Comme des Carrés, alb negru sau color

0

Comme des Carrés este o colaborare intre doua nume din moda la eoni distanta unul de altul, a caror simpla asociere starneste curiozitatea: Comme des Garçons si Hermès.

Rei Kawakubo priveste societatea printr-o lentila avangardista, in fiecare sezon, prin neconventionalul sau Comme des Garçons. Mica japoneza este foarte deschisa colaborarilor, dupa cum a vazut cu H&M si Louis Vuitton, dar si prin deschiderea spatiului Comme des Garçons pentru designeri tineri sau alte initiative nemaivazute.
La polul opus in spectrul modei, casa franceza de lux, Hermès, cu o traditie de 175 de ani este specializata intr-o estetica cu referinte clasice ecvestre, si a avut colaborari cu Colette si Liberty. Iar cine zice Hermès, stie ca sunt maestrii esarfelor de matase imprimate manual, cu o sectiune dedicata numita Carrés Hermès. De unde si numele ingenios al proiectului, Comme des Carrés.


Rei si-a exprimat fascinatia si respectul pentru traditia si savoir faire-ul casei, iar Bali Barret, directorul artistic al Carrés Hermès a introdus-o in arhiva esarfelor. Rei a explorat 250 de modele, ‘a privit, cercetat si atins tot’, dupa cum zice Bali, intr-un interviu pe Telegraph, ‘si a intrebat multe detalii tehnice’. Si asa au luat nastere cele doua colectii de cate sase esarfe, Noir et Blanc si Couleur, fiecare model fiind imprimat in doar 200 de exemplare. Esarfele au fost create, ca toate din seria Carrés, in Lyon, celebru pentru calitatea matasei. Din cauza procedeului folosit, ce pastreaza tehnicile de gravare, printare si colorare din secolul 19, nasterea esarfelor a durat doi ani. In acest secol al vitezei putem aprecia cu greu acest procedeu lent si migalos, insa rezultatele vorbesc de la sine.


Istoria si noul se imbina pe fiecare esarfa in parte, elemente iconice lui Kawakubo, buline si dungi sunt intercalate sau suprapuse unor modele istorice precum Thalassa sau Pegasus. Viziunea clara a lui Rei, spiritul ei deschis si creativitatea cu care se implica in tot procesul, depaseste rolul strict de designer, dupa cum se vede si in spatiul de prezentare.

Dover Street Market este retailerul exclusiv al acestei colectii, colectia Couleur va fi prezentata in Londra si Tokyo, in timp ce Noir et Blanc va fi in Londra, Paris si New York

(foto: Dover Street Market)

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here