Cum și-au găsit vocația: Ana Maria Lucaciu, dans

0
Clear&Sweet, conceptul și regia Zoe Scofield & Juniper Shuey

Pentru aceste șase talente din arte vizuale, dans, scenografie, ilustrație, design și arhitectură, drumul profesional ideal este cel pe care-l străbat acum. Primul episod al seriei îi este dedicat Anei Maria Lucaciu!

Născută în București, Ana Maria Lucaciu a studiat dansul în Canada și a dansat în companii precum Canada’s National Ballet și Cedar Lake Contemporary Ballet din New York. În prezent, lucrează ca dansator și coregraf independent.

Îți amintești când ți-ai dat seama că dansul e o pasiune?

Nu cred că a fost un moment izolat. Da, mi-a plăcut să dansez la nebunie de la început, dar pasiunea asta incredibilă este un amalgam de experiențe din studio și de pe scenă care s-a consolidat și a crescut încontinuu de-a lungul anilor.

Ana Maria Lucaciu, în timpul repetițiilor

Cum te-ai hotărât să continui pe acest drum?

Am simțit că e drumul meu cumva, dar nu am știut exact. Ulterior, după ce am plecat în Canada și lucrurile au continuat să se dezvolte extrem de rapid, mi-am dat seama că este drumul meu, într-adevăr. Ceva în mine a prins rădăcini. N-am mai văzut alte opțiuni de a-mi duce viața. Apoi, perfecționarea și construirea carierei au reprezentat consecința unui pact cu mine însămi: Let’s go for it!

Ce spectacol de-al tău ar fi un exemplu elocvent pentru ideea de „făcut din pasiune”?

Chiar spectacolul pe care-l voi prezenta la București în octombrie, în cadrul Festivalului Național de Teatru, numit Slightly Off Stage. Este născut sută la sută din pasiune amestecată cu nebunie pură și inexplicabilă. Rețeta perfectă pentru un fiasco sau un triumf personal. Nu aveam bani și nici perspective de a-l prezenta undeva când l-am început. Dar am simțit că e timpul să investesc într-un proiect care este al meu, pe care îl pot sculpta și șlefui așa cum îmi doresc. Am avut norocul enorm de a-mi găsi un complice, Nathan Griswold. Absolut tot procesul a fost un puzzle financiar și de logistică, în special pentru că locuim în locuri diferite și avem niște vieți imposibil de coordonat. Dar unde există dorință, există și soluții. Scopul acestui proiect este să arătăm elementele fundamentale ale celor mai simple, umane și uneori chiar ridicole aspecte ale naturii noastre, prin folosirea tehnicilor de conflict, compromis sau decizie.

A Rather Lovely Thing, coregrafia Bryan Arias

Când te gândești la pasiune pentru arte, de orice fel ar fi, ai role models?

Toți artiștii cu care lucrez sau pe care îi cunosc sunt role models pentru mine. Un nume: Crystal Pite. Este una dintre persoanele care m-a învățat zilnic că, dacă ai pasiune, generozitate și puterea de a munci ca un nebun pentru arta ta, merită să continui. În momentul în care acel foc s-a stins, e timpul să reconsideri totul. Pentru mine, în acest moment, focul arde la intensitate maximă.

Articol apărut în numărul de octombrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Bilete la teatru”!

Foto portret: Nelson Hancock; Celelalte: Alexandra Sandu, T. M. Rives, Juniper Shuey

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here