Editia BAZAAR aprilie 2017: Fascinanta la orice varsta

0

Descoperiti cateva pagini din noua editie a revistei, dedicata femeilor fascinante la orice decada, si aflati din editorialul semnat de Andrei Iovu mai multe despre calea BAZAAR de a celebra „femeile care si-au descoperit stilul personal, pe care il traduc cu eleganta in toate aspectele vietii lor”. Cover starul editiei este intruchiparea acestor idei: Christy Turlington Burns, la fel de activa si de fermecatoare acum, la 48 de ani, ca la inceputul carierei sale.

A New Mood. Fotografii de Oltin Dogaru. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

Noua garda Dior. Fotografii de Jean Paul Goude. Text: Justine Picardie

La Dolce Vita. Fotografii de Marius Baragan. Hairstyling: Sorin Stratulat, artist Kerastase

BAZAAR Bijoux. Ilustratii de Keszeg Agnes

Irina Marinescu in dialog cu Emilia Dobrin. Fotografii de Alex Galmeanu

BAZAAR Brides. Fotografii de Iulian Nan. Realizat de Ina Borcea

BAZAAR Brides. Fotografii de Alex Galmeanu. Interviuri realizate de Diana Marasoiu

We should all be feminists, a scris Maria Grazia Chiuri pe un tricou din prima sa colectie pentru Dior, un slogan pe care il gasim pe cat de curajos si empowering, pe atat de simplist si nerealist dupa ce lasam euforia primei impresii sa treaca. Mai ales in Romania, un spatiu geografic si mental unde decalajele de tot felul par a fi un modus operandi. Totusi, ceea ce pare ca experimentam azi este castigarea unui sense of identity, a unei valori proprii, a unei voci, a unei raportari la propria persoana fara nevoia de validare din partea celorlalti. insa drumul e inca lung.

Femeile par sa nu fie niciodata singure, ci mereu insotite de propria imagine. Indiferent de locul in care se afla sau de momentul zilei, isi cauta permanent propriul chip oglindit pe suprafetele pe langa care trec, ca un reminder despre felul in care arata sau mai degraba ca o critica asupra modului in care ar trebui sa arate. Pentru a intelege cum sunt vazute, cum le apar celorlalti. Fie ca tine de o traditie de obiectivizare a femeii sau de o forma de narcisism, nu pot evita sa-si studieze modul in care se prezinta lumii, cum merg sau cum vorbesc. Iar in spatele fiecarei cautaturi aruncate spre propria imagine sta o judecata. Femeia e „ceva” care trebuie privit, corectat, imbunatatit. Pentru ca, de cele mai multe ori, felul in care se arata lumii sta in stransa legatura cu succesul la job sau cu intemeierea unei familii. Fara doar si poate, industria de moda si frumusete are partea ei de vina.

Vanitate? Posibil, dar aceasta eticheta ascunde si multa ipocrizie din partea celor care o aplica cu usurinta. Femeile imbraca de cele mai multe ori o uniforma menita sa se asorteze cu rolul pe care vor sa-l prezinte in societate (sau pe care ceilalti se asteapta sa-l joace): mama dedicata, femeie de cariera, tanara gata sa riste totul in numele distractiei. Iar mai nou, pentru ca este foarte la moda, ea trebuie sa detina abilitatea de a jongla abil cu toate aceste imagini.

Dar dintre toate relele care se pot arata in oglinda, urmele lasate de trecerea timpului par a fi cele mai de temut, cele de care femeile se rusineaza cel mai tare. Imaginea unei femei despre ea insasi pare a fi derivata din perceptia celorlalti asupra ei, iar din aceasta perspectiva, Romania nu ofera azi mai multe motive de mandrie si incredere in sine unei persoane in varsta fata de o tanara permanent supusa tirului de proiectii despre ce ar trebui sa fie, sa faca, sa manance, sa poarte. Varsta, mereu problema varstei. Dincolo de pragurile mentale care trebuie trecute, apar intrebarile legate de adaptarea la ideea de varsta, de cum sa faci tranzitia cu gratie din toate punctele de vedere. Despre asemenea ritualuri ne-am dorit sa scriem in aceasta editie dedicata femeilor fascinante la orice decada. Desigur, exista nenumarate posibilitati, insa noi am ales calea BAZAAR, o reteta care celebreaza de 150 de ani femeile care si-au descoperit stilul personal, pe care il traduc cu eleganta in toate aspectele vietii lor, fie ca vorbim despre felul in care se misca, imbraca, vorbesc sau calatoresc si, cel mai important, indiferent de varsta biologica.

Pentru un barbat, legaturile stranse intre femei raman un mister nedescifrat. Felul in care se atrag, in care isi incredinteaza secrete si isi transmit una alteia sfaturi de viata. Desigur, si intre barbati exista camaraderie, insa gradul de intimitate este dramatic diferit. La femei exista o institutie a mentoratului care se manifesta natural, fara big fuss. Pentru a surprinde aceasta ipostaza, le-am adus laolalta pe Emilia Dobrin si Irina Marinescu, doua femei absolut superbe, asumate, in floarea varstei, care dialogheaza despre bazele prieteniei lor si despre lucruri care leaga si dezleaga generatii. Iar pentru a intruchipa idealul nostru de feminitate, in apropierea momentului in care va trece in a cincea decada a vietii sale, frumoasa Christy Turlington Burns straluceste pe coperta acestei editii intr-o rochie Dior. Energie molipsitoare, sofisticare, tinerete vibranta, implicare sociala, frumusete stralucitoare, toate condimentate cu a dash of daring si o doza de sex appeal – acestea-s atributele femeilor BAZAAR pe care le iubim. Desi le iubim la fel de tare si pe cele care aleg sa posede doar unul, doua sau nici macar unul dintre aceste atribute. Lumea se schimba, iar noi ne dorim sa fim in pas cu aceasta despartire de trecut. Subiectul ramane deschis.”

Andrei Iovu, redactor-sef

Editia BAZAAR de aprilie este acum la toate centrele de presa!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here