Cum imi petrec weekendul: Razvan Exarhu

0
1247
razvan exarhu cum imi petrec weekendul

Juratul MasterChef dezvaluie obiceiurile sale de sfarsit de saptamana.

Ma trezesc foarte devreme, in jur de 7:00. imi plac diminetile, in ciuda instinctului meu catre leneveala. Nu stiam de instinctul asta inainte sa fac matinalul ProFM.

Uneori, imi venea sa plang. De fapt, recunosc ca am si plans. Dimineata, la 3:00 sau la 4:00, stateam pe marginea patului si plangeam un pic. Apoi ma duceam la radio. Am perioade in care ma las de diverse lucruri, doar ca sa-mi fac in ciuda. Imi retez placerile cele mai mari. Cafeaua e o placere pentru mine. Nu-mi foloseste la nimic. Pot sa beau cafea inainte de culcare si dorm la fel de bine, tocmai datorita trezitului devreme pe vremuri. Cand ma simt bine si am timp, adica in weekend, imi fac o omleta si beau un spumant, cava in general, uneori chiar si fara cafea. La inceput echipa de productie [de la MasterChef] radea de mine. Poate li se parea lipsit de imaginatie sa raspund ca as face o omleta la proba de mic dejun, daca as fi concurent. Omleta se da la examene foarte serioase in Franta. E o stiinta aparte. Daca lumea ar manca omlete bune, am trai pe o planeta mult mai pasnica si am avea o viata mult mai frumoasa. Serios vorbesc.

Experienta Masterchef mi-a distrus calendarul din cap. Eram uimit sa aflu ca „afara” s-a facut duminica. A fost o experienta solicitanta, fie si fizic, pentru ca zilele de filmare sunt lungi si trebuie sa ramai alert, sa ai in fiecare zi aceeasi figura, sa fii la fel de concentrat, sa zambesti chiar daca-ti vine sa lesini de oboseala, sa vorbesti coerent, sa fii atent la ce fac concurentii, sa interactionezi cu ei. A fost si o experienta emotionanta, pentru ca ai de-a face cu niste oameni care sunt pusi fata in fata cu aparentul lor potential – ceea ce stiu ei despre ei in acel moment si ceea ce ar putea face intr-un context in care lucreaza sub presiune. La un moment dat am facut o schimbare in viata mea si am devenit bucatar. Am lucrat mult. Era si o perioada mai aspra din viata mea si munca m-a ajutat sa ma ridic. Am invatat un limbaj nou, trecand printr-o ucenicie. Am avut si eu un maestru, am exersat foarte mult, am lucrat ca nebunul, peste 12 ore pe zi. Din acest punct de vedere, evolutia concurentilor mi-a adus aminte de ce mi s-a intamplat mie, pentru ca este un traseu oarecum asemanator. Iei niste oameni dintr-un punct si incerci sa-i ghidezi.

Sportul se duce in cateva directii de placere in cazul meu. Imi place sa inot. Ma dau mult cu bicicleta prin oras. Imi place sa joc badminton, desi n-am mai jucat in ultima vreme. Cat am locuit la tara [timp de un an], coseam. E la fel de solicitant ca inotul. Din cand in cand, merg la cai. Nu pot sa mai citesc fictiune. Ma enerveaza tehnica literara, e prea transparenta. Prefer carti de bucatarie, de eseistica sau de cultura a civilizatiilor. Mi-a placut Cooked, de Michael Pollan. De acolo am aflat ce tip de animal sunt eu in cautarea hranei. Ma numesc flexitarian – mai degraba vegetarian, dar uneori sunt predispus la compromisuri, mai mananc si carne. Recent am citit o carte de poeme pentru copii, Acolo unde nu mai e trotuar, de Shel Silverstein. Are niste poeme frumoase, jucause, caraghioase si, in acelasi timp, foarte serioase. Va recomand. Dintre chef-ii celebri, imi place foarte mult un peruan, Virgilio Martinez. Are un restaurant in Londra, care se numeste Lima. Si mai are un restaurant in Lima, care se numeste Central. E paradis ce face, cu atat mai mult cu cat nici nu prea intelegi ce mananci. Desigur, sunt si lucruri recognoscibile – pestele, fructele de mare, vita –, dar sosurile, cartofii, porumbul nu au gusturile cunoscute. E o bucatarie foarte proaspata, foarte cinstita si foarte savuroasa, pentru ca ai tot timpul multe straturi de gust care fac pac, pac, pac pe limba. Nu foarte multe insa, si asta-i smecheria.

Uneori nu pot sa adorm de bucurie. Mi se intampla, de exemplu, dupa ce veneam de la bucatarie si avusesem o zi buna. Desi eram rupt de oboseala, adrenalina care ma tinea in picioare continua sa functioneze. Eram ca de la discoteca, vibram intr-un mod foarte placut. Alteori, exista, fireste, opusul acestei stari. Nu poti sa adormi pentru ca ti se pare ca lumea este un cosmar.

Noul sezon MasterChef poate fi urmarit acum la ProTV.

Articol aparut in numarul de martie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “Fashionable Food: Florin Dumitrescu”!

Foto: Alex Galmeanu

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here