Climate change. Cum vorbește arta despre această urgență

0
Olafur Eliasson, Waterfall, 2019, installation view: Tate Modern, Londra; foto: Anders Sune Berg; courtesy the artist; neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York/Los Angeles © 2019 Olafur Eliasson

Pe terasa exterioară de la Tate Modern din Londra, o instalație de peste 11 metri înălțime – Waterfall 2019 – întâmpină vizitatorii noii expoziții Olafur Eliasson: In Real Life.

În interiorul muzeului, alte lucrări realizate de artist în ultimele trei decenii explorează același subiect urgent: impactul nostru asupra mediului. Din blinde passager (Your blind passenger) 2010, de pildă, presupune să parcurgi un coridor lung de 39 de metri printr-o ceață densă. Iar o serie de fotografii dezvăluie cum arătau în 1999 ghețarii Islandei, țara natală a artistului; în toamnă, această serie va fi înlocuită de o lucrare nouă, în care fotografiile vechi sunt alăturate unora noi, din 2019, pentru a ilustra schimbările majore în peisaj ce au loc sub ochii noștri.

Olafur Eliasson, Din blinde passager (Your blind passenger), 2010, installation view: Tate Modern, Londra, 2019; foto: Anders Sune Berg; courtesy of the artist; neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York/Los Angeles © 2010 Olafur Eliasson

Eliasson e de multă vreme interesat de teme sociale și de mediu. Una dintre cele mai cunoscute instalații ale sale – Ice Watch – funcționează ca un SOS artistic constant asupra schimbărilor climatice. Ea constă în blocuri de gheață din Groenlanda (din cauza încălzirii planetei, calota glaciară din Groenlanda pierde între 200 și 300 de miliarde de tone de gheață în fiecare an, iar ritmul e așteptat să se accelereze) pe care artistul le instalează – și le lasă să se topească – în centrul orașelor: în Piața Primăriei din Copenhaga (2014), în Place du Panthéon din Paris (2015), lângă Tate Modern și în City of London (2018).

Olafur Eliasson și Minik Rosing, Ice Watch, installation: Bankside, lângă Tate Modern, 2018; foto: Charlie Forgham Bailey © 2018 Olafur Eliasson și Minik Rosing

Concomitent cu expoziția lui Olafur Eliasson, Tate a anunțat că se angajează să-și reducă amprenta de carbon cu cel puțin 10 la sută până în 2023, din nevoia de a „atrage atenția prin artă asupra chestiunii critice”.

În această perioadă, subiectul e abordat și la Bienala de la Veneția, în Pavilionul Lituaniei – cel mai discutat proiect de la Bienală, premiat cu Leul de Aur și cauza unor cozi cvasipermanente. Sun & Sea: Marina ia o dublă formă. De două ori pe săptămână e un spectacol live de operă, cu 13 performeri, în timp ce zilnic e o instalație de sunet ce mixează vuietul unei zile obișnuite la plajă, ecouri de avioane sau de bărci de viteză, un cor de cântece și, undeva în adânc, geamătul unei planete extenuate.

Expoziția Olafur Eliasson: In Real Life este deschisă până pe 5 ianuarie 2020. Bienala de la Veneția se desfășoară până pe 24 noiembrie.

foto: prin amabilitatea Tate Modern

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here