Cine este Hildur Guðnadóttir, compozitoarea coloanelor sonore din Joker și Chernobyl?

0

Dacă nu ai apucat încă să vezi Joker, noi îți recomandăm să ajungi la cinematograf cât de curând pentru că vei vedea cel mai bun film al anului. Filmul lui Todd Phillips se separă de universul benzilor desenate și de portretizarea caricaturală de până acum a lui Joker, un personaj malefic fără o poveste în spate, și alege să prezinte credibil și cu umanitate căderea treptată înspre nebunie a unui singuratic abuzat de familie și, mai târziu, respins de societate.

Joaquin Phoenix joacă impecabil transformarea lui Arthur în Joker și reușește să ne treacă prin toate stările, de la compasiune la frică, actorul dispărând complet în personajul tragic și în același timp eroic pe care l-a însuflețit. Ceea ce ridică și mai mult jocul actoricesc al lui Joaquin este coloana sonoră care te ajută să simți fiecare experiență ca și cum ai trăi în pielea personajului. Ceea ce e minunat la acest film e faptul că nici muzica nici felul în care e regizat nu ne spun ce să simțim.

Cum au declarat deja și unii dintre criticii care au iubit filmul, Joker ne ajută să recunoaștem partea întunecată din noi, ceea ce nu e deloc confortabil, dar mai ales, ne lasă pe noi să decidem dacă protagonistul este un erou sau un antierou și dacă transformarea lui definitivă este o înfrângere personală sau o învingere. Meritul îi revine și compozitoarei islandeze în vârstă de 37 de ani, Hildur Guðnadóttir, cea care a compus și coloana sonoră din serialul de succes HBO, Chernobyl.

Hildur Gudnadottir a primit Premiul Outstanding Music Composition for a Limited Series, Movie or Special (Original Dramatic Score) pentru ‘Chernobyl’, Creative Arts Emmy Awards, 15 septembrie, 2019 (Getty Images)

Hildur a mers la aceeași centrală nucleară din Ignalina, Lituania, unde aveau loc filmările Chernobyl, împreună cu un producător și un inginer de sunet de teren, unde au înregistrat ore întregi de sunete create de centrală și reactor. Nu s-a folosit niciun instrument pentru coloana sonoră din Chernobyl. Munca ei a primit recunoașterea binemeritată devenind membru al Academiei de Film (adică al celor care oferă Premiile Oscar).

În timp ce lucra la Chernobyl, Hildur colabora și cu Todd Phillips la coloana sonoră Joker. Regizorul i-a trimis scenariul imediat ce l-a terminat de scris și a rugat-o să înceapă să compună muzica bazându-se doar pe povestea din text. Lui Todd i-a plăcut atât de mult ce a auzit încât a început să filmeze lăsându-se ghidat de muzica deja creată (majoritarea coloanelor sonore sunt create pe marginea imaginilor deja filmate). Guðnadóttir a mai cântat la violoncel pentru coloanele sonore din The Revenant (Alejandro G Iñárrituși Sicario și Arrival ale lui Denis Villeneuve.

Mama artistei, care era cântăreață de operă, încă din timpul sarcinii asculta foarte mult Jacqueline du Pré și s-a hotărât să o numească pe fiica ei Hildur, după stilul de muzică abordat de du Pre. La fel ca Bjork și mulți artiști născuți în Islanda, a urmat Reykjavik Music Academy apoi Iceland Academy of Arts și Universität der Künste în Berlin, fără a-și fi dorit vreodată să ajungă să cânte la violoncel într-o orchestră. La fel ca muzica creată de natura violentă a vulcanilor și ghețarilor Islandei, muzica clasică face parte din educația islandezilor, iar asta le oferă libertatea să experimenteze foarte mult și să creeze sunete noi pornind de la sunete clasice. Momentan, Hildur plănuiește să ia o pauză de la lumea filmelor, deși a declarat că se pregătesc o serie de concerte live cu muzica din Chernobyl.

Foto: Getty Images, Warner Brothers

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here