David Hockney vs. Damien Hirst

0

Primavara aceasta ii aduce in ring pe doi dintre cei mai importanti artisti britanici contemporani, care devin protagonistii unor ample expozitii solo la Londra. Doua generatii si doua viziuni asupra artei – una axata pe maiestrie, in cazul lui Hockney, si alta pe idee, in cazul lui Hirst.

La Royal Academy, cea dintai mare expozitie din Marea Britanie dedicata peisagisticii lui David Hockney prezinta peste 150 de lucrari, cele mai multe dintre ele realizate in ultimii opt ani. Lucrarile recente sunt juxtapuse unor opere mai vechi pentru a sublinia continua fascinatie a artistului fata de peisaje – din sudul Californiei pana in Yorkshire – si tehnica lui impecabila. Pentru Hockney, expozitia este marturia unui nou fel de a privi lumea, fara limitarile perspectivei liniare, dupa cum marturiseste el intr-un inedit profil pe care-l puteti citi in editia Harper’s BAZAAR Romania martie-aprilie (nu lipsesc din articol anecdote de la intalnirile cu familia regala si detalii despre viata lui sociala stralucitoare).

Winter Timber, 2009, ulei pe 15 panze. Colectie privata. © David Hockney. Foto: Jonathan Wilkinson

In coltul opus, Damien Hirst beneficiaza la Tate Modern de o retrospectiva care ne aminteste de ce arta lui a fost supranumita „noul rock ‘n’ roll”. Expozitia acopera 20 de ani de creatie si include lucrari iconice precum rechinul cufundat in formaldehida si instalatiile In and Out of Love.

The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991. © Damien Hirst

David Hockney: A Bigger Picture este deschisa la Royal Academy of Arts pana pe 9 aprilie, in timp ce expozitia Damien Hirst o puteti vizita la Tate Modern intre 4 aprilie si 9 septembrie.

 

 


Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here