Confesiuni de cititoare (1)

0

Loc de lectura preferat: In cafenele, pe terase umbroase si linistite.

Cartea care ti-a schimbat viata: Nu e una, sunt multe, cititul in sine imi imbogateste viata, fiecare lectura ma emotioneaza sau ma invata ceva, ma vindeca, ma revolta sau ma provoaca.

Titlurile de pe noptiera: Office Politics – Oliver James, Antifragile – Nassim Nicholas Taleb, In cautarea fericirii – Bertrand Russell.

Recitit cel mai des: Jurnalul filosofic al lui Noica, pentru ca ma provoaca, descopar de fiecare data noi intrebari, noi sensuri.

Pe lista pentru vacanta: Am pana acum: Sfarsitul Occidentului? – Lucian Boia, Religia pentru atei – Alain de Botton, si Adevarul despre cazul Harry Quebert – Joel Dicker.

Lectura obligatorie: Nu recomand niciodata o carte cuiva inainte de a-i pune cateva intrebari. Este important ce-i place, ce a mai citit, ce se asteapta sa gaseasca intr-o lectura (evadare, visare, intelepciune, informare, confirmare, provocare, cultivarea discernamantului, divertisment), in ce moment al dezvoltarii sale se afla. Tinerii pot sa citeasca si Amurg, Jocurile foamei si Urzeala tronurilor, daca asta le va dezvolta apetitul pentru lectura, dar as vrea sa citeasca si Ende, Exupery, Sallinger, Tolkien, Orwell… Sa evolueze si sa ajunga si la Maestrul si Margareta – Bulgakov, Idiotul – Dostoievski, Un veac de singuratate – Marquez, Siddartha – Hesse, Copiii din miez de noapte – Salman Rushdie (de cand nu s-a mai vorbit de cartea asta?), Nemurirea – Kundera, Herzog – Saul Bellow, Sambata – Ian McEwan… Celor care lucreaza in domeniile economico-financiare le-ar prinde bine sa citeasca titluri precum Inteligenta emotionala – Goleman, Drive – Daniel Pink, Lebada neagra si Antifragile – Taleb, Spiritual Capital – Danah Zohar si Ian Marshall. As vrea ca parintii sa citeasca volume de psihologie si educatie a copiilor. (Ma sperie ignoranta adultilor la acest capitol, chiar in randul celor scoliti, si mai ales ma intriga lipsa lor de preocupare.)

Cea mai recenta descoperire: Self Help – Edward Docx, Sotia tigrului – Tea Obreht – de altfel, castigatoarea premiului Orange pe 2011.

Ed. Vellant, 30 Lei                                                                               Ed. RAO, 37 Lei

Eroi fictionali indragiti: Gantenbein al lui Max Frisch (Numele meu fie Gantenbein), Laura Brown a lui Cunningham (Orele), Agnes a lui Kundera (Nemurirea)

Personajul negativ adorat: M-a durut fiecare pagina din Trebuie sa vorbim despre Kevin, de Lionel Shriver, si m-am intrebat tot timpul cine este personalul negativ in acest roman, copilul sau mama, dar ii iubesti pe amandoi si ai vrea sa-i tii in brate si sa-i alini – pe mama pentru drama vietii ei, pentru amaraciunea si sinceritatea destainuirii ei (si nu in ultimul rand pentru scriitura de mare clasa, ce ii aduce de altfel scriitoarei premiul Orange in 2005), pe Kevin pentru ca stii ca tot raul pe care-l provoaca se datoreaza lipsei iubirii pe care orice mama ar trebui sa i-o acorde neconditionat copilului.

„O carte foarte buna si, totodata, populara” – contradictie in termeni sau nu? E posibil sa am o viziune distorsionata asupra notiunii de carte populara – bestseller. Sunt familiara cu topurile de vanzari din Carturesti, si sunt carti foarte bune care se vand bine: In cautarea fericirii – Bertrand Russell, De ce e Romania altfel?  Lucian Boia, Scrisorar  Mihail Siskin, Jurnal de lectura  Alberto Manguel… Ba chiar si o carte de poezie: Uibesc  Iv cel Naiv.

Cum arata biblioteca personala? Acasa nu am absolut nici un criteriu de organizare a cartilor si ador sa caut zeci de minute prin biblioteca dupa o carte, sa le scot pe unele, sa le redescopar pe altele, de care poate uitasem. Nu ma pot abtine sa nu rasfoiesc sau sa recitesc cate ceva din cele care mi-au placut. De multe ori, cautand o carte, ma trezesc ca plec cu un teanc si poate cu o tema de lectura, fara legatura cu ce cautam initial.

Momentul favorit din zi pentru a citi: Nu este, din pacate, si cel in care chiar am ragazul sa citesc. Imi place sa citesc dimineata tarziu pana la amiaza. Obisnuiam sa fac asta in tinerete, am continuat sa o fac in weekenduri pana au aparut copiii.  Acum, seara tarziu este singurul moment.

Insoteste perfect lectura: Parfumul de tei – am multe amintiri de lecturi pe terase din Bucuresti, la umbra teilor.

Muzica de fundal: Philip Glass.

CD Symphonies No. 2 and 3, Carturesti, 27 Lei

Murakami sau Houellebecq? Houellebecq.

Woolf sau Rowling? Woolf.

Daca ar fi sa iei cina cu un autor, acesta ar fi… Yalom.

Calatorii pe care le asociezi cu anumite carti: Marquez si Cortazar cu Vama Veche.

Ce ai invatat din carti? Cartile reprezinta in ultima instanta o inepuizabila arhiva de cazuistica de viata. De multe ori invatam intai din carti despre situatii sau emotii cu care ulterior ne confruntam an experientele noastre. Putem spune astfel ca, citind, suntem mai pregatiti pentru viata. Pentru mine, cel putin, asa e.

[click pe oricare dintre imagini pentru a deschide galeria foto]

 

 

 

 

O versiune mai scurta a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR iulie-august 2013.

Foto: Oltin Dogaru

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here