Croaziere pe Dunăre

Bazaar vă îndeamnă să descoperiți farmecul capitalelor istorice Viena, Bratislava și Budapesta, în croaziere pe apele Dunării albastre. 

0

O alegere foarte potrivită pentru o evadare de câteva zile sau doar de weekend, datorită distanței mici care le separă, cele trei capitale europene vă vor dărui momente inedite dacă veți decide să vă rezervați croaziere pe Dunăre.

Capitala muzicii clasice
În Viena, înainte de a porni pe valurile fluviului, luați-vă un răgaz în care să explorați câteva dintre cele mai atractive repere istorice și culturale: Catedrala Sf. Ștefan, cu arhitectura sa gotică impresionantă, palatul imperial Hofburg, astăzi reședința președintelui republicii, Palatul Schönbrunn, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1996, cu cea mai veche grădină zoologică din lume și superba Gloriette, palatul Belvedere, reședința de vară a prințului Eugene de Savoya, și Museumsquartier, cu MUMOK, muzeul ce expune peste 7.000 de opere de artă contemporană, sau Muzeul Madame Tussauds din Parcul Prater, cu figuri de ceară reprezentându-i, printre alții, pe împăratul Franz Joseph și împărăteasa Sisi, pe Mozart și Gustav Klimt.

Catedrala Sf. Ștefan

 Palatul imperial Hofburg

Palatul Belvedere, construit de Johann Lukas von Hildebrandt ca reședință de vară pentru Prințul Eugen de Savoia

Faimoasa Gloriette a Palatului Schönbrunn

Pentru plimbările pe Dunăre și pe Canalul Dunării, alegeți ambarcațiunile DDSG Blue Danube, de la bordul cărora veți putea admira clădirile moderne din partea nordică a orașului, Turnul Dunării și Millennium Tower, Parcul Prater cu imensa roată, un adevărat simbol al orașului, stadionul Ernst Happel, Pagoda Păcii, Observatorul Urania, Kunst-House, Hundertwasser-Haus, cea mai nonconformistă clădire de locuințe din Viena, și cele patru gazometre transformate în cartier modern de patru arhitecți renumiți, printre care și Jean Nouvel.

Vedere spre zona nouă a Vienei, cu Turnul DC (Donau City Tower), un zgârie-nori de 220 m înălțime proiectat de arhitectul Dominique Perrault

Vedere de pe Donaukanal (Canalul Dunării) spre Ringturm (Turnul Ring). Deschis în 1955, Ringturmul a fost primul zgârie-nori de birouri din Viena și este încă cea mai înaltă clădire din primul district al Vienei. Donaukanal, un fost braț al Fluviului Dunărea, se învecinează cu centrul orașului.

Canalul Dunării, cu Urania  observator și institut de învățământ public  pe malul drept

Emblematica clădire de apartamente Hundertwasser-Haus, construită de artistul și pictorul austriac Friedensreich Hundertwasser între 1983 și 1985

Croazierele se organizează zilnic și variază între o oră și jumătate și trei ore și jumătate, funcție de rutele alese, iar în restaurantele de pe puntea navelor sunt oferite băuturi și specialități ale bucătăriei locale. Un tur foarte apreciat este „Heurigen Cruise”, dedicat muzicii și gastronomiei austriece: în fiecare joi seara, timp de două ore intrați în atmosfera tipic vieneză, savurând delicioase preparate culinare și vinuri austriece în acorduri de Schrammel Music. Mai multe teme de croaziere, precum și programul zilnic, puteți găsi pe www.ddsg-blue-danube.at

Stația din centrul Vienei, de pe Canalul Dunării (Donaukanal), unde acostează catamaranele Twin City Liner, ce leagă Viena de Bratislava. Stația găzduiește o cafenea și un restaurant.

UNDE SĂ STAȚI: Hotel Kärntnerhof, situat într-o zonă liniștită de lângă Stadpark, o oază de calm în centrul orașului, are 41 de camere și trei apartamente mobilate rafinat în stil Art Nouveau. Toate au acces WiFi, iar vara, terasa cu grădină de pe acoperiș este un excelent loc de relaxare. De la 109 Euro/cameră/noapte cu mic dejun; karntnerhof.com

UNDE SĂ MÂNCAȚI: Pürstner, un restaurant în apropierea catedralei Sf. Ștefan, pe Riemergasse 10, este considerat un simbol al life-style-ului vienez. Cele cinci săli sunt decorate cu numeroase trofee vânătorești și pot primi 120 de oaspeți, iar meniul e foarte apreciat pentru preparatele tradiționale austriece.

