Desiree Halaseh: un dialog dupa doi ani petrecuti in India

0
Desiree Halaseh interviu India Harper's BAZAAR

In urma cu sase ani, Desiree Halaseh a mers pentru prima oara in India. La momentul respectiv lucra ca PR si ulterior ca manager de cont in Jaipur si Hyderabad. Urmatorii ani i-a dedicat calatoritului cu norma intreaga in India, Thailanda, Indonezia, China, Hong Kong, Iordania, Togo, Turcia, Italia, Franța , Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Grecia, Transnistria, Moldova, Bulgaria, Austria si Cuba.

Desiree Halaseh interviu India Harper's BAZAAR

Dar niciuna dintre aceste destinatii nu au impresionat-o atat de mult precum a facut-o India. Asa ca a revenit aici cu mai multe proiecte, in cadrul unuia dintre ele documentand timp de sase luni destinatiile de vacanta cele mai atractive pentru publicul roman. Desiree Halaseh a ajuns de la Dharamsala la Rameshwaram si de la Pushkar la Havelock Island, care traverseaza Sikkim și pluteste pentru campurile Munnar-ului.

Desiree Halaseh interviu India Harper's BAZAAR

Aceasta poveste a fost un mare succes, fiind publicata in toamna in editia din 2014 a National Geographic Romania direct pe coperta. In 2015 a renuntat complet la slujba ei de la birou si a primit propunerea de a scrie o carte de la Polirom. In aceeasi zi a facut o campanie de crowdfunding pe blogul ei (desireehalaseh.com) si a revenit in India. Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India este cartea care a rezultat in urma acestei aventuri, iar ea a fost publicata in iunie 2016. Astazi am provocat-o la o discutie despre viata in India si despre surprizele placute care o asteptau.

Ai deja doi ani de India. Ce ti-ar place sa explorezi in continuare?

Desiree Halaseh interviu India Harper's BAZAAR

Viata la sat in Auroville, festivalurile de contact dance din Goa, flexibilitatea coloanei mele vertebrale la orele de iyengar yoga, vipassana si simplitatea traiului de pe o zi pe alta alaturi de caravanele de pe langa Pakistan in Jaisalmer, glitzul petrecerilor albe de la opulentul Taj Mahal Palace din Mumbai, casele de toleranta pline de hijra din Rajasthan si inca un apus pe plaja numarul 2 a unei insule pitice din Marea Andaman.

Te consideri un connoiseur? Sau mai ai de invatat?

Desiree Halaseh interviu India Harper's BAZAAR

Nu-mi ajunge o viata sa parcurg drumul Gangelui din maseaua Himalayei, trecand bulbucat si verde prin teasta spiritului yogin din Rishikesh, curatand cadavre din stomacul Varanasi-ului, infestand campiile Bangladeshului si varsandu-si durerea in gura de ocean dintre India si Myanmar. Daramite India toata!

Care este destinatia ta turistica preferata din India?

Oricare loc inaccesibil turistului de masa. O dugheana dintre casa unui sculptor tamilez si supermarketul aurovillian din satul Kuilapalayam, o masa cu musama rosie din spatele unui bloc departe de plaja din Palolem, camera chibrit a prietenului bun la toate, ascunsa intr-o casa japoneza veche, korean silent lunch din bucataria unei batrane, dintr-un bloc imposibil de gasit in spatele Rezervorului de Apa din Auroville.

Destinatia non turistica favorita.

Toate cele de mai sus si inca una – gradinile din jurul Matrimandirului, la care nu ai acces decat daca esti insotit de un bastinaa aurovillian, si chiar daca prin absurd ai ajunge sa le strabati n-ai intelege o iota. Pentru ca incerc sa le inteleg pe viu si nu pe internet. Pentru ca ma intriga sa vad ce e si la stanga, acolo dupa gardul ala inalt, la dreapta apoi, pentru ca nu apare nimic pe GPS. Pentru ca poate ma intalnesc pe mine, asa cum sunt eu cand nu ma vede nimeni.

Restaurante la care te intorci

Toate. Dar nu cele de la guest house, hotel sau homestay. Tibetanul cu patru mese din centrul Darjeelingului. Tibetanul de langa casa in exil a lui Dalai Lama din Dharamsala, israelianul din Havelock Island si indianul Aurora – singurul restaurant cu wi-fi din Kohima.

Cazarea unde ai dormit cel mai bine

Amrit japonezul. In padurea tropicala, cu orchestra de salbaticie, ciclon si pauni in fata ferestrei. Cu pat de o persoana si asternuturi colorate. Cu usa joasa, sa fac o reverenta inainte de a-mi scoate papucii si a intra in casa. Cu Nagama si ceaiul ei cu lapte si f.a.r.a zahar. Cu Balram care imi ia tacticos toate cremele, șipurile, cutiile si cutioarele, inelele si bratarile de pe masa, o sterge de praf si le pune mai lent inapoi la exact locul lor de veci pana saptamana viitoare. Cu intrigi indiene si finaluri frantuzesti. Cu piure de cartofi dulci si rodie. Cu vecinul Ingo, neamtul de 73 de ani care canta in fiecare seara la harmonica si zboara calare pe un motor zvelt din sat in sat in cautare de japoneze fara ghid.

Ce nu ti-a placut la inceput?

Sa renunt la obisnuintele de om alb: sa ma descalt in fata unei usi de bordei proaspat maturat, sa-mi las pe raft rochiile fara maneci cu genunchii la vedere, sa am incredere intr-un ricsar care nu vorbeste ioc de limba comuna dar pare sa stie exact unde trebuie sa ajung, sa numar distantele in ore si nu in kilometri, sa las orarele, intalnirile si promisiunile sa se topeasca lent pe biroul din fata mea.

Cititi si: “Destinatii de vacanta in Asia cu plaje spectaculoase si nu numai”!

Foto: Thinkstock, arhiva personala, polirom.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here