Despre istoria indiscreta a siluetei

0

O expozitie ingenioasa propusa de Les Arts Decoratifs din Paris exploreaza artificiile ascunse sub haine, folosite atat de femei, cat si de barbati de-a lungul istoriei pentru a-si redesena silueta. Un proiect original intitulat La mécanique des dessous, ce poate fi perceput ca o lunga istorie a metamorfozelor corpului, supus mofturilor modelor de-a lungul timpului, dar si o retrospectiva a fascinatiilor pentru anumite valori exprimate prin modificarea fizicului.

Explorand structurile si desuurile ce ne-au modelat din secolul XIV pana astazi ni se dezvaluie secrete bine acoperite. Descoperim care erau mecanismele ce strangeau talia ca de viepse cu riscul de a lasa inconstienta purtatoarea. Sau cum s-a format obsesia pentru un gat umflat, ca cel al unul porumbel, contrabalansat de un dos ridicat la extrem. Cum si de ce se crea iluzia unor coapse exagerate, de neimaginat in zilele noastre, sau din contra un bust si un abdomen aplatizat, mai apropiate de fascinatia actuala pentru androginitate. Cum isi cresteau virilitatea barbatii exagerand artificial pieptul, adaugand mulaje pe gambe sau pe zonele intime. O perspectiva diferita a istoriei, nu mai putin valida, pentru ca prin lucrurile pe care vrem sa le scoatem in evidenta sau sa le ascundem, aratam mai multe decat vrem sa dezvaluim.

Toate aceste minciuni intime sunt structuri complexe de balene, arcuri,  dantele, cleme, fermoare sau materiale elastice ascunse sub vesminte. Titlul expozitiei, La mécanique des dessous, nu este intamplator, multe dintre desuuri avand articulatii intocmai ca un mecanism, dupa cum puteti vedea si in clipul de prezentare.

[youtube IvWyRbU7V1E 600]

Dezvaluirea  intimitatilor are loc intr-o scenografie imaginata de Constance Guisset. Aproape 200 de siluete sunt reunite in aceasta expozitie, de la cea panier, crinolina, centuri abdominale, dos fals sau corset pana la push up.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 24 noiembrie si puteti afla mai multe detalii despre expozitie aici.

(foto: crinolina ‘fluture’, cca 1800)

(foto: corselet amplificator de bust, cca 1900 )

(foto: silueta panier, cca 1770)

(foto: dos fals, cca 1880)

(foto: Justeaucorp, cca 1730)

(foto: corp cu balene, cca 1770)

(foto: centura abdominala masculina, inceputul secolului 20)

(foto: sutien bustiera, 1950)

(foto: rochie bustiera Dolce &Gabbana, primavara 2007)

(foto: Comme des Garcons, primavara 2012)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here