Deceniul în modă: Irina Marinescu

0

„Deceniul în modă” este un dosar dedicat designerilor, modelelor și tastemaker-ilor care au marcat ultima decadă, fotografiați sau desenați de cei mai apropiați colaboratori BAZAAR.

Fotografii de Anna Daki, Oltin Dogaru, Alex Gâlmeanu și Iulian Nan
Ilustrații de Ágnes Keszeg
Realizat de Andrei Iovu
Interviuri realizate de Ioana Chira și Andrei Iovu

În parteneriat cu Rose Mary

Cu un stil personal bine definit, designerul Irina Marinescu crede în calitate vizibilă în cele mai mici detalii și în piese clasice care trec testul timpului.

Crezi că ultimul deceniu a redefinit ce înseamnă șic și stylish?

Da. Cred că termenii de mai sus au fost redefiniți complet în ultimii ani. Eu însă am fost mereu foarte „old school” și foarte manieristă din multe puncte de vedere. Pentru mine tocurile sunt – și vor fi întotdeauna – o prelungire a feminității. Athleisure e cool și foarte apetisant pentru cei care sunt mereu în căutarea noului. Pentru mine e simpatic și atât. Îl înțeleg și accept contextual, dar ca orice lucru foarte cool într-un anumit moment, devine teribil de obositor în altul. Vibrez mult mai tare la tot ce este handcrafted, la atenția exagerată, aproape insesizabilă, acordată detaliilor fine. Există câteva branduri care și-au păstrat cu demnitate identitatea estetică. Acolo mă regăsesc și eu.

„De ce n-am afla cine suntem cu adevărat? De ce n-am încerca să ne cunoaștem suficient pentru a ne contura propriul stil și propria identitate vizuală? Sustenabilitatea este acum unul dintre subiectele foarte importante din fashion. Cred că este teribil de important să învățăm să facem shopping într-o manieră inteligentă, să preluăm ceea ce ni se potrivește, nu doar ceea ce este in. Și pentru asta este nevoie să alocăm mai mult timp pentru studiul propriei persoane, pentru a ne înțelege identitatea și apartenența estetică.”

Care sunt pentru tine, dintr-o perspectivă personală, piesele care au definit acești ani?

[Zâmbește] Nu sunt un etalon bun pentru asta. Pentru că nu sunt o fashionistă. Eu cred în stil, și nu în modă. Cred că moda este instrumentul la care recurgi pentru a-ți contura stilul, pentru a-l ajusta în timp și context. Din garderoba mea din ultimii zece ani nu au lipsit niciodată sacourile masculine, cămășile din mătase, marinierele, rochiile negre tip furou. La ceva timp se modifică liniile sau tăieturile, dar conținutul e cam același mereu.

Către ce repere de stil te-ai tot întors? Și de ce?

Tocurile groase – ador felul in care subțiază gleznele. Rochiile mini cu print floral și nasturi (Aerosmith – Crazy) – le găsesc extrem de feminine și foarte sexy într-o manieră subtilă. Fustele cu talie înaltă tăiate în bias – una dintre cele mai reușite ilustrări ale feminității. Espadrilele – pentru tot. Pentru feminitatea lor, pentru linia și forma lor, pentru șireturile din jurul gleznelor, pentru că definesc litoralul copilăriei mele.

Ce teme ți-ai dat pentru 2020 sau chiar un pic mai departe?

În fashion, să detoxific la maximum dressingul meu, care este deja unul extrem, dar extrem de minimal, și să îl completez cu piese clasice despre care consider că nu trebuie să lipsească din garderoba niciunei femei.

Să creez niște piese perfecte care să nu țină cont de sezoane sau trenduri.

Pe plan personal, să devin o variantă a mea mult îmbunătățită, să citesc și mai mult și să desenez mai mult. Să învăț să îmi liniștesc mintea, să fiu mai calmă și mai compusă.

Care crezi că sunt valorile pe care moda ar face bine să le îmbrățișeze sau prioritizeze în anii următori?  

Sustenabilitatea și calitatea.

Un sfat pentru cititoarele BAZAAR.

De ce nu am încerca să ne cunoaștem suficient pentru a ne contura propriul stil și propria identitate vizuală? Sustenabilitatea este acum unul dintre subiectele foarte importante din modă. Cred că este extrem de important să învățam să facem shopping într-o manieră inteligentă, să preluăm ceea ce ni se potrivește, nu doar ceea ce este in. Și pentru asta este nevoie să alocăm mai mult timp pentru studiul propriei persoane, pentru a ne înțelege identitatea și apartenența estetică.

Fotografie de Oltin Dogaru

Styling: Ina Borcea;

Makeup: Adina Vlad;

Hairstyling: Diana Mogoș//HAZE Hairdressers;

Digital Retouch: Cezar Aron

Irina poartă rochie-sacou și cizme din garderoba proprie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here