Deceniul în modă: Aida Economu

0
interviu Aida Economu

Actrița întruchipează o nonșalanță à la française, exprimată prin piese mereu dezirabile și o atitudine relaxată.

Crezi că ultimul deceniu a redefinit sensul cuvintelor „șic” și „stylish”?

Să te supui capriciilor modei, sezon de sezon, e un semnal de alarmă, mai ales de la o vârstă încolo (nu știu care, știu doar că nu depășește 30 de ani). Cred că trendurile, Internetul și tot ceea ce alimentează consumerismul ne-au zăpăcit puțin. Celine a devenit un brand atât de puternic pentru că oamenii îl asociau cu Phoebe [Philo], care era copleșitoare în simplitatea ei. Brandul depășise stadiul de logo, avea o față.

Când fenomenul Phoebe a luat amploare, pe stradă, la metrou, la restaurant, la teatru, peste tot, vedeam doar adidași Stan Smith (grav a fost când au apărut variantele cu steluțe & co). Aceiași (aceleași) și-au făcut icoană din campania cu Joan Didion, dar au continuat să poarte adidașii cu ștrasuri …

Șic și stylish înseamnă să fii relaxat, spontan, să nu pară că te străduiești, să îți alegi hainele in armonie cu personalitatea ta, să nu pari „apretat”, încorsetat. Eu, una, prefer simplitatea și calitatea, dar e o chestiune de gust. Altfel, ador în egală măsură să văd oameni cu un stil minimalist și oameni excentrici, aproape personaje. Aceste două extreme sunt greu de stăpânit -chiar dacă primul poate părea că nu – și se vede (se simte) când nu-ți aparțin, când sunt „împrumutate”. Și asta nu e deloc șic.

Care sunt pentru tine, dintr-o perspectivă personală, piesele care au definit acești ani?

În ultimii ani, poate și din cauza (datorită, mai degrabă) trendurilor capricioase, mi-am făcut curaj să investesc în câteva piese evergreen pe care le port cu plăcere. Un trenci clasic Burberry, un sacou vintage Chanel, un mantou din cașmir Max Mara, o eșarfă fină Loro Piana, și mă opresc aici, căci deja pare lista unei doamne, nu a unei tinere de 33 de ani. În orice caz, mixez aceste piese cu jeanși și alte itemuri young și fresh

Ce designeri ai urmărit cu precădere?

Sarah Linh Tran și Christoph  Lemaire sunt cap de afiș; hainele create de ei au un soi de liniște.

Și Jil Sander pentru doza de poezie austeră.

Și către ce repere de stil te-ai tot întors?

Reperele mele sunt femei, nu case de modă sau designeri. Charlotte Rampling, Jane Birkin (și atunci, și acum), Bianca Jagger în perioada Studio 54, Emmanuelle Alt, Lauren Hutton. Pentru toate am aceleași argumente: relaxarea, naturalețea și asumarea.

Un sfat pentru cititoarele BAZAAR.

De ce n-ați face mai puțin? Mai puțin fixativ, mai puțin machiaj, deci mai multă naturalețe și relaxare. Femeile care mi-au tăiat respirația de-a lungul vremii aveau în comun aceste două atribute, fie că le-am întâlnit la evenimente de gală, învăluite în mătăsuri și purtând tocuri amețitoare, fie că își cântăreau cumpărăturile în fața mea, îmbrăcate, machiate și coafate casual.

Printre injecții care nu tratează nimic și aplicații care deformează realitatea, există încă femei care fac bumbacul să pară elegant, pe care le interesează mai degrabă țesătura și croielile decât trendul, femei cu glezne subțiri care plutesc în loc să calce, femei care știu „din ochi” câtă făină să pună la prăjitură și cât fard pe față … Femei care folosesc moda în folosul lor, căci stilul nu este doar despre savoir-faire, ci mai ales despre savoir-être.

 

Interviu realizat de Ioana Chira

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here