Deceniul în modă: Cătălin Vălean

0
interviu catalin valean

De ce n-ar fi hainele un talisman ce aduce noroc purtătoarei? Designerul propune o asemenea legătură ca o alternativă la consumul rapid dictat de trenduri.

Care crezi că sunt schimbările principale petrecute între momentul în care ai început să lucrezi ca designer și momentul actual?

Moda este într-o continuă democratizare, trendurile sunt răspândite cu ușurință prin social media, iar industria se îndreaptă către fast fashion și e-commerce. Din 2015, de când sunt directorul de creație ATU Body Couture, conștient de aceste schimbări, m-am încăpățânat și am prioritizat construirea unei identități de brand cu care pot rezona la nivel personal și care să fie recognoscibilă în „mulțime” sezon de sezon.

Așa a apărut conceptul de „magicwear”, un concept care ridică obiectul vestimentar la nivel de talisman norocos și care preferă individualitatea în favoarea oricărui trend. Atât eu, cât și colega mea, Lăcrămioara Ilie, am ținut la acest aspect, drept urmare ne-am ferit cât am putut de orice influență din exterior. Singurul lucru pe care l-am observat în ultimii ani este dezvoltarea în online; de aproape doi ani vindem pe platforma Farfetch, lucru care ne-a crescut vizibilitatea pe plan internațional.

Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face altfel în cursul acestor ani?

Orice hop are menirea lui. Mereu am reflectat asupra lucrurilor din trecut, dar niciodată nu le-am adus în stadiul de regret. Consider că sunt un om al prezentului; prefer să schimb viitorul, nicidecum trecutul.

Ce teme ți-ai dat pentru următorii ani?

Să lansez o colecție sportswear pentru adepții misticismului, să învăț să spun „nu” mai des, să muncesc mai puțin, dar mai eficient.

Care crezi că sunt valorile pe care moda ar face bine să le îmbrățișeze sau prioritizeze în anii următori?

Moda ar trebui să fie sustenabilă, să promoveze diversitate de toate felurile, marketingul LGBTQ+ să fie organic, și nu invaziv, „elita” să nu fie considerată reper de stil, iar numărul de reguli vestimentare să se reducă drastic.

 

 

Interviu realizat de Andrei Iovu

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here