Departe de lumea dezlantuita (6)

0

SICILIA, ITALIA

Taormina, cu ruinele teatrului greco-roman. (Foto: sxc.hu)

Un adevarat tezaur imbogatit de cele mai mari civilizatii si culturi ale tuturor timpurilor, Insula Sicilia este o carte vie de istorie a omenirii si a artei deopotriva. Orasele sale au fost cele mai frumoase, in diferite epoci si sub diferite dominatii, iar numeroasele vestigii care se gasesc imprastiate pe intreaga insula – temple si teatre antice, biserici, castele bizantine, gotice si baroce – stau marturie ca pe acolo s-au perindat greci, fenicieni, cartaginezi, romani, normanzi si catalani. De la plajele superbe la peisajele cenusii ale versantilor vulcanului Etna si pana la delicioasa si variata bucatarie cu sofisticate arome traditionale, vizibil diferita de restul Italiei, cu feluri mai picante si bazate mai mult pe legume si peste, Sicilia este bogata in contraste si atrage calatori din lumea intreaga.

Cele mai multe asezari se afla pe coasta, interiorul fiind muntos si aproape inaccesibil, dar cu peisaje spectaculoase, in special cele vulcanice. In nord, capitala-port Palermo, cosmopolita si plina de viata, este renumita pentru Palatul Normanzilor – fosta resedinta a regilor sicilieni, iar astazi, sediu al Parlamentului – cu a sa Cappella Palatina, realizata intr-o armonie perfecta a stilurilor arab, bizantin si normand. Tot aici veti trai si o experienta turistica mai putin obisnuita vizitand Catacombele calugarilor capucini – un cimitir subteran sapat in tuf vulcanic sub Piazza Cappuccini, in care se afla expuse peste 8.000 de mumii. Foarte aproape de port veti gasi casa in care a locuit Nicolae Balcescu. Captivantul Cefalu tenteaza cu splendidele plaje cu nisip auriu, dar si cu un furnicar de strazi medievale, cu Templul Dianei si maiestuosul Dom impodobit cu mozaicuri romane. Pe coasta de est, amplasat la inaltime, pe o colina a lui Monte Tauro si cu vederi superbe spre Marea Ionica si Muntele Etna, Taormina e considerat cel mai frumos oras al Siciliei si e vestit pentru teatrul greco-roman foarte bine conservat, fermecatoarele strazi pietonale si piatetele mici, cu portocali, palmieri si bougainvillea, ce ii dau un aer subtropical. Iar pe coasta sudica, la Agrigento, se afla zona arheologica Valea Templelor, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1997, cu cele mai frumoase temple grecesti in stil doric din afara Greciei: templele lui Zeus, Hercule si Hera, pe care le puteti vizita si noaptea, sub luminile reflectoarelor.

Templul Concordia din Valea Templelor (Agrigento). (Foto: sxc.hu)

CUM AJUNGETI: De la Bucuresti la Catania cu Wizz Air. Din Catania puteti inchiria o masina, pentru a va misca in voie pe insula.

CE SA VIZITATI:
Syracuse – Pe coasta de est, un alt oras inclus pe lista UNESCO, locul de nastere al lui Arhimede, pastreaza marturii ale epocii sale de aur, adevarate minuni arheologice: templele lui Apolo si Atenei, amfiteatrul roman si teatrul grec, unde in lunile de vara se desfasoara spectacole grandioase.

Catedrala din Syracuse, a carui fatada este impodobita cu splendide sculpturi din marmura. (Foto: sxc.hu)

Vulcanul Etna – Emblema Siciliei si cel mai important vulcan activ din Europa, Etna a fost declarat Parc National in 1981. Este legat cu autostrazi de Catania si Messina si pana la 2.500 de metri poate fi urcat cu masina sau telecabina, iar de acolo pana in varf se ajunge cu jeepuri.

Insulele Eoliene – Un arhipelag vulcanic vizibil de pe coasta de nord a Siciliei, format din Insulele Lipari, Alicudi, Filicudi, Stromboli, Salina, Panarea si  Vulcano, in care veti gasi statiuni termale, castele, plaje si grote adanci sapate de valuri in stancile tarmului.

Tarmul cu grote al Insulei Lipari din arhipelagul Insulelor Eoliene. (Foto: sxc.hu)

UNDE SA STATI:
1.
Verdura Golf & Spa Resort, Sciacca; de la 712 Euro/camera/noapte, cu demipensiune; verduraresort.com.
2. Grand Hotel Mazarrò Sea Palace, Taormina; de la 225 Euro/camera/noapte; mazzaroseapalace.it.
3. Grand Hotel Timeo, Taormina; de la 744 Euro/camera/noapte; grandhoteltimeo.com

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR mai-iunie 2013. 

Cititi si despre Cinque Terre (Italia)GroenlandaInsula Brac (Croatia)Insula Lefkada, Grecia si Insula St. Lucia.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here