Cum afectează numărul de ore de somn și ora de trezire apetitul?

0
Cum afectează numărul de ore de somn și ora de trezire apetitul?
Cum afectează numărul de ore de somn și ora de trezire apetitul?

Privarea somnului poate afecta sistemul endocannabinoid, determinând oamenii să aleagă alimente mai grase și care conțin mai multe calorii, arată un nou studiu publicat de Science Magazine.

Este un truism al industriei de nutriție că dormitul insuficient poate face alimentele grase și dulci mai tentante. Acum, cercetătorii cred că știu de ce: pierderea orelor de somn influențează aceeași cale neuronală de procesare a mirosului pe care o influențează și fumatul de marijuana. „Acesta este un studiu excepțional”, spune Christian Benedict, un neurolog în cadrul Universității Uppsala din Suedia, care a cercetat efectele pierderii de somn asupra metabolismului, dar nu a fost implicat în noile cercetări.

Este cunoscut de mult timp că privirea de somn îi face pe oameni să tânjească după alimente cu calorii mai mari.

Pentru a afla cum funcționează acest proces, Thorsten Kahnt, neurolog de la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, Illinois, s-a inspirat din studiile care leagă privarea de somn la om de o creștere a anumitor molecule din sistemul endocannabinoid, o rețea complexă de neurotransmițători și receptori care, printre altele, sunt afectați și de marijuana.

Studiile pe șoareci au arătat că acest sistem influențează modul în care creierul procesează mirosul. Și mirosul este un motor puternic al apetitului.

Cercetătorii care au demarat un studiu și pe voluntari oameni, au observat că și alte variabile în afară de durata somnului ar fi putut avea un efect asupra rezultatelor. De exemplu, oamenii care au dormit 8 ore s-au dus la culcare la ora 11 p.m. și s-au trezit la 7 a.m., în timp ce grupul de 4 ore de somn dormea ​​de la 1 a.m. la 5 a.m. „Știm că ora de trezire are un efect asupra ritmului circadian”, spun aceștia. Trezirea înainte de zori vă poate răsturna ceasul biologic în comparație cu trezirea la răsăritul soarelui.

Kahnt și echipa sa speră să analizeze cum se schimbă simțul mirosului unei persoane pe parcursul zilei și cum poate contribui la consumul de alimente. Un alt proiect va examina modul în care ritmul circadian al organismului este afectat de post extins, în care o persoană își limitează aportul alimentar la un interval de timp scurt în fiecare zi. Kahnt se întreabă dacă există astfel de schimbări și, dacă da, cum vor “face poftă” altor cercetători care studiază procesarea mirosului.

Foto: istock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here