Cum prevenim tulburările afective sezoniere?

0
tulburari afective sezoniere

Experții împărtășesc sfaturi și trucuri pentru a ne menține starea de bine în anotimpul rece.

Psihologul

Andreea Dumitrescu, Spirit Center:

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS): sau depresia de iarnă este o combinație de tulburări biologice și de dispoziție sezoniere, care apar în mod obișnuit în sezonul rece (toamna sau iarna) și, mai rar, vara. Ea se poate manifesta prin stări de somnolență, apetit în exces, preferința pentru alimente bogate în carbohidrați și oboseală, cauzate de modificarea nivelului de serotonină și melatonină din organism. Responsabilă de aceste modificări este, în cea mai mare parte, scăderea intensității luminii naturale.

Anumite măsuri ce țin de stilul de viață vă pot ajuta să preveniți această tulburare: practicarea mai frecventă a sportului, preferabil în aer liber, introducerea exercițiilor de relaxare și a tehnicilor de management al stresului, consumarea alimentelor ce cresc producția de serotonină [linte, fulgi de ovăz sau banane, ce conțin carbohidrați complecși, anumite tipuri de pește, precum somonul ori sardinele, bogate în acizi grași omega 3, spanac, pentru aportul de vitamina B, și ciocolată neagră] și, nu în ultimul rând, excursiile în țări însorite și calde.

Pentru că vorbim totuși de o formă de depresie, tratarea acesteia se realizează cu ajutorul terapiei cu lumină albă, terapiei cognitiv-comportamentale sau, în cazuri accentuate, cu medicație.

Citiți și: Programe complete pentru un trup de invidiat

Head Coach

Dragoș Luscan, KinetoFit

S-a constatat că antrenamentele, efectuate în special dimineața, ajută la creșterea nivelului de energie și la evitarea apariției episoadelor depresive. Exercițiile fizice ușoare, precum mersul pe jos, pe bicicletă sau înotul, reprezintă activități potrivite pentru a începe o nouă zi cu o stare de bine.

tulburari afective sezoniere

La început, recomand programe de antrenament de maximum 30 de minute zilnic, efectuate într-o sală sau o cameră bine aerisită, până vă veți adapta la susținerea unora standard, de o oră.

Ulterior, exercițiile trebuie efectuate o dată la două zile, pentru un repaus între antrenamente, esențial în evitarea accidentărilor, iar efortul depus trebuie crescut progresiv, pentru a lăsa corpul să se obișnuiască și a căpăta încredere încet-încet.

Citiți și: Exercițiile fizice, soluția din viitor pentru ameliorarea depresiei

Health coach

Claudia Buneci, KinetoFit

Chiar dacă este frig afară și simțiți nevoia prioritar de alimente care vă încălzesc, alimente mai grele, precum carnea și mâncarea gătită, este important ca acestea să nu fie în cantități mari și să fie echilibrate prin consumul de legume, atât ușor gătite, cât și crude. Fructele colorate cu un conținut ridicat de antioxidanți și de vitamina C (afinele, cătina, zmeura, coacăzele) sunt de mare ajutor, chiar dacă sunt sub formă congelată.

Grăsimile trebuie să existe în alimentația zilnică, însă vă recomand să le alegeți pe cele sănătoase (nu din alimente procesate) și variate, nu doar din carne, ci și din seminte și nuci de diferite feluri sau din pește. O atenție sporită trebuie acordată aportului de omega 3, care trebuie să fie în raport de măcar 1:4 cu grăsimile de tip omega 6, pentru a preveni inflamația, care susține depresia.

tulburari afective sezoniere

Surse bune de omega 3 sunt peștele oceanic (de mici dimensiuni, pentru a vă feri de metalele grele din peștii mari), algele marine, oul organic, dar și semințele de chia sau de in. Alegeți proteinele variate, atât de proveniență animală, cât și vegetală, preponderent din leguminoase – mazăre, linte, fasole, năut, bob. Reduceți consumul de carne roșie la o dată pe săptămână, completându-l cu carne de pui, curcan și pește.

Citește și: 6 tips-uri pentru a avea grijă de sănătatea mintală

 

 

articol preluat din revista Harper’s Bazaar, nr ianuarie-februarie 2019
autor: Ioana Vasile
sursă foto: iStock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here