Citite și iubite de Marius Chivu

Printre recomandările acestei luni făcute de Marius Chivu se numără romanul Annei Burns, Lăptarul, care a câștigat acum doi ani Man Booker Prize, și Industria liniştirii adulţilor, de Anastasia Gavrilovici, cea mai dezbătută carte românească a momentului după ce, la începutul anului, a primit Premiul „Mihai Eminescu”.

0

 

„Dragostea este subiectul care vinde cel mai bine cărţile, indiferent că e vorba despre romane de ficţiune, ghiduri motivaţionale sau manual de psihologie practică.” – Marius Chivu

Anna Burns, Lăptarul, traducere de Mihaela Ghiţă, Editura Polirom

Anna Burns a cîştigat acum doi ani Man Booker Prize cu acest roman şi, dat fiind natura complexă, chiar experimentală a literaturii ei, precum şi originea sa irlandeză, a fost comparată cu James Joyce, iar momentul a fost celebrat ca o rară victorie a literaturii adevărate. Romanul este confesiunea intensă, de un umor negru şi un absurd fascinante, a unei fete de optsprezece ani care, în timpul conflictului irlandez dintre catolici şi protestanţi, este urmărită şi hărţuită de un bărbat mai în vârstă şi căsătorit, implicat în acţiunile violente ale separatiştilor. Trebuie să spun că versiunea românească este făcută de una dintre cele mai înzestrate traducătoare de la noi.

Sigrid Nunez, Prietenul, traducere de Iulia Gorzo, Editura ART

Romanul americancei cu origini chinezo-germane Sigrid Nunez a câştigat tot acum doi ani National Book Award şi, dat fiind subiectul, va fi cel mai probabil şi ecranizat în următorii ani, dar nu acestea sunt motivele pentru care vi-l recomand. Dacă vă plac câinii ar fi un alt motiv, dar nici asta n-ar fi suficient. De fapt, e vorba despre povestea emoţionantă a unei femei şi a unui dog german, „moştenit” în urma morţii prietenului ei de-o viaţă, care trebuie să facă faţă împreună doliului şi sentimentului pierderii. Un roman nostalgic, dar fără a fi melodramatic, şi introspectiv, fără a fi pretenţios sau plictisitor.

James Baldwin, Va veni focul, traducere de Elena Marcu, Black Button Books

Până acum câţiva ani, puţini îl citiseră pe James Baldwin (1924-1987), poet, prozator, dramaturg şi eseist gay afro-american şi unul dintre intelectualii publici de marcă – era şi foarte charismatic – ai activismului pentru drepturile civile. Între timp s-au tradus trei dintre romanele lui (inclusiv Dacă strada Beale ar putea vorbi, ecranizat anul trecut), plus acest volum alcătuit din două eseuri confesiv-epistolare: unul abordând problema moştenirii rasismului, celălalt discutând relaţia complexă dintre rasă şi religie (Baldwin a crescut în Harlem printre creştini şi islamişti de culoare.) Publicată în 1963 şi reeditată constant, este considerată o carte clasică a modernităţii.

Anastasia Gavrilovici, Industria liniştirii adulţilor, Casa de editură Max Blecher

Debutul tinerei poete Anastasia Gavrilovici a ajuns cea mai dezbătută carte românească a momentului după ce, la începutul anului, a primit Premiul „Mihai Eminescu”, cel mai prestigios premiu de la noi, iar autoarea a devenit ţinta unui public shaming pe reţele sociale pentru îndrăzneala de a scrie poezie folosind adevăratul cuvânt ce desemnează sexul feminin. Ridicol în sine, acest scandal face, paradoxal, dreptate unei cărţi de poezie remarcabile, printre cele mai bune debuturi din ultimii ani, o carte care merită citită tocmai pentru originalitatea, profunzimea şi nonşalanţa cu care o poetă de douăzeci şi patru de ani scrie despre dragoste, viaţă şi lume.

Nora Kreft, Ce este dragostea, Socrate?, traducere de Mihai Miroiu, Baroque Books & Arts

Dragostea este subiectul care vinde cel mai bine cărţile, indiferent că e vorba despre romane de ficţiune, ghiduri motivaţionale sau manual de psihologie practică. Cartea de faţă nu e nimic din acestea şi totodată e câte puţin din fiecare. O antropoloagă germană abordează temele dragostei secolului nostru (plăcerea, dependenţa şi despărţirea, aplicaţiile de dating, afecţiunea faţă de roboţi sau entităţi virtuale) sub forma unui banchet imaginar în care filozofii Socrate, Kant şi Kierkegaard, teologul Augustin, psihanalistul Freud, feminista Simone de Beauvoir şi prozatoarea Iris Murdock intră într-un dialog amuzant şi, mai ales, foarte inteligent.

Foto portret: Cosmin Bumbuț/arhiva personală. Coperte: prin amabilitatea editurilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here