim anul acesta, am creat o varianta de Plexi Blade de dimensiuni joase – tocuri kitten la fel de cool ca tocurile inalte.

Designul grafic al acestei colectii-capsula e inspirat de Andy Warhol. Admir ideea lui de a aduce laolalta in The Factory artisti din diverse domenii.”

Plexi Blade cu tocuri kitten, din colectia-capsula dedicata celei de-a 60-a aniversari 

Despre schimbarea principala din ultimele decenii

„Tehnologia mi-a permis sa fac pantofi pe care parintii mei nu i-ar fi putut face in anii ’60-’70-’80 si sa comunic cu clienti din toata lumea. Datorita Internetului, putem sa vorbim si sa ne vedem dintr-un colt in celalalt al lumii, iar clientii de astazi sunt mult mai informati cu privire la produsele pe care le cumpara. Apoi, datorita tehnologiei performante am putut sa fac tocul Blade si multe alte lucruri care erau inaccesibile parintilor mei.”

O versiune condensata a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania iunie 2018.

Foto: prin amabilitatea brandului

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here