Care este viitorul cosmeticii clean?

Un trend în ascensiune își propune să curețe de ingrediente toxice produsele de îngrijire și înfrumusețare

0
Herrera
Carolina Herrera

Clean beauty este unul dintre trendurile principale în industria îngrijirii și frumuseții, tendință care se referă la alegerea unor produse cu ingrediente non-toxice, care nu expun consumatorul la riscuri precum dereglări hormonale, iritații, reacții alergice sau chiar boli grave precum cancerul. Formulele cruelty-free, vegane și folosirea unor ambalaje prietenoase cu mediul sunt asociate și ele cu mișcarea clean.

Odată cu apariția pandemiei, termenul de clean (curat) a căpătat valențe noi, dezinfectantele au devenit acele produse pe care le purtăm perpetuu în geantă și al căror stoc îl refacem constant, iar obiceiurile ce țin de înfrumusețare au suferit diverse schimbări, majoritatea oamenilor preferând să investească în produse de îngrijire și să renunțe la machiaj aproape în totalitate, mai ales dacă lucrează de acasă. Acesta din urmă este și motivul pentru care lansarea mai multor colecții sezoniere de machiaj a fost amânată pentru anul următor, iar produsele de îngrijire a feței au devenit tot mai căutate de un cumpărător tot mai informat. Dacă unele produse au cunoscut scăderi evidente în vânzări, cererea de produse ușor de utilizat acasă a crescut.

Aer de schimbare

Timpurile dificile ale acestui an au contribuit la un detox necesar în rutina de îngrijire și la orientarea către formule ce funcționează cu adevărat. Conform unor date din prima jumătate a anului, a crescut cererea serumurilor cu substanțe ușor exfoliante (niacinamide, vitamina C sau retinol), care au rol de curățare și reînnoire a pielii, a gadgeturilor de înfrumusețare care pot fi utilizate acasă și promit rezultate vizibile și kiturilor de vopsire a părului acasă, pentru că, deși saloanele au fost deschise, mai mulți consumatori au preferat să realizeze singuri servicii pentru care apelau până acum la specialiști, din dorința de a limita contactul social sau pentru reducerea costurilor.

Anul acesta, m-am vopsit pentru prima oară singură și chiar mi-am schimbat culoarea părului, alegând una la care nu am mai recurs până acum. Rezultatul a fost satisfăcător, dar pentru schimbări majore ale culorii, ce implică procese mai complicate și potențial mai agresive cu părul, voi apela la serviciile specialistului. Care este viitorul cosmeticii clean?

Formule mai sigure

Dacă ai început să acorzi o atenție mai mare îngrijirii pielii (eu una recunosc că pielea mea arată în această perioadă mai bine ca oricând, pentru că i-am dedicat mai mult timp și dedicare, dar și pentru că am ferit-o de machiajul încărcat), îți recomandăm să începi să citești cu grijă lista de ingrediente de pe ambalajele produselor de îngrijire. Evită-le produsele care conțin parabeni, parfum, compuși de aluminiu, agenți de tip etoxilat, formaldehide, petrol rafinat, hidrochinonă, talc, triclosan, silicon și oxibenzonă.

Parabenii sunt un grup de conservanți pe care studiile i-au corelat cu dereglări ale tiroidei, hormonale, cancer și obezitate, fiind absorbiți ușor în organism după aplicarea produsului care îi conține. UE a interzis folosirea mai multora dintre ei (isopropyl-, isobutyl, phenyl-, benzyl- și pentylparabe- ni), dar în Statele Unite sunt încă aprobați. Termenul „parfum” se referă la peste 3.000 de compuși naturali și artificiali care dau produsului un miros plăcut, ceea ce îl face mai atrăgător pentru cumpărător dar, din cauza expunerii îndelungate la molecule aromate, pielea multora dintre noi s-a sensibilizat. „Dermatita alergică de contact, o afecțiune binecunoscută, este cauzată în proporție de 90% din cazuri de ingredientele din produsele cosmetice.

Faptul că iritația nu se vede pe piele de la început duce la hipersensibilizarea pielii, fenomen ireversibil”, precizează Corina Allan, consultant estetic Paula’s Choice în România. Tot mai multe branduri aderă la mișcarea de simplificare și curățare a formulelor de îngrijire, în timp ce mai multe studii trag semnalul de alarmă că anumite ingrediente pot fi considerate pentru piele la fel de periculoase precum este tutunul pentru plămâni, așa că viitorul cosmeticii clean va propune numeroase inovații.

Pe mâinile specialiștilor

Mișcarea clean beauty se întâlnește tot mai des și în domeniul chirurgiei estetice, susține medicul estetician Morad Iancu de la clinica Luxury Aesthetics, mai ales pentru că există tendința ca procedurile de înfrumuseșare să fie realizate cu substanțe naturale, proprii organismului. „Spre exemplu, pentru procedura de PRP sau Biolifting recoltăm sânge, îl prelucrăm în diverse aparate și formăm două tipuri de substanță. Prima este un ser activ, pe care îl reîmbogățim cu aminoacizi și acid hialuronic și pe care îl introducem la nivelul mezodermului cu ajutorul unui aparat ce se numește Dermapen. Acest ser asigură pielii elasticitate și fermitate. A doua substanță obținută este transformată cu plasma gel. Aceasta este echivalentul acidului hialuronic, însă este 100% naturală, produsă doar din sângele pacientului și indicată pentru injectarea mai profundă și remodelarea zonelor cu pierderi de volum din cauza înaintării în vârstă“, precizează specialistul.

Un număr tot mai mare de paciente întreabă, încă de la telefon, dacă ingredientele folosite în cabinet sunt naturale sau cruelty-free. „Dacă e să facem o comparație între ceea ce se căuta acum cinci ani și preferințele actuale, aș spune că cererea pentru intervenții estetice ce implică doar substanțe naturale 100%, a crescut cu aproximativ 35-40%“, adaugă medicul estetician Morad, punctând către un interes în linie ascendentă în viitorul cosmeticii clean.

Un alt demers în direcția clean beauty este utilizarea unor ingrediente non-animale, obținute etic. „Cred că una dintre cele mai importante inovații în domeniul intervențiilor estetice constă în posibilitatea folosirii celulelor stem proprii organismului, în cadrul tratamentelor. Acestea se găsesc în număr foarte mare în grăsime, astfel că, în cabinet, întâi are loc recoltarea grăsimii de la pacient, apoi, printr-un procedeu special, separarea celulelor stem de cele de grăsime propriu-zise. În tratamentele medicale, celulele stem sunt injectate ulterior sau introduse în corp intravenos sub forma unei perfuzii“, explică specialistul.

Esențiale

produse clean beautyExfoliant Enzyme Cleanser, Dr. Barbara Sturm, 315 Lei (Madison)
Cremă hidratantă Vita Mineral, Ren Clean Skincare, 138 Lei (Sephora)
Balsam de păr Hydration Conditioner, Rahua, 195 Lei (Madison)
Ulei demachiant Light Work Rosehip, Pai, 90 Lei (Sephora)
Serum Liquid Glass Radiance, Farsali, 96 Lei (Sephora)â

Colaj: Tudor Șmalenic
Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here