Confesiuni de cititoare (3)

0

SIDONIE MÉZAIZE, Libraria Kyralina

(Foto: Oltin Dogaru)

Loc de lectura preferat: Conteaza sa fie linistit si, daca se poate, la soare.

Cartea care ti-a schimbat viata: Spuma zilelor, de Boris Vian, pentru ca mi-a confirmat dorinta de a urma studii literare. Aveam 14 ani.

Titlurile de pe noptiera: E un teanc mare, nici eu nu le mai stiu! Allers-retours, de  André Schiffrin imi acompaniaza insomniile in perioada asta.

Pe lista pentru vacanta: Planuiesc sa-mi petrec o parte din vacanta in Franta si mi-ar placea sa profit de ocazie pentru a citi operele complete ale lui  André Baillon, un autor belgian pe care l-am descoperit prin textul sau genial  Zonzon Pépette si pe care il ador. Daca nu, as vrea sa-mi fac timp sa citesc mai multe romane politiste – un gen pe care al cunosc destul de putin – si literatura romana tradusa in franceza.

Lectura obligatorie: Raman in zona francofona, altminteri n-as mai termina niciodata! Mai degraba decat carti, imi place sa recomand autori. Dintre cei clasici, trebuie cititi Voltaire, Zola, Flaubert, Villiers de l’Isle Adam, Nerval, Stendhal, Maupassant. Felul in care picteaza secolele respective face cat toate lectiile de istorie. Dintre autorii celebri ai secolului al XX-lea, ii recomand cu sinceritate pe Camus, Proust, Perec, Giono, Yourcenar, Beckett, Genet, Céline, Malraux. Sunt autori care m-au emotionat si pe care i-am redescoperit cu placere in perioada in care am studiat Literele. Dintre autorii straini, recunosc ca am o admiratie fara limite pentru Kafka, Dostoievski si Julio Cortazar. Si pentru Panait Istrati, ca doar din opera lui am luat numele librariei, Kyralina. In prezent, citesci special scriitori contemporani, francezi (Tanguy Viel, Jérôme Lafargue, Eric Chevillard etc.), dar si anglo-saxoni (Jonathan Coe) si hispanofoni (Roberto Bolano, Vila-Matas etc). In genuri diferite, acesti autori nu fac concesii, imi plac sinceritatea si integritatea lor, parti-pris-urile, cateodata discutabile, dar asumate.

Cea mai recenta descoperire: As zice ca Jérôme Ferrari. I-am citit dintr-o suflare cartea Predica despre caderea Romei, care i-a adus premiul Goncourt anul trecut, desi de obicei sunt destul de reticenta cand vine vorba sa citesc volumele care au luat premii literare. E sclipitor, fara sa fie pretentios. A reusit sa ma captiveze, chiar daca subiectul in sine nu m-ar fi interesat – dupa asta se recunosc marii autori.

Eroi fictionali indragiti: In general, imi plac personajele contrastante, torturate sau cu personalitate dubla. E cazul lui Bardamu, protagonistul cartii Calatorie la capatul noptii (Louis-Ferdinand Céline), al lui Arturo Bandini, din Intreaba praful (John Fante), al Doamnei Dalloway, personajul Virginiei Woolf. E si cazul Kyrei Kyralina, eroina lui  Panait Istrati, victima propriei sale sete de cunoastere si a curiozitatii fara limite.

Personajul negativ adorat: Fara sa ezit – Ignatius, anti-eroul din Conjuratia imbecililor, de J.K. Toole, unul dintre romanele mele preferate. E odios, urat, respingator, dar sclipitor si nu renunta niciodata la pozitiile sale, chiar si cand se inseala (adica adesea). Cruzimea si cinismul lui sunt comice, nu cred ca am ras vreodata atat de mult citind o carte.

„O carte foarte buna si, totodata, populara” – contradictie in termeni sau nu? Dupa mine, americanii sunt cei mai buni la scrisul de carti bune, populare. Altfel, un echilibru optim se regaseste adesea in romanele politiste: Agatha Christie si Georges Simenon au scris foarte bune romane politiste, care sunt cunoscute in toata lumea.

Cum arata biblioteca personala? E tematica, cartile fiind clasate in ordine alfabetica si in functie de editura. O adevarata biblioteca de maniac!

Momentul favorit din zi pentru a citi: Dimineata, cand am ideile clare.

Insoteste perfect lectura: Ceaiul sau vinul, in functie de dispozitie. Destul de putine lucruri, pentru ca maruntisurile mi-ar distrage atentia de la lectura.

Muzica de fundal: Orice, dar fara cuvinte.

Calatorii pe care le asociezi cu anumite carti: Am citit  L’Equilibre du monde, de Rohinton Mistry  cu ocazia voiajului in India, in 2011. Il citeam cum prindeam un moment liber, mai ales in tren. Am adorat acea carte, bulversanta si foarte instructiva, pe care am citit-o ca pe o carte de istorie. M-a invatat despre India mai multe decat ghidul meu de calatorii! Si azi ma mai gandesc la ea.

Citatul preferat dintr-o carte: „Ca sa patrunzi in inima unui oras, ca sa-i surprinzi secretele cele mai subtile, trebuie sa actionezi cu cea mai infinita tandrete, dar si cu o rabdare cateodata disperata.” Citat dintr-una din cartile mele preferate, Rue des Maléfices, de Jacques Yonnet. Aceasta fraza, scrisa in legatura cu Parisul, cred ca functioneaza foarte bine si pentru Bucuresti.

Ce ai invatat din carti? Sa nu le divinizez prea tare si sa ma las surprinsa.

[click pe oricare dintre imagini pentru a deschide galeria foto]

 

Interviu realizat de Adina Scortescu.

O versiune mai scurta a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR iulie-august 2013.

Cititi si interviurile cu Nicoleta Iordan (Carturesti) si Dana Moroiu (Editura Baroque Books & Arts).

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here