Departe de lumea dezlantuita (1)

0
CINQUE TERRE, Italia

O adevarata „opera de arta” naturala, Cinque Terre desemneaza o portiune de aproximativ 10 km de-a lungul coastei mediteraneene din nord-vestul Italiei, in care se afla cinci mici sate cu case multicolore, cocotate pe faleze deasupra marii sau ascunse in golfuri dintre stanci abrupte: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Izolate de restul civilizatiei timp de secole, ca urmare a lipsei cailor de comunicatie, acestea i-au pastrat pitorescul nealterat. La ele se poate ajunge si astazi numai cu trenul, fiecare avand gara proprie, accesul cu masina fiind interzis. In timpul verii, se pot inchiria barci pentru o zi, cu care se fac plimbari de-a lungul coastei. Dar cel mai placut mod de a le vizita – preferat de turisti, datorita distantei mici care le desparte – este mergand pe jos de-a lungul potecilor minunate, cu privelisti spectaculoase asupra Mediteranei, pe trasee bine calculate, pentru toate tipurile de drumeti, care dureaza in jur de cinci ore. Frumusetea salbatica a zonei montane, cu stanci ce coboara direct in mare, dar si priceperea si efortul locuitorilor, care au terasat dealurile abrupte, aproape verticale, si le-au transformat in podgorii, impresioneaza deopotriva. Daca timpul nu va preseaza, puteti sa va opriti peste noapte in fiecare dintre ele, si sa le vizitati pe indelete – va vor uimi prin diversitate.

Riomaggiore

De la est spre vest, primul dintre sate, Riomaggiore, cu originile in secolul al VIII-lea, are casele pictate in culori vii, traditionale, si cu o structura de turn cu trei sau patru etaje. In partea inalta, domina biserica Sf. Ioan Botezatorul, iar o mica plaja de pietris, in forma de semiluna, e accesibila coborand cateva trepte in partea de sud a portului. Peisaje splendide se dezvaluie de pe fermecatoarea poteca pietonala pavata partial, „Via dell’ Amore”, care face legatura in doar douazeci de minute cu urmatorul sat, ManarolaPutin mai rustic decat celelalte si datand de pe vremea romanilor, acesta e situat pe o stanca la 70 m deasupra marii, iar strazile inguste si abrupte se opresc in micul port taiat in stanca. Casele colorate au aceeasi structura de turn de aparare, iar dinspre mare, printre acoperisurile lor se poate observa o piramida alba, reper pentru marinari, si Biserica San Lorenzo, in stil gotic, al carei turn-clopotnita era folosit ca punct de observare a piratilor. O mica piateta deschisa spre mare, inconjurata de baruri si restaurante cu terase, e locul favorit al turistilor.

Manarola 

La 45 de minute departare se afla Corniglia, ce dateaza din timpul romanilor, situat pe un promontoriu la 100 de metri deasupra marii, de unde pot fi admirate toate celelalte patru asezari. Este singurul care se afla mai departe de mare, iar accesul e destul de dificil: in centrul sau se ajunge urcand „Lardarina”, o poteca formata din 377 de trepte, adesea evitata de turisti, care aleg drumul de la gara, mult mai usor. Biserica Sf. Petru, cu arhitectura in stil gotic specific Liguriei, aeste cea mai frumoasa din zona. Spre vest se afla Guvano Beach, o plaja acoperita cu prundis, foarte izolata, preferata de nudisti.

Corniglia

Vernazza

Urmeaza Vernazza, la o ora si jumatate spre vest, unul dintre cele mai frumoase sate de pescari din toata Italia, datorita asezarii sale in jurul unui port mic si cochet, in care se afla piata centrala inconjurata de case viu colorate si restaurante cu terase. Principala atractie o reprezinta ruinele castelului medieval Doria, din secolul al XV-lea, cu al sau turn ce proteja de atacurile piratilor. Dealurile terasate, cu plantatii de maslini, ce inconjura asezarea, ofera privelisti incredibile spre mare.

Urmatoarea etapa a parcursului este cea mai dificila, cu urcusuri si coborasuri abrupte, timp de o ora si jumatate, dar Monterosso merita efortul. Cel mai mare dintre catune, cu un aspect medieval bine conservat in partea sa veche, cu strazi inguste si cladiri-turn, are si o parte noua, de-a lungul superbei plaje Fegina. Aceasta e singura plaja cu nisip fin din Cinque Terre, motiv pentru care e si mereu aglomerata, astfel ca Monterosso se recomanda drept cel mai insufletit si mai ofertant loc pentru petrecerea unei vacante de neuitat.

Monterosso
(Foto: Guliver/Getty Images, SCX.Hu)

Ca o recunoastere a frumusetii magnifice a zonei, nevatamata de invazia civilizatiei, zona Cinque Terre face parte din Patrimoniul Universal UNESCO din 1997 si a fost inclusa in Parcul National Cinque Terre, pentru protejarea si conservarea mediului natural de o unicitate incontestabila. 

CUM AJUNGETI
De la Bucuresti la Genova cu Alitalia, iar de acolo cu trenul pana in La Spezia, de unde sunt disponibile trenuri spre Cinque Terre la fiecare 30 de minute. Cei care merg in zona cu masina sunt sfatuiti sa o lase în La Spezia. De retinut ca accesul in zona se face doar pe baza unui card, care se poate achizitiona din centrele de informatii pentru turisti.

CE SA VIZITATI
In afara de locurile descrise mai sus, nu ratati grotele si pesterile care se afla ascunse in stancile de pe coasta Cinque Terre, în care puteti patrunde cu un caiac inchiriat in oricare dintre cele cinci sate.

UNDE SA STATI
1. Hotel Porto Roca, Monterosso; de la 236 Euro/camera/noapte, cu mic dejun; portoroca.it.
2. La Torretta, Manarola; de la 170 Euro/camera/noapte; torrettas.com.
3. Luna di Marzo, Riomaggiore; de la 112 Euro/camera/noapte; albergolunadimarzo.com

 

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR mai-iunie 2013. 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here