Departe de lumea dezlantuita (3)

0

ZLATNI RAT, INSULA BRAC, CROATIA

Plaja Zlatni Rat, Insula Brac (Foto: sxc.hu)

Renumita in intreaga Europa si de o forma neobisnuita, plaja Zlatni Rat sau Cornul de Aur se afla pe o peninsula lunga de aproape 600 de metri, aflata la doi km de statiunea Bol de pe tarmul sudic al Insulei Brac. Forma de varf de sulita care patrunde oblic in mare e datorata unui recif ce opreste aluviunile aduse de curentii Adriaticii, formand un fel de promontoriu din prundis care migreaza odata cu fluxul marin. Atmosfera de liniste si intimitate pe care o veti intalni aici se continua si pe alte plaje la care ajungeti urmand promenada umbrita de pini. Toata zona imbie la practicarea sporturilor acvatice – de la schi nautic, windsurfing, kitesurfing, inchiriere de scutere, pana la scufundari printre recife si in grote –, dar si la plimbari pe jos sau cu bicicleta pe cararile care duc spre cel mai inalt varf,  Vidova Gora, de unde se pot admira peisaje superbe atat asupra insulei, cat si spre coasta dalmata.

Portul din Bol (Foto: sxc.hu)

CUM AJUNGETI: Cu masina, de la Bucuresti la Bol sunt circa 1.500 km. Cu avionul, de la Bucuresti la Split cu Lufthansa, cu escala la Frankfurt, apoi cu feribotul la Bol.

CE SA VIZITATI: Bol, statiune renumita pentru petrecerile si carnavalul care au loc pe timpul verii. Pestera Zmeilor din Murvice si pestera Kopacina, cu cele mai vechi urme ale omului preistoric de pe insula. Carierele antice de marmura de langa Splitska – marmura alba de Brac a fost folosita la construcţia multor edificii celebre, de la Palatul lui Diocletian din Split si Catedrala din Liverpool, pana la Parlamentul din Viena si Casa Alba din Washington.

UNDE SA STATI:
1. Hotel Elaphusa, Bol; de la 39 Euro/pers./nopate; hotel-elaphusa-bol.com.
2. Hotel  Bretanide Sport & Wellness Resort, Bol; de la 110 Euro/camera/nopate, cu mic dejun; bretanide.at.
3. Hotel Sveti Kriz, Bol; de la 130 Euro/camera/noapte, cu mic dejun; bol.four-star-hotel.com

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR mai-iunie 2013. 

Cititi si despre Cinque Terre (Italia) si Groenlanda.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here