Dieta în luna exceselor

0
dieta in luna exceselor Catrinel Menghia

Învățați de la specialiști câteva măsuri pentru a vă feri de kilogramele ușor de acumulat în timpul Sărbătorilor.

Prioritizați alimente cât mai puțin procesate, de preferință de sezon și locale

Chiar dacă mesele la care sunteți invitate sunt încărcate de felurile tradiționale grele, multe dintre ele pe bază de carne, rezistați tentației. Salatele vă vor conferi senzația de sațietate, fără un aport de calorii, dacă nu au prea mult dressing pe bază de ulei. „Optați pentru legume încărcate de nutrienți, precum kale, năsturel, bock choy, alături de diverse tipuri de germeni și vlăstari”, recomandă Claudia Buneci, health coach.

Ascultați-vă corpul

Când nu e viciat de consumul diverșilor potențatori de aromă sau de prea mult zahăr sau sare, corpul ne transmite exact care sunt nevoile lui, e de părere Claudia Buneci. Bucurați-vă de mâncarea savuroasă, fără să vă puneți prea multe restricții, dar nu mâncați până ajungeți la senzația de sațietate. În timp ce sunteți înconjurate de feluri de mâncare festive, faceți, la nivel mental, un pas înapoi și întrebați-vă dacă cea de-a doua porție dintr-un fel merită într-adevăr devorată. Dacă vă va crea o senzație de preaplin și mustrări de conștiință, consumați doar o jumătate din ea.

Trucul pre-party

Când starea de sațietate lipsește, e ușor să deviați de la alegerile sănătoase, e de părere Flavius Ursachi, head coach la Bodyshape Transformation Centre. Luați o gustare pe bază de proteine înainte de a merge la o petrecere unde știți că mâncarea și băutura vor fi din belșug. Un ou fiert sau o omletă cu ciuperci și legume, o salată cu brânză de capră sau un smoothie din pudră proteică vă vor ajuta să țineți poftele la depărtare.

Plănuiți-vă excesele

E ușor să cădeți în capcana de a considera Crăciunul o perioadă limitată, în care orice exces este permis. De fapt, dacă vă gândiți bine, urmează seara de Revelion, dar și alte sărbători de-a lungul anului caracterizate de aceeași îngăduință calorică, fără să mai luăm în considerare petrecerile aniversare sau ieșirile cu prietenii. Odată ce realizați că aceste ocazii nu trebuie să fie neapărat o scuză pentru a vă abate de la o dietă echilibrată, vă va fi mai ușor să vă abțineți de la excese.

Secrete din culise

Cum reușesc două femei de succes să se mențină în formă.

Ultima lună din an se derulează la fel ca celelalte pentru mine, fără excese culinare și cu multă mișcare. Alternez orele de Pilates săptămânale, efectuate la Movement Studio, unde merg cu plăcere de mulţi ani, cu sesiuni de înot. Am descoperit de câteva luni că, dacă merg să înot seara târziu, mă ajută să mă relaxez, iar somnul este mult mai odihnitor. La final de săptămână, mă răsfăț cu un masaj de relaxare sau anticelulitic cu bețe de bambus.“

Adriana Chiper, PR Specialist

„Nu mă pregătesc într-un fel anume pentru sărbători, dar stilul meu de viață mă ajută să nu am fluctuații de greutate. Dieta mea este plant-based, din surse integrale, fără grăsimi și proteine animale de niciun fel și fără alimente prelucrate industrial. Nu consum nici măcar ulei. Ca desert, aleg curmalele. Efectuez mișcare fizică în fiecare zi, măcar jumătate de oră, indiferent de programul pe care îl am și indiferent de locul în care mă găsesc. Chiar și în avion reușesc să fac câteva genuflexiuni și alte câteva mișcări. “

Cristina Bâtlan, fondatoare Musette

În forță

Ați avut un an stresant? Scăpați de energia negativă, dar și de surplusul de grăsime apelând la antrenamentele cu barosul la centrul Bodyshape Transformation Centre. Parte din categoria exercițiilor de tip cardio fără aparate, acesta implică lovirea unei anvelope de tractor cu un baros. Exercițiile se execută folosind mișcări ample și articulații multiple, dezvoltând astfel agilitate, cordonare, viteză și concentrare mentală. Spatele, umerii, brațele, abdomenul, dar și picioarele vor fi solicitate, acestea din urmă prin pivot și printr-o ancorare puternică în sol pentru mai multă stabilitate. „Veți dezvolta forță și, pe lângă beneficiile fizice, veți avea parte de un sentiment foarte plăcut și eliberator când veți învârti și trânti barosul cât veți putea de tare”, spune Flavius Ursachi, Head Coach la Bodyshape Transformation Centre.

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Dieta momentului: postul intermitent”!

Foto: Oltin Dogaru, arhiva Harper’s BAZAAR România

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here