Despre creativitate culinară cu chef Cristina Bowerman

0
Despre creativitate culinară cu chef Cristina Bowerman

Jurat în cadrul incitantei competiții S.Pellegrino Young Chef și chef la restaurantul Glass Hostaria din Roma premiat cu o stea Michelin, Cristina Bowerman a vorbit cu echipa BAZAAR despre provocările pe care le implică jobul ei și despre parcursul său profesional.

Ați studiat limbile străine și dreptul, ați lucrat ca graphic designer și apoi ați decis să deveniți chef în Italia. Ce a determinat această schimbare radicală?

Nu m-am gândit niciodată să devin o profesionistă în această industrie până când nu mi-am dat seama că îmi pot exprima creativitatea mult mai bine prin mâncare decât prin desene făcute pe un calculator. Era mai mult satisfăcător să gătesc decât să realizez imagini bidimensionale pe ecran. Îmi plac schimbările, le văd ca pe niște provocări și, după cum a zis cineva mai faimos decât voi fi eu vreodată: „Trebuie să mă schimb pentru a rămâne același” (Daniel Humm).

V-ați născut în Apulia și ați studiat artele culinare timp de doi ani la Universitatea din Texas, în Austin. Cum influențează aceste două țări cu totul diferite, modul în care gătiți?

M-am format ca persoană și ca profesionist în Statele Unite, dar bineînțeles că nu pot uita că sunt din Apulia, o regiune în care mâncarea bună, comunitatea și atitudinea pozitivă primează. Backgroundul meu în drept, jobul de graphic designer și, ulterior, o diplomă în Arte culinare m-au ajutat să înțeleg, absorb, studiez și apreciez conceptual creativitatea.

Puteți să împărtășiți cu noi o experiență memorabilă de la începutul carierei dumneavoastră de chef?

Nu am nimic pozitiv! La începutul carierei mele, am fost mereu la un pas de dezastru! Îmi amintesc acel moment în care am avut un restaurant rezervat pentru un eveniment privat, iar bucătarul meu trebuia să pregătească gnocchi de hrișcă care s-au dezintegrat ca prin farmec în apa fiartă. Aproape am avut un atac de cord, iar stomacul meu a fost dat peste cap pentru câteva zile. Am rezolvat problema pregătirii unui risotto în timp record pentru 60 de persoane, dar a fost un eveniment traumatizant.

Oamenii de azi sunt foarte preocupați de o alimentație sănătoasă. Cum a influențat această direcție meniul de la Glass Hostaria din Roma?

Arta de a găti sănătos este o moștenire de familie. Mama mea este un bucătar desăvârșit care reușește să pregătească aproape orice, cu puține grăsimi sau chiar fără ele. Am aflat de mică faptul că grăsimile nu sunt un „mijloc” de a găti, ci un ingredient. Prin urmare, eu tratez uleiul de măsline ca pe un ingredient nu ca pe un lichid ce se folosește pentru a evita alimentele să lipească de tigaie! La Glass Hostaria, încerc să mă concentrez pe arome prin reducerea grăsimilor.

De unde provin majoritatea ingredientelor pe care le folosești?

Am un stand preferat în Testaccio Market. Îl cunosc pe măcelar, îi știu produsele și sunt familiarizată cu peștii pe care-i aduce. De asemenea, am vânzători „obișnuiți”, dar și unii foarte neobișnuiți. Se poate întâmpla ca atunci când călătoresc în Germania să întâlnesc un expert japonez în fermentație și să devin clientul său cel mai regulat!

Există ceva de care vă feriți în bucătărie?

De accidente (râde).

Ce vă place să faceți în timpul dumneavoastră liber?

În timpul meu liber, credeți sau nu, îmi place să gătesc. Știu că ar putea părea un răspuns ridicol, dar dacă vorbiti cu prietenii mei vă vor confirma asta.

Ce v-a determinat să alegeți gastronomia moleculară?

Gastronomia moleculară este știința aplicată în domeniul bucătăriei. Chiar și adăugarea de sare în apă este o reacție chimică, dar nu am spune niciodată că este moleculară! Înțelegerea principiilor din spatele fiecărei reacții oferă puterea de a înțelege ce se va întâmpla într-o anumită situație și de a o controla.

Ce calități cautați la participanții la competiția S.Pellegrino Young Chef?

Îmi place să fiu provocată și îi iubesc pe cei care provoacă. Mi-ar plăcea să văd originalitatea: nu jucați safe! Experimentați! Mi-ar plăcea să văd pe cineva care poate să surprindă și să prezinte ceva ce are o poveste, tehnică, pasiune și ceva original. Am definit S.Pellegrino Young Chef ca pe o competiție democratică la care oricine poate participa.

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

Voi continua să-mi împing limitele cât se poate de mult, așa cum am făcut până acum. Și dacă voi putea, voi călători mai mult de plăcere (ceea ce nu fac niciodată!). Mi-ar mai plăcea să particip la un curs de fotografie.

Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here