Deceniul în modă: CARMEN SECĂREANU

0
Fotografie de Oltin Dogaru Styling: Ina Borcea; Makeup: Adina Vlad; Hairstyling: Diana Mogoș//HAZE Hairdressers; Digital Retouch: Cezar Aron Carmen poartă rochie și pantofi din garderoba proprie.

Designerul contrapune „consumului imediat și indiferent” un mod mai responsabil și mai inteligent de a ne raporta la modă.

Care crezi că sunt schimbările principale petrecute în modă între 2010 și 2019, cele care au avut impact asupra ta ca designer cu un brand propriu?

Schimbarea majoră a fost, în aproape toate domeniile, Internetul. Propagarea aproape instantanee la nivel mondial a oricărei imagini a făcut imposibilă protejarea drepturilor de autor, creativitatea a murit în favoarea consumului imediat și indiferent, nesimțirea și hoția și-au făcut un înveliș moral în a pretinde că google search-ul este cercetare. O lăcomie uriașă și fățișă a cuprins lumea și marketingul a căpătat atingerea lui Midas.

Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face altfel în cursul acestor ani?

Nu pot să dau timpul înapoi și încerc să nu mă prind în capcane, am făcut ce am făcut și sunt unde sunt.

Ce teme ți-ai dat pentru 2020 sau chiar un pic mai departe?

Cred că am înțeles întrebarea, dar eu nu prea urmăresc moda așa, nu urmăresc ce fac alții, nu doresc să sfârșesc prin a copia. Din perspectiva mea ar putea fi cămașa mea cu fuste lungi plisate pe o parte, pe care am făcut-o în mai multe variante acum 7–8 ani și a devenit un trend internațional. Temele pentru 2020 sunt aceleași pe care le urmăresc de ani: să fiu un om mai bun și să înțeleg care e rostul meu aici, să nu fiu lacomă și proastă, să mă bucur de soare și cafea, lucruri mici.

Care crezi că sunt valorile pe care moda ar face bine să le îmbrățișeze sau prioritizeze în anii următori?

Din păcate, moda nu este o persoană care să poată fi convinsă să se comporte civilizat și orice valori reale ar apărea, companiile uriașe care până mai ieri erau învinuite că folosesc copii pentru muncă le preiau instantaneu la nivel de discurs, acum fac sustainable fashion. Nu putem lăsa conștiința doar la latitudinea consumatorului, toți trebuie să dezvolte una. Deocamdată moda este un mare poluator, un malaxor uriaș de resurse și energie care scoate munți de rebuturi și deșeuri toxice.

Un sfat pentru cititoatele BAZAAR.

De ce n-ați cumpăra lucruri cu valoare înglobată, nu produse care se consumă purtate o dată?Lucruri care vi se potrivesc, vă reprezintă și pe care le puteți purta cu plăcere și peste câțiva ani.

Fotografie de Oltin Dogaru
Styling: Ina Borcea; Makeup: Adina Vlad; Hairstyling: Diana Mogoș//HAZE Hairdressers; Digital Retouch: Cezar Aron
Carmen poartă rochie și pantofi din garderoba proprie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here