Designerul român Ancuța Sarca și pantofii Nike care au cucerit Instagramul

0
Designerul român Ancuța Sarca și pantofii Nike care au cucerit Instagramul
Designerul român Ancuța Sarca și pantofii Nike care au cucerit Instagramul

Crearea propriilor ținute (Do it yourself) a fost dintotdeauna o formă de rezistență socială la nivel vizual și estetic, în special în rândul subculturilor din Londra (vezi punks, mods, skinhead reggae), care foloseau piese din cultura mainstream cărora le dădeau noi sensuri subversive – vezi bocancii de armată, sacoul de corporatist sau pantalonii cu bretele, elemente care erau purtate ironic pe scenă și pe stradă de către reprezentanții acestor subculturi. Observăm în ultima vreme o renaștere a acestei dorințe de a ne crea propriul stil și de a merge împotriva curentelor, inclusiv de a refolosi și reintepreta haine și materiale. Când hainele au devenit atât de accesibile, noua generație simte nevoia să poarte ceva cu o semnificație personală atașată. Ca să aflăm ce motivație există în spatele acestei tendințe de upcycle, am stat de vorbă cu Ancuța Sarca, tânărul designer mutat la Londra, care a creat cei mai instagramabili pantofi de pe internet, reciclând o pereche de Nikes și o pereche de pantofi kitten heel din garderoba personală.

Pentru cei care nu au aflat încă ce senzație ești pe internet, spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre tine.

Am 27 de ani, m-am născut și am crescut în Negrești-Oaș până la vârsta de 15 ani, am studiat la Liceul de Arte “Aurel Popp” din Satu Mare, după care am urmat cursurile de Design Vestimentar la UAD Cluj (licență și master) sub îndrumarea prof. univ. dr. Elena Basso Stanescu și conf. univ. dr. Lucian Broscățean. Mă bucur că am reușit să păstrez încă o legătură destul de strânsă cu câțiva dintre foștii colegi și profesori.

Cum ai ajuns de la Cluj în Londra? Care a fost parcursul?

În timpul masterului, am făcut un internship de 6 luni în Londra la Meadham Kirchhoff, iar după ce am absolvit masterul am obținut un job la Ashish, așa că, de aproape 4 ani locuiesc în Londra.

View this post on Instagram

🎅🏽

A post shared by ANCUȚA SARCA (@ancutasarca) on

Ne povestești un pic despre perioada în care ai fost Assistant Designer la Ashish? Ce ai învățat de la ei?

Am fost Assistant Designer la Ashish timp de 3 ani, iar acum continui să lucrez câteva luni pe an ca și freelance designer. Mă ocup în principal de tot ce ține de partea creativă: research, concept creation și consultanță, design – 3D shapping (în mare parte eu fac designul pentru formele hainelor, volume, silueta etc.). În atelierul din Londra făceam doar design-ul produselor și gândeam concepte, iar producția și sample-urile erau făcute în India. Fiind o echipă foarte mică, deseori trebuia să fac câte puțin din toate, ceea ce era în avantajul meu de a învăța și alte lucruri.

Te-ai confruntat cu un alt mod de lucru când ai ajuns în Londra? 

Nu mi s-a impus niciodată să lucrez într-un anumit stil, ci eram lăsată de fiecare dată să fac lucrurile cum funcționează mai bine pentru mine, mai ales în design, nu poți să impui cuiva cum să lucreze. Eu sunt mai mult hands-on când lucrez și îmi place să lucrez direct pe manechin cu materiale în 3D, spre deosebire de alți designeri care fac schițe, de exemplu. Deși lucram într-o echipa foarte mică, toți cei cu care am lucrat până acum au dat dovadă de profesionalism și dedicație maximă.

Ce te-a inspirat să creezi pantofii hibrizi Nike care au creat senzație pe internet?

Aveam foarte mulți pantofi pe care nu îi mai purtam, în special trainers și kitten heels, iar în același timp nu voiam nici să îi arunc atunci când m-am mutat, așa că am decis să găsesc o cale de a-i refolosi. În plus, voiam să pun sneakers-ii într-un nou context față de cel sportswear și să îi duc într-o extremă feminină.

După ce am absolvit studiile de licență și master, am învățaț singură cum să fac pantofi, incluzându-i și în colecția de promovare. Am petrecut câteva luni deconstruind și reconstruind diverse tipuri de încălțăminte ca să înțeleg mai bine cum se fac. Pantofii kitten heel fac parte din stilul meu personal. Am foarte multe perechi și am purtat mereu și încă mai port. Pentru mine reprezintă feminitatea purternică și un pic amenințătoare, nu fragilitatea sau inocența. Pe de altă parte, am purtat mereu trainers Nike care sunt asociați cu moda pentru bărbați atleți, reprezentând masculinitatea extremă. Combinând cele două extreme, am depășit niște limite și îmi place rezultatul.

Sunt ready-to-wear? Pot fi cumpărați?

Pot fi purtați, iar în curând, câteva modele vor fi făcute parțial într-un atelier din Italia și aceste modele vor fi puse la vânzare.

I-ai creat cu gândul de a încuraja sustenabilitatea în modă? De ce e important să cumpărăm mai puțin?

Din păcate nu este o noutate că moda este una dintre cele mai poluante industrii. Recent, am citit într-un articol că este estimat că în UK sunt peste £30 de miliarde (GBP) de haine în dulapurile oamenilor care sunt nefolosite de mai bine de 12 luni. Care probabil la un moment dat o parte vor fi donate (în cel mai fericit caz), dar o mare parte vor fi aruncate la gunoi. Ca și designer, acest lucru mă face să mă întreb cum aș putea să contribui la schimbarea acestei situații și ce soluții există. Nu cred că este vorba doar de schimbarea cantităților pe care le cumpărăm, ci și de schimbarea mentalităților noastre, de a ne gândi înainte de a lua decizii, luând în considerare impactul pe care îl pot avea acțiunile noastre pentru generațiile următoare.

Vei da o importanță semnificativă reciclării în următoarele tale creații?

Voi încerca cât mai mult cu putință să găsesc noi soluții în privința asta în următoarele colecții.

Te-a influențat cumva la nivel creativ copilăria în România?

Am crescut într-un oraș mic unde nu pot să zic că se întâmplau foarte multe lucruri stimulative din punct de vedere creativ, așa că în vacanțele de vară, de exemplu, petreceam foarte mult timp citind, pictând și încercând să îmi “ajustez” hainele. Bunica mea făcea costume tradiționale așa că îi foloseam mașina ei veche de cusut. Încă se acordă o foarte mare atenție hainelor tradiționale în locul în care am crescut și oamenii încă mai poartă costumele la sărbători, nunți etc, și cu cât sunt mai extravagante aceste haine cu atât mai important ești considerat. Acest lucru a avut un impact foarte mare asupra mea în copilărie, și a fost greu să nu remarc această expresie de sine prin haine, iar culorile exagerat de îndrăznețe m-au captivat.

Cum vezi viitorul modei? Ce schimbări ar trebui să adopte această industrie ca să fie în comuniune cu natura și planeta pe care o populăm temporar?

Nu știu dacă moda ar putea să fie vreodată 100% sustenabilă, sau poate peste mulți ani, dar în momentul de față cred că vorbim despre niște pași mici pe care deja multe branduri au început să îi facă.

Foto: Ancuța Sarca

Citește și Editor’s Choice: Ancuta Sarca

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here