Disparatia unei legende a modei: Azzedine Alaïa a murit

0
designerul Azzedine Alaïa a murit

Faimos pentru rochiile sale cu croieli impecabile, ce celebrau formele feminine, couturierul de origine tunisiana, Azzedine Alaïa a murit in urma unui atac de cord.

Cunoscut ca fiind un perfectionist notoriu, el s-a nascut la o ferma de grau din Tunisia si a studiat sculptura, un detaliu vizibil in toate creatiile sale. S-a mutat in Paris la finalul anilor ’50, a lucrat o perioada pentru Guy Laroche si Dior, iar ulterior s-a reorientat catre o cariera pe cont propriu.

Designerul a inceput sa imbrace prin anii ’70 vedete de la Hollywood precum Greta Garbo sau Marie-Hélène de Rothschild, dar abia un deceniu mai tarziu si-a lansat prima colectie ready-to-wear.

Azzedine Alaïa a urmat rareori calendarele oficiale ale Saptamanilor Modei, preferand sa-si dezvaluie colectiile atunci cand considera ca sunt gata si nu atunci cand comerciantii sau presa le solicitau. Si-a construit un sistem propriu si a strans in jurul sau o multime de suporteri, devenind in timp o voce importanta in moda si explorand o estetica unica.

Mai multe muzee au gazduit de-a lungul timpului retrospective dedicate creatiilor lui Azzedine Alaïa

Printre admiratorii lui Alaïa s-au numarat si se numara atat designeri de prestigiu precum Alber Elbaz, Nicolas Ghesquière sau María Grazia Chiuri, dar si o multime de alte celebritati (Michelle Obama, Grace Jones, Lady Gaga sau Tina Turner).

Intr-o perioada in care cei mai multi designer sunt numiti “chief creative officer” si au echipe de oameni menite sa le interpreteze sau sa le realizeze ideile, Azzedine Alaïa a continuat sa supravegheze fiecare piesa vestimentara si fiecare detaliu, adesea renuntand la weekend-uri si vacante.

Iar eforturile si creativitatea sa au fost de cele mai multe ori remarcate si celebrate. Mai multe muzee au gazduit in anii anteriori retrospective ale operelor lui Azzedine Alaïa, iar printre acestea s-a numarat si Muzeul Guggenheim din New York si Palais Galliera din Paris.

Cititi si: “The Food Diaries: Veronica Zaharia”!

Foto: Guliver/ Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here