De la hygge la lagom: ce inseamna noul concept scandinav

0
hygge lagom

Intai scandinavii ne-au facut cunostinta cu hygge – conceptul care presupune crearea unei atmosfere calde, primitoare acasa. Acum, ei introduc o alta notiune care castiga tot mai mult teren, lagom – care inseamna nici prea mult, nici prea putin.

 

Filosofia din spatele noului lifestyle se refera la gasirea unui echilibru intre ce-ti place si lucrurile inutile din viata ta combinat cu mai multa responsabilitate legata de mediul inconjurator. Pantone care a ales, de asemenea, Greenery drept culoarea anului in 2017, a optat pentru aceasta nuanta care din nou ne duce cu gandul la natura.

Pe parcursul ultimelor sase luni, Google a inregistrat o crestere a numarului de cautari din Marea Britanie pentru cuvantul lagom, iar in ultimele trei luni, el a fost postat pe Twitter de peste 13.500 de ori.

Notiunea de fata provine din expresia „lagom är bäst”, care se traduce ca suma corecta este cea mai buna. Lagom inseamna de fapt echilibrul de care nu a sacrifica ceea ce iti place, dar sa nu-ti iei mai mult decat ai nevoie de fapt. Acesta este un mod de viata pentru cei mai multi locuitori din Suedia. Scandinavii sunt mult mai interesati de protejarea mediului si actioneaza colectiv in acest sens. Toata lumea contribuie cumva.

Pe masură ce populatia lumii creste si resursele naturale se imputineaza, micile schimbari pot face o diferenta semnificativa pe planeta. Reciclarea unei cutii din aluminiu va alimenta un televizor timp de pana la trei ore.

Trei moduri in care puteti trai dupa filosofia lagom

1. Inchiderea luminii chiar si doar pentru doar cateva secunde poate economisi mai multa energie decat este nevoie pentru a porni din nou lumina.

2. O punga de plastic este utilizata in medie timp de 12 minute, dar ea poate rezista mult mai mult de atat. Sau poate fi inlocuita cu o panza din material textil utilizabila a la long.

3. Fiecare grad redus pe un termostat poate scadea facturile de incalzire cu 10 la suta.

Cititi si: “Ce este stilul de viata <<hygge>>, despre care toata lumea vorbeste. Cum poti aplica trucurile daneze de fericire si in casa ta”!

Foto: Thinkstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here