Din club pe catwalk: fenomenul anilor ’80

0

Decada anilor ’80 a marcat scena modei aducand arta specacolului in stilul fiecaruia; pentru prima oara elemente de bondage, declaratii teatrale sau make-up de scena se infiltreaza in moda. Cele mai notabile declaratii ale creativitatii fulminante din decada sunt onorate intr-o expozitie de proportii de muzeul Victoria&Albert din Londra.

Prin 85 de tinute expozitia Club to Catwalk: London Fashion in the 1980’s prezinta cele mai indraznete inventii stilistice ale tinerilor designeri ai decadei. Printre cei mai experimentali dintre ei se numara si Betty Jackson, Willy Brown, Wendy Dagworthy, Leigh Bowery sau John Galliano.

(foto: Elemente de bondage in tinutele de club, Derek Ridgers, V&A)

Expozitia urmareste nasterea teatralitatii din moda londoneza, pornind de pe scena cluburilor de succes ale vremii si inspirand noua generatie de designeri. Explozia vietii de club londoneze a inceput prin evenimente in care fiecare putea deveni propriul personaj, in cluburi mici ca Billy’s, Blitz si Club for Heroes. Intimitatea lor atragea un public select, ceea ce a incurajat miscarea sa creasca pe nesimtite. Cuprinsi de frenezia libertatii si creativitatii, designeri de moda, muzicieni, dansatori sau fotografi erau dornici sa creeze ceva nou si era contagios. In curand s-a ajuns la Camden Palace, la petreceri organizate in depozite, si publicul a devenit numeros si divers, intarind legatura intre muzica, catwalk si club. John Galliano isi aminteste ca ‚Joi si vineri era pustiu la St. Martin’s, facultatea era aproape parasita. Toata lumea era acasa lucrand la costumele lor pentru week-end,’ citim pe V&A Museum.

Tot la inceputul decadei, moda londoneza incepea sa se faca remarcata international. Show-urile aveau loc si in New York sau Japonia, nu numai Londra, ceea ce a raspandit dechiderea culturala si a incurajat inventivitatea tinerilor designeri. Educatia in arte promovata de institutii ca Central Saint Martin’s, Royal College of Art si Hornsey College of Art, este unul din principatii promotori ai acestei inventivitati debordante.

Stiluri emblematice ca New Romantic si High Camp s-au nascut in anii ’80 si sunt onorate in cadrul expozitiei printr-o sectiune speciala dedicata fiecaruia. Tinute purtate de Adam Ant si Leigh Bowery exprima esenta expresivitatii decadei anilor ’80.

(foto: Joseph Tricot creat de Joseph Ettedgui )

(foto: clubul Blitz i-a provocat pe designeri sa personalizeze geaca de blugi, Vivienne Westwood)

(foto: Leigh Bowery pentru Blitz)

(foto: Rochie paun, Willy Brown)

(foto: Fallen Angel 1986,John Galliano)

(foto: montarea scenei pentru New Romantic)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here