De vorba cu Andreea Bibiri

0
Andreea Bibiri FNT O femeie singura. Foto Romulus Boicu (3)

Despre O femeie singura, un one woman show al actritei, selectionat in FNT.

O femeie singura este…

… o piesa a cuplului Dario Fo & Franca Rame

„Textul mi-a fost propus de regizorul spectacolului, Daniel Grigore-Simion. Am lucrat impreuna la traducere. Aceasta a constituit o etapa importanta de lucru, respectiv, a pus bazele unei intelegeri, comunicari si increderi intre noi doi, astfel ca munca ulterioara a fost simpla si placuta. Ce m-a atras pe mine in mod special la acest text a fost umorul incontestabil al lui Dario Fo si al sotiei sale, Franca Rame. Chiar si in aceasta poveste dramatica este absolut incredibil cum reusesc sa mentina sentimentul ca asisti la o comedie si ca totul, in ciuda finalului tragic, este tratat cu maxima relaxare si umor.”

… un personaj prizonier in propria viata

„Acest spectacol nu este un manifest. Nu are nimic de-a face cu conditia femeii in societate si in nici un caz nu poate fi numit feminist. Este vorba despre relatiile dintre oameni, care de cele mai multe ori ajung sa fie chinuitoare in mod similar unui viol sau chiar unei crime. In aceasta situatie poate ajunge oricine, indiferent de gen, etnie sau culoare de ochi, relatia putand fi de cuplu, de famile, sociala, economica etc. Relatiile psihopatologice dintre oameni, de tip victima-dominator, sunt rezultatul ignorantei, al lipsei de educatie in general, al accesului limitat la informatie, al lipsei de ajutor din afara etc. Evident ca ele pot varia in functie de cultura, perioada, nivel social. Parerea mea este ca absolut fiecare dintre noi este prins in aceste capcane. Zbaterea asta a noastra catre o viata mai buna este, de fapt, o lupta de eliberare din cat mai multe dintre capcanele in care suntem inevitabil prinsi. Liber, din cate stiu eu, nu prea e nimeni. Sau daca e, nu este in aria mea de acoperire.”

… un one woman show

„In acest spectacol m-am simtit mai apropiata de public ca niciodata. Mi-era foarte frica sa fiu singura pe scena, si inca imi este, asa ca singura posibilitate de a scapa de acest sentiment a fost sa-mi iau publicul ca partener. De fapt, cam in asta consta munca mea in spectacol – este un exercitiu continuu de a ma conecta cat mai bine cu publicul.”

Festivalul National de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a editie, se desfasoara in perioada 20-30 octombrie 2017. Producatorii Festivalului National de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrala din Romania, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti. Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si de Primaria Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Mai multe informatii pe www.fnt.ro. Bilete pe www.mystage.ro.

Articol aparut in numarul de octombrie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: Ada Gales: “Cu cat este mai solicitant un rol, cu atat ma incita mai tare”!

Foto: Romulus Boicu

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here