„Frumusețea de pe Dunăre”
Recomandată astfel în ghidurile turistice, Bratislava se află la doar 56 de km de Viena, pe malul stâng al fluviului, fiind o destinație de weekend deosebit de relaxantă, la care ajungeți comod în 75 de minute, dacă vă îmbarcați pe un catamaran de mare viteză al companiei Twin City Liner, ce pleacă zilnic din stația Vienna/Schwedenplatz de pe Canalul Dunării. Debarcați în portul din Bratislava, între Podul Nou și Podul Vechi, la doar 5 minute de Piața Hviezdoslav.

Vedere aeriană a podurilor din Bratislava

Aflat la poalele Carpaților Mici, Bratislava are un farmec aparte, datorat în mare măsură orașului vechi și monumentelor sale de Ev Mediu, extraordinar de bine conservate, printre care: Castelul Bratislava, o adevărată comoară arhitectonică, ce îmbină stilul baroc cu cel gotic renascentist, palatul Palffy, în care a cântat pentru prima oară Mozart când avea 7 ani, palatul Grassalkovich și palatul de vară al Arhiepiscopului, catedrala St. Martin, locul de încoronare a regilor unguri, Universitatea Istropolitană, cea mai veche din Slovacia, fondată de Matei Corvin în 1465, și fântâna Roland, prima construită în oraș în 1572.

Castelul Bratislava

Biserica Albastră a Sf. Elizabeth, un simbol al capitalei slovace
și punct de atracție pentru turiști

Palatul Grassalkovich din piața Hodžovo Namestie
este actuala reședință a președintelui Slovaciei

După ce ați făcut turul pe jos al orașului, înainte să vă întoarceți în Viena cu același catamaran Twin City Liner, nu ratați o croazieră cu unul dintre vasele Martin sau Prešov spre Devín, situat foarte aproape la nord, la confluența dintre Dunăre și Râul Morava. Aici se află ruinele castelului-fortăreață Devín, ce datează din 864, de unde se pot admira peisaje superbe spre Austria și spre cursul Dunării. O altă croazieră atractivă, de 45 de minute, între cele cinci poduri peste Dunăre, oferă vederi superbe ale capitalei slovace. De reținut că în Bratislava croazierele se organizează din aprilie până la sfârșitul lui septembrie.

Ruinele castelului Devín

UNDE SĂ STAȚI: Dacă optați să rămâneți o noapte în Bratislava, alegeți hotelul Devín de pe malul Dunării, ale cărui camere cu o atmosferă elegantă de secol trecut și facilități moderne oferă vederi superbe spre orașul vechi și spre fluviu. A fost complet renovat între 2011 și 2012, printre noile dotări de top aflându-se centrul spa și elegantul restaurant franțuzesc. De la 75 Euro/cameră/noapte; hoteldevin.sk

UNDE SĂ MÂNCAȚI: Olive, restaurantul hotelului Arcadia, unul dintre cele mai frumoase și elegante restaurante din Bratislava, situat într-o clădire din secolul al XIII-lea, satisface cele mai pretențioase gusturi. Este foarte căutat pentru preparatele cu specific slovac și internațional, însoțite de o selecție de vinuri fine din întreaga lume, dar și pentru decorul său de lux, cu plafon de sticlă pictat manual și șemineu deschis.

Capitala izvoarelor termale
Nicăieri Dunărea nu e mai frumoasă ca în capitala Ungariei, pe care o împarte în Buda (orașul vechi) pe malul drept și Pesta (partea nouă a orașului) pe malul stâng. Renumit pentru castelele, clădirile baroce de pe malurile fluviului și podurile sale, orașul este în același timp singura capitală din lume cu 120 de izvoare termale, de ale căror apreciate calități curative se bucură turiști și localnici deopotrivă în spa-uri, centre de sănătate și băi termale. Experiența unică a unei croaziere pe Dunăre vă dă prilejul să descoperiți priveliști și monumente splendide pe ambele maluri: Palatul Parlamentului, Biserica Mattias, Palatul Regal, Castelul Buda, Hala Pieţei Centrale, Bastionul Pescarilor, precum și alte atracții speciale: Insula Margareta, Insula Hajogyari și cele nouă poduri care se arcuiesc elegant peste apele sale, dintre care Podul cu lanțuri Széchenyi este o adevărată bijuterie inginerească.

