Departe de lumea dezlantuita (2)

0

 GROENLANDA

Flori de primavara, langa ghetarul de pe Insula Disko 

Un loc in care civilizatia si natura par a se lupta inca, asa ar putea fi descrisa cea mai mare insula de pe Terra, acoperita in majoritate de gheata si zapada si situata aproape in intregime in interiorul Cercului Polar. Tinut al contrastelor, tacut si rece, nepoluat si nealterat inca, fascineaza prin unicitatea si maretia peisajelor de o frumusete salbatica. Veti putea admira aisberguri uriase de forme fantastice, care plutesc pe marea de un albastru inchis dupa ce s-au desprins cu zgomot de tunet din ghetari imensi, fiorduri nesfarsite, munti inalti acoperiti de gheturi, cu vai inverzite si pline de flori salbatice multicolore in timpul verii, insula vulcanica Disko si izvoarele sale termale, precum si animale specifice zonei polare – reni, ursi albi, boi moscati, foci, morse, balene. Locuitorii majoritari ai insulei, inuitii, reprezinta un alt reper groenlandez, prin traditiile si modul lor de viata bazat pe vanatoare si pescuit.

Aurora Boreala, un adevarat spectacol al naturii

Fie ca alegeti o croaziera sub „soarele de la miezul noptii” pentru observarea balenelor in fiorduri, sau un safari cu sanii trase de caini in tinuturile din nord-est, unde se afla cel mai mare si mai nordic parc national din lume, ori sa urmariti fascinantul spectacol oferit de Aurorele Boreale la sfarsitul lui martie sau mijlocul lui august, Groenlanda va ofera experiente diferite de toate celelalte destinatii din lume. Chiar si caile de comunicatie sunt specifice, adaptate conditiilor de mediu: pentru ca nu exista drumuri intre orase, locuitorii si turistii se deplaseaza doar pe calea aerului sau a apei.

CUM AJUNGETI
De la Bucuresti la Copenhaga cu SAS, apoi cu Air Greenland, pana la Ilulissat.

CE SA VIZITATI
Pe coasta vestica
, cea mai populata, de altfel: Nuuk – capitala si cel mai vechi oras al tarii, situat la intrarea intr-un complex de fiorduri, unul dintre putinele locuri in care se pot admira balenele Minke in mediul lor natural. Nu ratati nici Muzeul de Arta.

Case viu colorate in Nuuk, capitala Groenlandei
Fotografii: sxc.hu; prin bunavointa Hans Egede

Ilulissat – la circa 250 km nord de Cercul Polar, in capatul Icefjord, lung de 40 km si inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 2004. O plimbare cu elicopterul dezvaluie nenumaratele aisberguri care plutesc pe apele sale reci, desprinse din cel mai productiv si dinamic ghetar din emisfera nordica, Sermeq Kujalleq sau Jakobshavn. Va recomandam si Muzeul Knud Rasmussen, deschis in Ilulissat, in casa in care a crescut exploratorul, iar la distanta de cativa kilometri de oras, un important centru inuit, Sermermiut.

Thule – un tur in aceasta regiune din nord-vestul insulei va dezvaluie stilul de viata al eschimosilor.

Pe coasta estica: Ittoqqortoormiit – cel mai tanar si mai izolat oras din Groenlanda, atrage cu cel mai mare fiord din lume, Scoresby Sund. Zona este cautata pentru expeditiile in caiac sau cu sanii trase de caini.

UNDE SA STATI
1. Hotel Arctic, Ilulissat; de la 231 Euro/camera/noapte; hotel-arctic.gl.
2. Hotel Hans Egede, Nuuk; de la 265 Euro/camera/noapte; engelsk.hhe.gl.
3. Hotel Sisimiut, Sisimiut; de la 200 Euro/camera/noapte; hotelsisimiut.gl

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR mai-iunie 2013. 

Cititi si despre Cinque Terre, cinci catune de o frumusete spectaculoasa de pe coasta Liguriei.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here