Cum să îți reciclezi corect aparatele electrice și electronice de îngrijire

Placa de păr, ondulatorul, epilatorul și celelalte obiecte pe care nu le mai folosești pot fi reciclate corect prin aceste demersuri

0

Dacă ești preocupată de reciclare, pentru un viitor mai luminos al acestei planete, probabil te gândești ca mine de două ori înainte să arunci un obiect la coșul de gunoi. Cel mai dificil este cu obiectele pe care nu le pot clasifica în categoria plastic/metalic/hârtie, mai ușor de reciclat. Astfel, dacă fac ordine prin dulapuri, mai găsesc un telefon vechi, un epilator, un uscător de păr pe care l-am înlocuit sau un blender nefuncțional pentru smoothie-ul de dimineață.

Conform unor studii, o mare parte din populația României încă păstrează în casă deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), ori le aruncă la gunoi sau în natură, afectând sănătatea oamenilor și contribuind la poluarea mediului înconjurător. “Conform statisticilor, 75% din electronicele vechi, nefolosite se află încă în locuințele oamenilor.

Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură. Mulți oameni ori se atașează de aceste echipamente vechi și nefolosite ori nu știu cum să le ofere spre reciclare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE. Iată cum să îți reciclezi corect aparatele electrice și electronice de îngrijire.

Poți recicla de acasă

Dacă vrei să scapi de obiecte electrice sau electronice, dar într-un mod responsabil, le poți trimite asociației RESPO DEE. În perioada 15 iunie-15 iulie, aceasta are un parteneriat cu cu Glovo. Pentru deșeurile electrice și electronice de mici dimensiuni precum periuța de dinți electrică, kindle-ul sau epilatorul, comandă gratuit un plic de pe www.respo.ro sau ia-l dintr-una din cele 3 librării Humanitas din București- Kretzulescu, Cișmigiu si Auchan.

Apoi trebuie să suni la numărul de telefon inscripționat pe plic, iar un curier Glovo va ajunge la adresa ta pentru a prelua plicul și a-l duce la centrul de reciclare. Pentru obiecte mai voluminoase precum majoritatea produselor electrice de îngrijire personală, comandă cutia RESPO. Ea poate fi procurată gratuit (la fel ca și plicul) fie de pe site, fie din mai multe puncte de distribuție, listate tot pe www.respo.ro.

După umplerea cutiei, du-o la cel mai apropiat centru de colectare (detalii pe www.respo.ro), sau suna la numărul de telefon inscripționat pe cutie, iar reprezentanții RESPO vor trimite un colector pentru a ridica gratuit cutia și a o transporta spre centrul de reciclare.

Viitorul sună… așa cum ți-l faci

Deșeurile DEEE reprezintă în acest moment cea mai mare cantitate din toate deșeurile care sunt produse la nivel global. 53,6 milioane de tone au fost generate în 2019 în întreaga lume. Conform estimărilor, acestea vor ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030. Doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

Prin reciclarea corectă a acestora, poți susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro.

Cum ajută reciclarea deșeurilor electrice și electronice

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Sursă foto – Unsplash

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here