De ce sa nu…? de Marina Constantinescu

0

DE CE SA NU…?

 …TRAGETI TOATE DRAPERIILE DIN CASA INTR-O SAMBATA DUPA-AMIAZA, inchideti mobilul si telefonul fix, ascundeti telecomanda televizorului si stati impreuna cu Shafique Keshavjee. Regele, inteleptul si bufonul este o poveste extraordinara, de o umanitate rara, despre cautarea si intalnirea cu spiritul marilor religii. Tonul este ludic, ca in orice poveste, aparentele sunt inselatoare. Nu veti citi un roman de dragoste cu intriga politista, cum veti crede la inceput. Veti parcurge, intr-o liniste interioara absoluta, in care veti simti doar bucuria sufletului, un tratat despre istoria religiilor, scris intr-o cheie nemaiintalnita. Printesa si profetul, a doua lui carte aparuta tot la Nemira, va va aminti ca lumea, parca, a involuat, s-a macinat de lucruri teribile si a uitat de sine. Schimbarea de­pinde numai de noi insine. De dorinta si de implicare.

Ed. Nemira, colectia „Babel“, 31 Lei                         Ed. Nemira, colectia „Babel“, 31 Lei

 …IMBRATISATI O PROVOCARE. Daca in noiembrie nu ati fost la Nancy, la Opera, daca niciodata de atunci nu ati vazut pe Mezzo nici transmisiunea directa si nici vreuna dintre nenumaratele redifuzari, merita sa cautati pentru vara asta CD-ul cu una dintre cele mai seducatoare opere baroce. Se numeste Artaserse, de Leonardo Vinci. Un succes pus la cale de regizorul Silviu Purcarete intr-o co­laborare de un mare rafinament cu orchestra Concerto Köln si dirijorul Diego Fasolis. Cei mai mari cinci contratenori ai momentului va vor coplesi cu perfectiunea vocii lor, cu o muzica din alte lumi si universuri spirituale: Philippe Jaroussky, Max Emanuel Cencic, Franco Fagioli, Valer Barna-Sabadus… Restul, veti afla singuri ascultand si cautand pe Mezzo un moment cand se va programa, iarasi, unul dintre cele mai fabulo­ase spectacole de opera. Si nu numai. Scenografia ireala a fost gandita si realizata de Helmut Sturmer.

Spectacolul de opera Artaserse, de Leonardo Vinci (regia: Silviu Purcarete, costume: Helmut Stürmer)

 CD Vinci: Artaserse, amazon.com, 29 $

 …IESITI, UNEORI, DIN TRASEELE OBISNUITE. Astfel, sufletul va intalni si alte povesti. Si aromele unor alte locuri. Si imagini aproape deloc uzate de prejudecati. Enisala, un sat dobrogean pe o varianta de drum intre Ba­badag si Tulcea. La doi kilometri de sat, mergeti si vedeti pe deal Cetatea medievala Enisala. In zona lacurilor Razim si Babadag. Cineva va va sopti despre o „noua vestire”. Poate vantul mai stie ca asta inseamna Yeni Sale.

 Cetatea medievala Enisala, jud. Tulcea

…VA LASATI IN VOIA AVENTURII SI A CALATORIILOR. Traficul din Bucuresti ucide. Ne indeparteaza de vocea interioara. Ne face sa ajungem cu intarziere la cei dragi. Dar, dar… daca luati audiobookul O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, s-ar putea ca la capatul drumului sa aveti ce sa povestiti la o masa tarzie de vara. Cu al lui farmec nespus, Neagu Djuvara priveste, fara incrancenare, imaginea istoriei noastre pe care o „vorbeste” in cea mai minunata limba romaneasca.

  O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri (set complet),
de Neagu Djuvara, Humanitas Multimedia, libhumanitas.ro, 199 Lei

…DESCOPERITI O CASA DE POVESTI. Cu niste artisti din alte vremuri. La Hoteni, in Maramures, o mica insula de smerenie: familia artistului Ion Pop, zis Popicu, si o casa de secole, pastrata si conservata ca si cantecele adevarate ale grupului Iza. Acolo, in raiul de pe acest pamant, privindu-i si ascultindu-i, iti vei aminti ca traiesti. Ca orice clipa este un dar de sus, care nu trebuie risipit, ci inmultit. Pe drum, ascultati-l pe Andrei Plesu citindu-si propriul text, Minima moralia, editat de Humanitas Multimedia. Filosof cu maiestrie interpretativa de actor desavarsit, Andrei Plesu vorbeste cu noi: „A avea constiinta destinului e, dimpotriva, a simti ca totul te priveste. Nu ca esti centrul lumii, dar ca in tine – vorba lui Eminescu – «o lume isi face incercarea»”.

 

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR iulie-august 2013.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here