De ce este momentul sa vorbim despre artele martiale

0
arte martiale

Printre atatea metode de antrenament noi, artele martiale, de care toata lumea voia sa se apuce in anii ‘90, cand pe TV rulau inca filmele cu Bruce Lee, au ramas o preocupare doar pentru cei pasionati.

Miscarea #MeToo, care a determinat revista Time sa le numeasca pe toate femeile care au rupt tacerea Person of the Year 2017 readuce in discutie importanta tehnicilor de autoaparare, dar artele martiale inseamna o multime de alte beneficii pentru femei, despre care este momentul sa ne aducem aminte.

Femeile samurai, primele care au practicat artele martiale

Autoapararea nu a fost niciodata un subiect iesit din comun pentru femeile din Japonia. In epoca feudala, japonezele care faceau parte din clasele privilegiate (bushi) erau antrenate pentru a lupta cot la cot cu barbatii, sau, mai degraba, pentru a se apara in lipsa acestora. Erau numite onna bugeisha, adica femei samurai si stiau sa manuiasca sabia, dar cunosteau si diverse tehnici de lupta.

Desi in textele vechi exista putine trimiteri care dovedesc existenta acestor femei, sapaturile arheologice arata ca ele participau la batalii importante. Potrivit revistei Military History, pe locul unde a avut loc lupta de la Senbon Matsubaru, in 1580, au fost gasite ramasitele a 105 luptatori, dintre care 35 erau femei, dupa cum indica testele ADN efectuate de cercetatori.

Ce au de castigat femeile daca se antreneaza astfel

Inainte de toate, sa stabilim care sunt cele mai potrivite tehnici, mai ales la inceput de drum: jiu jitsu, aikido, judo, krav maga si jeet kune do, acesta din urma fiind un sistem de arte martiale hibrid, care are la baza o intreaga filosofie si care a fost fondat de Bruce Lee, in 1969. Si pentru ca am revenit la Bruce Lee, trebuie spus ca doamnele se pot inarma, pentru antrenament, inclusiv cu manusi de box, eventual unele purtand semnatura acestuia.

Scolile de arte martiale din Romania au incluse in program aceste sisteme, dar si altele, asa ca oferta este cat se poate de variata.

In afara tehnicilor de autoaparare, femeile pot invata si alte lectii importante:

  • Calea usoara este cea corecta, spunea Bruce Lee, referindu-se la tehnicile folosite in sistemul de arte martiale pe care l-a fondat. Lee a vorbit intotdeauna despre importanta simplitatii, in sport si in viata: inclusiv miscarile de lupta trebuie sa fie simple, intuitive, nu fortate si artificiale.
  • Miscarile directe si naturale ne ajuta sa castigam timp si energie.
  • Jocul de glezne (footwork), pe care il putem observa adesea si la jucatorii de tenis (Simona Halep) sau boxeri (Muhammad Ali), ne invata sa ne miscam mult mai rapid si poate fi imbunatatit daca ne antrenam cu ajutorul corzii elastice.
  • Flexibilitatea este la fel de importanta in sport ca si in viata de zi cu zi. Celebrul indemn “fii precum apa” face referire tocmai la acest aspect, fiind extrem de important sa evitam rigiditatea si sa ne adaptam cu usurinta la diverse situatii.
  • Judo si alte sisteme asemanatoare sunt adevarate programe de pregatire fizica si mentala, care ofera si importante lectii despre competitivitate si fair play.

 

Daca v-a placut acest articol, cititi si Cele mai bune zile din saptamana pentru a face sport.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Sportaddict

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here