”Ierburi si flori transilvane”: expozitia ce celebreaza colaborarea dintre Stefan Caltia si Wagner Arte

0
expozitie stefan caltia wagner arte

Expozitia ”Ierburi si flori transilvane” este rodul colaborarii creative dintre artistul Stefan Caltia si atelierul Wagner Arte Frumoase si Povesti. Ea reuneste o suta cincizeci de piese din portelan decorate cu grafica din seria de gravuri ”Flori pentru Rege” – un microunivers de motive vegetale delicat conturate, inspirat de flora din Sona, satul din copilarie al artistului, aflat in sudul Transilvaniei. Toate obiectele din portelan prezente in expozitie sunt in serie limitata.

expozitie stefan caltia wagner arte

Stefan Caltia a dat mana libera atelierului Wagner Arte sa-i recompuna grafica, sa-i puna desenele intr-o alta configuratie in functie de particularitatile tridimensionale ale portelanului. Simbolurile inconfundabile ale graficii lui Stefan Caltia capata astfel noi valente iar lucrarile artistului devin mai accesibile publicului.

Este o a doua intalnire a maestrului Caltia cu acest material fragil, portelanul. Prima s-a intamplat in 2010, iar rezultatul ei a fost expozitia “Cesti cu plante de pe deal” realizata printr-un parteneriat tot cu Wagner Arte. In anul 2013, Stefan Caltia si Ana Wagner au lansat o colectie extraordinara de desene pe portelan pictat manual (”Gradina dintre ape”), colectie vernisata la atelierul Wagner Arte.

Atelierul de creatie Wagner si-a propus sa invite si-n viitor artisti importanti pentru a realiza colectii de obiecte din portelan pictat manual. Ideea s-a nascut vazand cum procedeaza marile manufacturi de portelan din Europa care invita periodic mari artisti pentru a crea colectii inedite.

In perioada 12-30 decembrie, expozitia va fi la atelierul Wagner Arte din Cotroceni, strada Gheorghe Marinescu, nr 4 si poate fi vizitata intre orele 10-17.

Despre Stefan Caltia:

Stefan Caltia este unul dintre cei mai importanti si valorosi pictori romani contemporani. Format la Timisoara de Julius Podlipny si apoi la Bucuresti, de maestrul Corneliu Baba, artistul a fost la randul sau profesorul multor generatii la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Alaturi de recunoscuta sa activitate de grafician, Caltia practica o pictura minutioasa si de mare impact vizual, cu pretioase naturi statice, compozitii teatral-simbolice, peisaje cu ierburi si campuri transilvanene. Lucrarile sale se afla in numeroase colectii private europene, precum si in Muzeul de Arta Contemporana din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elvetia, MNAC din Bucuresti sau Muzeul Brukenthal din Sibiu. Este decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Mare Cruce si Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.Traieste si lucreaza la Bucuresti si la Sona, Fagaras.

“Wagner – arte frumoase si povesti” a fost deschis la inceputul anului 2006. De mai bine de zece ani, atelierul reprezinta un reper atat pentru cei care vor sa achizitioneze cadouri unicat sau personalizate cat si pentru cei care vor sa faca un popas si vor sa admire un colt de frumos.

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here