Confesiuni de cititoare (2)

0

DANA MOROIU, Editura Baroque Books & Arts

(Foto: Oltin Dogaru) 

Loc de lectura preferat: Cum lectura este principala componenta a profesiei mele, reusesc sa imi transform si biroul intr-un mic univers al placerii complice din timpul programului. Iar cum programul nu are ora de culcare, nici placerii nu i se da stingerea.

Cartea care ti-a schimbat viata: Nu cred ca pot vorbi despre o schimbare a vietii, ci despre slefuirea ei, despre pasii marunţi si incapatanati pe care ii faci pe scara rafinamentului, cu fiecare carte pe care o citesti. Ar fi o nedreptate sa omit vreuna si un abuz sa le amintesc pe toate. Dar cred ca, discutand strict despre schimbarea majora din viata mea, care are o stransa legatura cu cartea, trebuie sa amintesc anul 1990, cand am inceput sa lucrez ca redactor la Editura Enciclopedica, unde am avut sansa sa cunosc culisele si sa invat secretele cartilor haute couture.

Titlurile aflate acum pe noptiera: Doamnele de marti de Monika Peetz, un bestseller tradus an 22 de limbi, care a aparut in Romania la Editura Baroque Books & Arts. Un roman despre prietenie si cinci destine, despre ceea ce credeai ca stii si, mai presus de toate, despre cat de mult te-ai inselat. Si Lit Kit, de Sandra Newman, un ireverentios ghid de supravietuire in literatura, ce isi poarta cititorii in bucle ludice si erudite printre delicatese literare captivante, secol cu secol, de la Homer la Hemingway. Sau, cum spunea un prieten, critic literar la randul sau, „Lit Kit este una dintre cele mai inteligente si mai documentate carti de umor pe tema literaturii. O capodopera a ironiei cultivate. O istorie literara ca an filme.”

Ed. Baroque Books & Arts, 39 Lei

Recitita cel mai des: Mi-e greu sa imi aduc aminte de cand nu m-am mai rasfatat recitind o carte, poate ca nu s-a mai intamplat din studentie. Dar atunci sigur m-am bucurat in repetate randuri de Fulger in plina vara, de P.G. Wodehouse. Umor englezesc, realism cotidian, cinism sclipitor, taftale, dantele si un butler-imparat.

Pe lista pentru vacanta: Daca ar fi sa identific cititul cu vacanta, as ajunge la cel mai fericit rezultat, ar ansemna ca am vacanta in fiecare zi! Si atunci, as putea sa imi iau vacanta cu mine. Si acasa, si la redactie. Ma gandesc pentru vara la Luxomania, de Edwige Martin, si la Alberto Manguel, cu romanul sau Toti oamenii sunt mincinosi.

Lectura obligatorie: Cred ca este o contradictie in termeni. Lectura este o placere, pe cand obligativitatea are cu totul alte apucaturi. Imi povestea cineva despre o fetita care trebuia sa isi consume constiincios ratia de lectura obligatorie, care, intr-o zi, cand a fost chemata la masa, prin urmare intrerupta din misiunea ei de a citi, si i s-a pus antrebarea: „Unde ai ajuns?“, ea a raspuns simplu: „La daca…“ Important este sa citesti, si deosebit de important este sa vina ziua in care sa constati ca ai citit ceea ce era obligatoriu. Astazi, notiunea de obligatoriu s-a edulcorat in must-have, care, la randul lui, se poate proiecta in must-read, iar in acest context mi-as permite sa fac o sugestie, dorindu-mi totodata ca intrebarea sa nu ramana fara raspuns. Este vorba despre doua titluri – Arta simplitatii si Arta Esentei – publicate de Editura Baroque Books & Arts. Autoarea, Dominique Loreau, stabilita in Japonia de peste douazeci de ani, ne propune o subtila alianta a eticii cu estetica, o apologie a simplitatii si a minimalismului, plecand de la cuvintele lui Le Corbusier: „Spatiu, lumina si ordine, iata de ce are nevoie omul ca sa traiasca, pe langa o farfurie cu mancare si un pat.“

Cea mai recenta descoperire: Alexander von Schonburg si inevitabil lumea aristocraţiei. Este conte, este casatorit cu stranepoata reginei Elisabeta a II-a, este temut cronicar monden si, nu in ultimul rand, este autorul volumului Inalta societate, in care lanseaza o foarte interesanta teorie an jurul snobismului – astazi, cine are bani duce in general lipsa de stil, iar cine are stil duce in general lipsa de bani. „In trecut, snobismul indeplinea o anumita funcţie, cata vreme exponentii inaltei societati impuneau un stil care merita imitat. Dar, fara modele, snobismul nu poate functiona, iar in ceea ce priveste bunul-gust si manierele, modelele au disparut de mult si astfel snobismul isi traieste resemnat agonia.”

Eroi fictionali indragiti: E momentul cand simti nevoia sa ii enumeri pe toţi, si nu stii cu care sa incepi, ca intr-un ritual de medaliere al carui podium e mereu ocupat, inainte ca tu sa apuci sa faci reverenta. Si atunci, nu imi ramane decat sa le dau nume de cod: inteligenta, inventivitatea, umorul, tenacitatea, nesansa – dar niciodata deznadejdea.

Personajul negativ adorat: Bender. Ostap Bender. Cat de negativ, cat de pozitiv?

Cum arata biblioteca personala? Cartile se aduna singure in jurul nostru, intr-o savanta harababura doar de ele stiuta, intr-un soi de Jurnal de lectura, ce ne duce mereu cu gandul la Alberto Manguel, stralucit discipol al lui Borges. Numai dictionarele si enciclopediile, desavarsite victime ale Internetului, isi pastreaza disciplinat locul, dictand si rafturilor rigoarea lor interioara.

Ed. Baroque Books & Arts, 39 Lei

Momentul favorit din zi pentru a citi: Momentul favorit al zilei este weekendul!

Insoteste perfect lectura: Cartile au ingredientele lor secrete, pe care nu imi place sa le amestec cu deliciile materiale. Dar trebuie sa recunosc, ciocolata neagra e intotdeauna partea cea mai amara a lecturilor mele.

Muzica de fundal: Rossini, Mozart, Haydn si toata galeria baroc, de la clavecinul lui Scarlatti la Indiile Galante ale lui Rameau.

Tinuta ideala pentru momentul ideal de lectura: Tinuta à la légère, lectura à la légère, placere à la légère.

Daca ar fi sa iei cina cu un autor, acesta ar fi… Julian Barnes, si numai la mic dejun.

Calatorii pe care le asociezi cu anumite carti: Germania si Turcia, intr-un cuvant Brunner, germanul care prefera Istanbulul si Arta orizontalei, lauda tolanitului, gandindu-ma intotdeauna la mottoul cartii lui: „Ceea ce nu se poate face in pat nici nu merita sa fie facut in viata.“

[click pe oricare dintre imagini pentru a deschide galeria foto]

 

O versiune mai scurta a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR iulie-august 2013. 

Cititi si interviul cu Nicoleta Iordan, cofondatoarea librariilor Carturesti

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here