Cine e colecționara de modă cu expoziție la The Met

0
Rochie de seară Cristóbal Balenciaga, vară 1961, donație promisă de Sandy Schreier; foto prin amabilitatea The Metropolitan Museum of Art, © Nicholas Alan Cope

Numele ei e necunoscut în afara unui cerc de insideri. Dar timp de o jumătate de secol, Sandy Schreier a colecționat modă ca o formă de artă, fără nicio intenție de a o purta. Următoarea expoziție de la The Met’s Costume Institute, In Pursuit of Fashion: The Sandy Schreier Collection, va prezenta aproximativ 80 de piese din colecția ei.

Acestea fac parte dintr-o donație mai largă, de 165 de obiecte (piese vestimentare, accesorii, ilustrații de modă), pe care Sandy Schreier s-a hotărât s-o facă muzeului din New York. 

Ansamblu Yves Saint Laurent pentru Dior, primăvară-vară 1958, donație promisă de Sandy Schreier; foto prin amabilitatea The Metropolitan Museum of Art, © Nicholas Alan Cope

Sandy Schreier a început să fie interesată de modă în copilărie. Tatăl ei lucra la filiala din Detroit a magazinului newyorkez Russeks. Însoțindu-l frecvent la job, le-a cunoscut pe unele dintre cele mai fashionable femei din oraș. În loc să arunce hainele și accesoriile pe care nu le mai purtau, acestea le dădeau fetei entuziasmate de modă.

Schreier a continuat să colecționeze ready-to-wear și couture mai bine de 50 de ani, dar nu pentru a avea o garderobă fabuloasă, ci pentru că aprecia moda ca o formă de exprimare artistică.

„M-am considerat mereu o salvatoare a modei”, spune ea în anunțul referitor la expoziția din toamnă. Iar într-un interviu din The New York Times adaugă că nu a intenționat vreodată să poarte piesele, așa cum dacă ar fi colecționat Picasso, nu s-ar fi pus problema să-l poarte pe spate.

Jachetă Mariano Fortuny y Madrazo, anii 1920-1930, donație promisă de Sandy Schreier; foto prin amabilitatea The Metropolitan Museum of Art, © Nicholas Alan Cope

Acum are una dintre cele mai spectaculoase colecții private de modă din Statele Unite, un melanj de couturieri mai puțin cunoscuți, ca Boué Soeurs, Madeleine & Madeleine și Jeanne Margaine-Lacroix, și de nume consacrate. În expoziție vor fi creații de la Cristóbal Balenciaga, Gabrielle Chanel, Christian Dior, Charles James, Jeanne Lanvin, Franco Moschino, Zandra Rhodes, Elsa Schiaparelli și Madeleine Vionnet, printre alții. Cea mai veche piesă expusă va fi un album din 1908, Les Robes de Paul Poiret, iar cea mai nouă – o pălărie Phillip Treacy din 2004.

Expoziția In Pursuit of Fashion: The Sandy Schreier Collection va fi deschisă la The Costume Institute’s Anna Wintour Costume Center între 27 noiembrie 2019 și 17 mai 2020.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here