Vase de croazieră pe Dunăre, în dreptul Palatului Parlamentului maghiar

Bastionul Pescarilor

Podul cu lanțuri și Castelul Buda

Baia termală a centrului spa Széchenyi din Budapesta,
cea mai mare baie medicinală din Europa

Companiile ale căror vase moderne fac croaziere zilnice sunt Legenda și EUrama. Ele oferă tururi de zi cu oprire și pe Insula Margareta, principalul loc de agrement al Budapestei. Pe această oază verde de 2,5 km lungime și 500 m lățime se ajunge pe două poduri, Margareta în partea de sud și Arpad în nord, dar accesul vehiculelor motorizate este interzis, cu excepția unei linii de autobuze și a mașinilor poliției, astfel că locul a devenit un rai pentru bicicliși și alergători care găsesc aici amenajate piste de jogging și de ciclism. În esență un parc uriaș, insula oferă și alte atracții: Baia Palatinus, cu ape termale, o grădină zoologică, o fântână muzicală, un cinematograf și un teatru în aer liber, ruinele unei mănăstiri dominicane de secol XIII, unde s-a călugărit și a trăit Margareta, fiica regelui Bela al IV-lea, cea după care s-a dat numele insulei, o grădină japoneză și una de trandafiri, și un castel de apă din 1911, din al cărui turn se poate admira splendida panoramă a insulei.

Baia termală Palatinus

Fântâna muzicală de pe Insula Margareta

Duna Bella, vas al companiei Legenda, în croazieră pe Dunăre

Panorama orașului Budapesta. Parlamentul maghiar, Podul cu lanțuri Széchenyi, Podul Margareta și Insula Margareta, în depărtare.

Tururile de seară pe Dunăre sunt în majoritate cu tematică gastronomică. Pe www.tripadvisor.com puteți rezerva croaziere de 90 minute, cu Portum Lines, cea mai tânără companie de croazieră din Budapesta, sau cu Legenda, ale cărei tururi sunt însoțite și de audio-ghiduri cu explicații în 30 de limbi. Dacă alegeți turul RiverRide de două ore, cu un autocar-amfibie, veți trece ușor de pe străzile aglomerate pe valurile unduitoare ale fluviului și înapoi (riverride.com).

Nave turistice pe Dunăre, în timpul așa-zisei „blue hour sunset”

Autocar-amfibie RiverRide, plutind pe Dunare (sus), și în oraș (dedesubt)

UNDE SĂ STAȚI: Royal Park Boutique Hotel, deschis în 2010 într-o clădire modernă cu șase etaje, foarte aproape de stația de metrou și vizavi de gara Kileti, este unul dintre puținele hoteluri de tip boutique din Budapesta. Interiorul său modern și camerele confortabile și spațioase, cu conexiune WiFi gratuită, sigur vă vor impresiona. De la
170 euro/pers./noapte, cu mic dejun; royalparkboutiquehotel.hu

UNDE SĂ MÂNCAȚI: Restaurantul Onyx, printre cele mai bune restaurante din Budapesta, situat ultracentral, foarte aproape de Insula Margareta și Dealul Gellert, îmbină cu succes, din 2007 încoace, tradiția cu inovația. Chef Ádám Mészáros pregătește meniuri haute cuisine, bazate pe ingrediente de la producători locali selectați și verificați, energia creatoare fiindu-i răsplătită în 2018 cu două stele Michelin.

Preparat gourmet al chef-ului Ádám Mészáros, la restaurantul Onyx


Foto: istockphoto.com, ddsg-blue-danube.at, twincityliner.com, riverride.com, legenda.hu, palatinusstrand.hu, eurama.hu, tripadvisor.com, onyxrestaurant.hu 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here