Cristina Bazavan: „Sunt un om antirisipă.”

0

Pune pasiune în tot ceea ce face și are niște convingeri sănătoase, de la care nu se abate. Una dintre ele este cea legată de risipă și de grija pentru planetă, motiv pentru care cumpără lucruri sustenabile, pe care să le poată folosi mai mult timp.

Pe aceste principii și-a ales și smartphone-ul, care o ajută și la birou, dar și în timpul liber, când ascultă muzică sau audiobookuri. Mai multe despre Cristina, pasiunile ei și telefonul a cărui baterie ține chiar și trei zile, în interviul de mai jos.

Lucrezi în online, ai blogul tău și te ocupi și de urban.ro. Cum te ajută smartphone-ul în munca ta?

Smartphone-ul e al doilea birou pentru mine. Pot ține ședințele de redacție de la urban.ro via Whatsapp, pot înregistra interviurile și edita textele de pe urban.ro (deși cel mai adesea pun titlurile) de oriunde aș fi.

Cât timp petreci folosind telefonul?

Mai puțin decât ar crede lumea. În ciuda activității mele constante din online pe parcursul zilei, cu postări dese pe social media, nu petrec mai mult de două ore adunat, cu totul.
Nu planific postările, doar că am învățat să mă organizez.

Telefonul îl folosesc și să ascult audiobookuri și să citesc, am e-bookurile în el, iar ecranul mare îmi oferă un confort la lectură.

Care sunt lucrurile pe care le apreciezi la smartphone-ul tău?

Am un Nokia XR20 și apreciez mult felul în care a fost gândit cu grijă față de mediu. Cei care mă cunosc știu că sunt un om antirisipă – de la mâncare la haine și bunuri de consum – prefer să cumpăr lucruri care sunt sustenabile, bune pentru mediu, rezistente și pe care le pot păstra mulți ani.

Nokia e în categoria asta – acum când îl cumperi primești cu el doar cablul USB, nu și încărcătorul, pentru că toți avem acasă multe încărcătoare de la o mulțime de alte gadgeturi. E un detaliu care înseamnă mult la scară globală. Sigur că poți să-ți cumperi încărcătorul respectiv dacă ai nevoie, dar e un semn frumos pentru atenția față de mediu.

Plus că banii care vin din vânzarea încărcătoarelor merg la un ONG, Clear Rivers, care curăță de deșeuri canalele navigabile internaționale. Și îți mai dau un exemplu, bateria ține cam 3 zile, iar telefonul e gândit să nu se spargă. N-am sufletul să-l dau de pereți ca să verific asta, dar am văzut filme pe net. Și ceva ce-mi place mult, mult, și îmi aduce adesea un zâmbet pe chip, e faptul că redă sunetul stereo. Știi cum se aude biografia lui Demi Moore citită de ea în versiunea stereo? Pare că e cu tine la cafea și îți povestește ceva.

Cât de important e să ai un smartphone a cărui baterie nu se termină până seara?

Câteodată îmi vine să zâmbesc dimineața când dau drumul să ascult un audiobook și văd că scrie… bateria e până mâine la 17, iar eu nu l-am încărcat peste noapte. Îți dă o independență și un confort în deplasări, când ai treabă și altfel ai fi cărat o baterie externă.

Ce are Nokia și nu are alt smartphone?

Înainte de orice pentru mine are o valoare emoțională mare pentru că a fost primul meu telefon în primii ani de muncă. Apoi are această grijă pentru mediu și faptul că e gândit ca un telefon pe care-l să-l folosești mulți ani, nu să-l schimbi cu fiecare modă. E un alt mindset de a gândi produsele de tehnologie, un mindset care e mai aproape de consumator.

Cum sunt fotografiile făcute cu smartphone-ul tău?

Clare, luminoase, frumoase. E democratizarea fotografiatului – și noi, oamenii obișnuiți, facem fotografii care arată bine – sigur, ne ajută telefonul, dar ne simțim și noi puțin mai talentați. Eu nu sunt deloc talentată la fotografii și nu sunt nici dintre cei care să-și facă selfieuri (nu mi-am făcut niciodată, prefer oricând să rog pe cineva să ne fotografieze în locul unui selfie), dar și pentru mine Nokia XR20 face magie și rezultă fotografii frumoase de prin vacanțe, model ilustrate, cu peisaje.

Te joci vreodată în telefon?

Am Sudoku în telefon, și e pentru mine un criteriu al puterii de concentrare într-o zi grea. Sunt dintre cei care se trezesc la 5 dimineața, iar prima oră, chiar o oră jumătate din zi, e timpul pentru așezarea minții și a sufletului așa cum zic eu: ascult audiobookuri, beau cafeaua, fac câteva exerciții de sport, iar în zilele grele îmi verific concentrarea și atenția jucând un Sudoku, versiunea easy unde am bareme de timpi personali care îmi indică puterea de concentrare și acuitatea atenției în dimineața respectivă.

Ce notificări ai pe telefon?

Doar mail-ul și calendarul, programul întâlnirilor.

Telefonul sună, e pe vibrații sau pe silent?

E pe silent întotdeauna pentru că e posibil să fiu într-o întâlnire sau un interviu și nu vreau să creez disconfort în jurul meu.

Cât timp ai reușit să stai departe de telefon?

Pot să stau și o zi, și mai multe; știu că vorbim adesea de dependența de telefon pentru că e prelungirea minții noastre, dar sunt OK în vacanță dacă nu am telefonul în mână pentru mai multe ore.

Simți nevoia vreodată să-ți închizi telefonul? Când? De ce?

Nu răspund la telefon de la 19:00 în sus, iar de la ora 22.00 e deja în altă cameră telefonul. Îmi închid telefonul când e nevoie la job, sunt pe platouri de filmare sau la o repetiție de teatru, dar în viața cotidiană nu. Nu sunt genul care să se apuce să sune sau să citească, să vorbească pe stradă la telefon, nu-l pun pe masă la restaurant să îmi mai verific cine știe ce mesaje. Telefonul e la fel cum e calculatorul pentru mine, parte din viața mea, dar – cu organizare – nu stau tot timpul lipită de ele.

Foto: Andrei Toboșaru
Locație: Seneca Anticafe

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here