Cum să alegeți și să utilizați corect crema cu protecție solară?

Țineți cont de aceste aspecte pentru a vă feri de efectele nocive ale soarelui

0
Alberta Ferretti

Când vine vorba despre alegerea unui produs de protecție solară, multe persoane consideră că cel mai important aspect este ca acesta să prezinte un nivel de SPF cât mai înalt. Specialiștii spun însă că nu toate produsele disponibile sunt la fel de eficiente. Iată cum recomandă ei să alegeți și să utilizați corect crema cu protecție solară
1. Țineți cont de durata și tipul expunerii la soare
Dacă pentru expunerea incidentă la soare este suficient un factor de protecție solară (SPF) de 15, care va filtra aproximativ 93% din radiațiile UV, pentru o expunere prelungită este recomandat un produs de protecție solară cu un SPF 30 sau mai mare (SPF 30 filtrează pana la 97% din radiațiile UV ale soarelui; SPF 50 filtrează până la 98% din ele).
„Dacă petreceți mai mult timp în aer liber și urmează să vă udați sau să transpirați, alegeți o variantă de protecție solară cu rezistență mai mare la apă. Atenție, niciun produs nu este complet rezistent la apă! Acesta ar trebui să indice pe ambalaj, de asemenea, perioada de timp în care beneficiați de protecție. Ideal ar fi să aplicați produsul pe întreg corpul cu o jumătate de oră înainte de a părăsi casa și să îl reaplicați la fiecare două ore pe durata expunerii la soare. Dacă înotați, recomand reaplicarea de fiecare dată când ieșiți din apă”, spune Laurentiu Vlădău, medic dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie
2. Optați pentru un produs de protecție cu spectru larg
Aveți nevoie de protecție cu spectru larg, atât împotriva radiațiilor ultraviolete A (UVA), cât și radiațiilor ultraviolete B (UVB).
„Toate produsele de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UVB, principala cauză a arsurilor solare. Însă razele UVA contribuie, de asemenea, la dezvoltarea cancerului de piele și apariția îmbătrânirii premature. Produsele care nu prezintă spectru larg de protecție ar trebui să aibă un avertisment că protejează doar împotriva arsurilor solare, nu și cancerului de piele sau îmbătrânirii pielii”, mai spune specialistul dermatolog.
3. Țineți cont de tipul de piele
Pentru persoanele cu acnee și/sau ten gras sunt indicate produsele etichetate ca fiind „non-comedogenice”, ceea ce înseamnă că nu blochează porii. Pentru pielea uscată sunt recomandate produse care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi acid hialuronic sau ceramide, iar pentru pielea sensibilă ideale sunt cremele cu protecție solară minerală. Pentru a evita eventuale iritații sau uscarea pielii, recomand folosirea unui produs special pentru față, fără alcool.
Copiii au pielea sensibilă, iar unele ingrediente din produsele de protecție solară pot provoca reacții alergice. În cazul lor sunt de evitat în special produsele care contin Acid 4-aminobenzoic (PABA) și oxibenzonă, elemente asociate cu apariția de reacții cutanate. Evitați expunerea bebelușilor sub 6 luni la soare puternic, mai ales în perioada de vară și în timpul orelor de vârf”, atenționează specialistul dermatolog.
4. Indicații pentru pielea cu probleme
Dacă aveți probleme cu pielea sau afecțiuni alergice, cum ar fi acnee sau rozacee, evitați produsele care conțin conservanți sau parfumuri, precum și pe cele care conțin Acid 4-aminobenzoic (PABA) sau oxibenzonă sau au în compoziție alcool. Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt mai bine tolerate de persoanele cu piele sensibilă și pot fi, de obicei, găsite în produsele de protecție solară destinate copiilor.
5. Cremă sau spray?
Deși folosirea unui agent de protecție solară prin pulverizare economisește timp, nu e cea mai eficientă în ceea ce privește protecția. Atunci când folosiți spray-uri de protecție solară există riscul de a nu acoperi în mod adecvat toată pielea expusă la soare, mai ales dacă aplicarea are loc atunci când bate vântul. Pe lângă asta, există riscul de inhalare a substanțelor chimice în timpul procesului de aplicare”, spune medicul Vlădău.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here