Cum îți transformi dormitorul într-o oază de relaxare

0
Cum îți transformi dormitorul într-o oază de relaxare
Cum îți transformi dormitorul într-o oază de relaxare

Este adevărat că dormitorul este camera în care petreci destul de puțin timp, însă momentele de odihnă și relaxare contează enorm pentru o viață activă, fericită și sănătoasă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi această cameră într-una cât mai confortabilă și primitoare fără a cheltui pentru asta o avere.

Tapet în culori calde pentru o cameră mică

Uită de zugrăveala clasică și alege în locul vopselei lavabile un tapet. În funcție de mărimea camerei, dacă dormitorul este unul de mici dimensiuni, poți alege un model în culori deschise și calde – crem, bej, lila, galben muștar, pasteluri – care să aducă un plus de lumină încăperii și care să dea senzația unui spațiu mai mare și mai aerisit. Dacă alegi un model imprimat, optează pentru printuri delicate, fine și discrete. În cazul unui tapet cu dungi, trebuie să știi că cele orizontale lungesc vizual camera, în timp ce dungile verticale o fac să pară mai înaltă. De asemenea, imprimeurile florale de mici dimesniuni se potrivesc într-un dormmitor mic, în timp ce printurile XXL scot în valoare o încăpere mai mare. Ca regulă generală, atunci când vrem să decorăm o cameră, indiferent că este vorba despre living, dormitor, hol sau bucătărie, trebuie să avem simțul proporțiilor. Pe siteul celor de la XTDeco vei găsi mai multe informații despre cum să alegi cel mai potrivit tapet pentru dormitorul tău.

Tapet cu printuri îndrăznețe într-un dormitor mare

Cum decorăm cu tapet o cameră mare? Aici avem libertatea de a alege între multe modele și texturi și ne putem juca în voie cu culorile și imprimeurile. Evident, și în acest caz avem de respectat câteva reguli. Astfel, o cameră mai mare poate fi decorată cu un tapet în culori mai puternice, dar care să nu emane energie și să te invite la activitate ci, dimpotrivă, să-ți inducă un sentiment de liniște și de calm. Optează pentru un albastru marin, verde, mov, maro și evită culori precum roșu, portocaliu, roz, violet etc. În ceea ce privește stilurile – clasic, modern, romatic etc – alegerea trebuie făcută în funcție de celelalte obiecte de decorațiuni interioare pe care le-ai ales și, evident, în funcție de stilul mobilierului.

Cum creezi un perete accent

Peretele accent este acel perete decorat diferit în așa fel încât să iasă în evidență, să fure privirile, să fie pata de culoare și atracția principală a camerei. Peretele accent poate fi creat cu ajutorul unui tapet, a unui fototapet sau cu ajutorul unui panou decorativ. În cazul în care alegi varianta fototapetului, optează pentru un model cu imagini statice, care să te îndemne la odihnă și relaxare. Modelele dinamice, în culori puternice, în printuri vesele sunt potrivite într-o cameră de zi. Dacă îți dorești ca peretele accent să fie creat de un panou decorativ, lucrurile sunt destul de simple. Alege un model 3 D care să mărească vizual încăperea, dar într-o culoare caldă, care să nu deranjeze ochii. În funcție de stilul în care ai decorat cameră, poți opta pentru panouri clasice, rustice, moderne, din lemn masiv, din burete, din plastic special, trestie de zahăr etc. Pe peretele accent nu trebuie să agăți obiecte de mobilier. Această zonă trebuie să fie cât mai liberă, cât mai aerisită.

Alege o draperie groasă care blochează lumina

Pentru un somn odihnitor, ai nevoie de liniște și întuneric. Nu vei dormi bine noaptea dacă în cameră va pătrunde lumina felinarelor de pe stradă, lumina din casele vecinilor sau chiar lumina puternică a lunii. Pentru asta, ai nevoie de o draperie care să păstreze o atmosferă calmă și liniștită care să te îmbie la somn. Cele mai potrivite modele de draperii sunt cele care blochează în totalitate lumina. Însă, la fel de potrivite sunt și modelele mai groase și mai pline. Culoarea draperiei ar trebui să se potrivească cu culoarea parchetului, a covorului, cu nuanța ușii, cu cea a lenjeriei de pat, a cuverturii sau a pernuțelor decorative.

Covoare moi și pufoase

Într-un dormitor avem nevoie de un covor moale și pufos sau de o mochetă. Covorul nu trebuie să fie nici prea mic, nici prea mare. El nu trebuie să acopere toată podeaua, deoarece impresia va fi una de camera mică și înghesuită. Recomandat ar fi să acopere cel mult 50% din suprafața camerei, iar distanța dintre marginile covorului și pereți trebuie să fie una egală. Jurnaliștii de la Realhomes oferă pe siteul publicației câteva sfaturi esențiale în alegerea celui mai potrivit covor. Primul se referă la prețul acestuia, iar apoi la modul în care este confecționat. Covorul poate fi împletit, gros, din lână, cu fire lungi și moi, sau mai subțire, din materiale mai fine, cu peri mici și deși. Într-o cameră de dimensiuni mici ar trebui să optezi pentru un model în culori uni, deschise. Într-un dormitor mare, covorul poate avea diferite imprimeuri și culori mai puternice. Însă, nu exagerat de puternice.

Atmosfera din dormitor trebuie să ne îmbie la somn, la relaxare, să ne inducă o stare de liniște și pace sufletească. Alege culori calde, blânde, liniștite, optează pentru obiecte de mobilier practice și utile, cu margini și colțuri rotunjite. Și nu uita un aspect foarte importat: lumina. Lumina din dormitor trebuie să poată fi reglată. Uneori avem nevoie de o lumină mai puternică, alteori de o lumină difuză. Alege o lustră a cărei lumină poate fi reglată de la întrerupător.

Sursa foto: Pixabay

Citește și

5 schimbari pe care trebuie sa le faceti in dormitor pentru un somn mai odihnitor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here