Editia BAZAAR aniversara: 10 ani de moda si frumusete

0

Din stanga: Kirstin Liljegren in Brunello Cucinelli, Mia Gruenwald in Chanel si Lou Schoof in Moschino

Celebram 10 ani de BAZAAR in Romania cu trei coperte fabuloase si un lineup bogat de modele, designeri si alte nume care conteaza in moda, beauty si arte.

Happy 10th! Fotografii de Oltin Dogaru

 

The Mix Masters. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

One Fine Day. Fotografii de Anna Daki. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

Ce am invatat

„In cei 10 ani de cand BAZAAR apare in Romania, lumea s-a schimbat pana aproape de nerecunoastere. Ce s-a intamplat, cu adevarat, intre timp? Cum au trecut cei 10 ani si ce au insemnat ei pentru noi, cei de la BAZAAR?

Misiunea noastra de-a lungul acestei perioade a constat in incercarea permanenta de a ramane racordati timpurilor, ba chiar sa fim cu un pas inaintea lor, si, totodata, sa ramanem fideli unei retete care s-a dovedit castigatoare pentru editia americana vreme de 150 de ani. Sa nu ne abatem de la vocea BAZAAR, sa mizam pe discretie, sa celebram stilul personal dincolo de mode pasagere, acel stil care isi face simtita prezenta in cele mai mici amanunte de viata, nu doar in relatie cu hainele. Sa imbinam rigoarea jurnalistica si punctele de vedere intime ale autorilor, sa oferim experiente care informeaza si modeleaza, sa facem uz de soft power in relatie cu cititorii, sa aducem noi viziuni asupra lumii. Sa va determinam sezon de sezon sa va reindragostiti de moda si sa iubiti oamenii care fac posibila existenta acesteia.

A incerca sa aplici o formula gandita pentru elita newyorkeza din Upper East Side intr-o Romanie abia intrata in Uniunea Europeana, unde piata de moda si frumusete se baza inca pe cateva magazine razlete, unde, cu cateva exceptii, designul local era aproape inexistent, fara prea multa traditie in cultivarea imaginii personale, unde calatoriile in strainatate inca erau rezervate unui grup privilegiat, iar criza economica devenea deja un motiv de ingrijorare, s-a dovedit o misiune mai grea decat ne asteptam. Sa ne acordam cu totii la nevoile cititoarei din Romania, ba chiar mai mult, sa incercam sa sincronizam ceea ce se intampla in moda internationala cu o piata locala macinata de decalaje de dezvoltare si nepotriviri de caracter – iata un demers care a nascut nenumarate situatii tragi-comice care probabil ar merita mai mult spatiu, poate chiar un volum de sine statator. A localiza elita romaneasca si a-i da voce in paginile revistei, a face cititorii sa rezoneze cu aceste experiente de viata – iata inca un drum extrem de greu de parcurs. Nu de putine ori am acordat credit unor persoane care probabil meritau sa se afle in fata justitiei, nu a voastra, a cititoarelor, facand parada cu gustul desavarsit. Si de multe ori am privit cu superficialitate incercarile altora de a construi cinstit initiative culturale, civice, afaceri in diverse domenii, doar pentru ca nu aveau acel strat exterior suficient de «comercial» precum al celor pe care ii admiram in paginile editiilor internationale.

Alteori am avut fler si am fost aproape de oameni care au dovedit ca pot inova in domenii conexe modei. Am invatat ca talentul se poate naste oriunde, dar ca nu este suficient si e nevoie de foarte multa munca si dedicare pentru a pune pe roate o afacere. In 10 ani, am vazut talente remarcabile pierzandu-se pe drum si i-am vazut pe altii, mai curajosi si rezistenti, construind afaceri care acum depasesc granitele tarii si care pun in miscare ceva ce incepe sa semene cu o veritabila industrie locala a modei. Astazi, pentru aceasta editie, i-am invitat pe o parte din ei sa sarbatoreasca momentul aniversar alaturi de noi. Am mai invatat ca e foarte obositor sa te hranesti doar cu sperante, ca nu e suficient sa deplangem victoria pragmatismului in defavoarea magiei si ca avem responsabilitatea de a oferi asistenta acolo unde visele, munca si pasiunea converg spre un scop comun noua. Speram sa putem face mai mult pe viitor.

Un alt lucru pe care l-am invatat este acela ca sufletul locului, spiritul care strabate acest teritoriu, este mai puternic decat orice incercare de uniformizare a gustului cu ceea ce vine din Vest. Ne-a trebuit ceva timp pentru a invata ca asta nu este ceva rau, ca nu trebuie sa ne impotrivim, ci sa acceptam ca extra touch ceea ce reuseste Romania sa ofere azi. Doar de aici putem sa construim. 

«A repository of fashion, pleasure and instruction», asa a fost definita revista in noiembrie 1867, momentul aparitiei sale in Statele Unite. Astazi, cand celebreaza 10 ani de aparitie in Romania, BAZAAR este mai viguroasa ca oricand. La final, cand am trecut din nou prin tot continutul acestei editii, m-am bucurat sa regasesc majoritatea ingredientelor – fotografie de moda actuala si fresh, personaje relevante, toate tendintele si piesele de a caror existenta aveti nevoie sa stiti acum –, consacrate demult de editia americana si pe care noi ne-am dorit mereu sa le oferim publicului romanesc.

Am parcurs un drum lung, uneori fascinant, chiar fabulos, alteori anevoios, cu succese si esecuri, insa niciodata plictisitor si lipsit de pasiune. Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi de-a lungul acestor 10 ani, cititorilor fideli care nu ne-au parasit in perioade capricioase, colaboratorilor care au mers the extra mile pentru materialele noastre, advertiserilor care au inteles misiunea revistei si ne-au sprijinit, titlurilor de moda prezente in Romania care au mentinut stacheta sus si ne-au fortat sa devenim mai buni. In plus, trebuie sa multumesc tuturor celor care au reprezentat – ieri si azi – echipa redactionala, inima revistei Harper’s BAZAAR, cei fara de care nu ar exista nici macar o pagina din acest titlu iubit.

La multi ani plini de stralucire, Harper’s BAZAAR Romania!”

Andrei Iovu

Noi doi. Fotografii de Oltin Dogaru. Interviuri realizate de Ioana Chira

BAZAAR at Work. Fotografii de Manole Sava. Realizat de Ina Borcea

Arome captivante. Fotografii de Victor Oancea. Realizat de Ioana Vasile

Ce este chic acum. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

What’s Chic Now: Lou Schoof x Harper’s BAZAAR Romania October 2017 from Harper’s BAZAAR Romania on Vimeo.

Editia Harper’s BAZAAR octombrie 2017 este acum la centrele de presa!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here